Yüksek performanslı blok zinciri Avalanche (AVAX) ekibi Avalanche Labs, katman-1 blok zincirinde gerçek dünya varlık (RWA) tokenizasyonunu desteklemek için 50 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını duyurdu.

Vakıf, Avalanche Vista olarak bilinen bir program başlattı. Bu programla hisse senedi, kredi, gayrimenkul ve emtialar dahil olmak üzere çeşitli likidite seviyelerindeki varlıklar analiz edilecek ve tokenleştirme potansiyelinin önemini göstermek için tokenize edilmiş varlıklar satın alınacak.

Tokenizasyon kavramı, Real World Assets (RWA) olarak da bilinen gerçek dünya varlıklarının, blok zinciri tabanlı dijital temsilini oluşturmayı içeriyor. Tokenizasyonun amaçları arasında operasyonel verimlilik sağlamak, yeni kullanıcılara erişilebilirlik sunmak veya likiditeyi iyileştirmek bulunuyor.

Gerçek Dünya Varlıklarının Potansiyeli Tokenizasyonla Artar Mı?

Ava Labs Genel Müdürü John Wu’ya göre bu sorunun cevabı ”Evet”. John Wu “Misyonumuz, dünyanın varlıklarını tokenize etmek” açıklamasında bulunmasının ardından, birçok kurumda gözlemlenen kayda değer ilerlemelerin, özellikle zincir üstü faaliyetlerde, dikkat çekici olduğunu belirtti. Avalance Vakfı’nın ise bu özel çabalarla önemli adımlar attığını da sözlerine ekledi.

Bu cesur hareket Avalanche için varlık tokenizasyon alanındaki ilk hareket değil. Geçen yıl önde gelen bir yatırım firması olan KKR, özel sermaye fonunun bir kısmını dijital varlık menkul kıymetler şirketi Securitize aracılığıyla Avalanche’nin blok zincirinde tokenleştirmişti.

Ancak uzmanlara göre likidite karşılaşılması muhtemel bir zorluk. Blok zinciri operasyonel verimlilik sağlayabilir, KKR’nin tokenizasyonu gibi girişimler erişilebilirliği artırabilir fakat likidite hala engel olarak kalmaya devam edebilir.

Ava Labs, likidite elde edilmeden önce büyük ölçekli verimlilik ve erişilebilirlik ihtiyacının farkında olduğunu belirtiyor.

Digital Asset Research yakın tarihli bir raporunda, hisse senetlerinin ve gayrimenkulün şu anda en yaygın olarak tokenize edilen varlıklar olduğunu açıkladı.

Ancak tokenleştirme potansiyeli finansal varlıkların ötesine geçiyor. Raporda tanımlanan 41 merkezi finans RWA kuruluşunun yarısından fazlası kendi tokenleştirilmiş varlık pazarlarını işletiyor ve neredeyse dörtte üçü RWA fraksiyonelleştirmesini destekliyor.

Yani tokenizasyon temelde sermaye ve değer değişimini merkezi denetimden kurtararak daha fazla seçenek sunabilir, engelleri azaltıp ve gücü merkezi otoritelere bağlı kalmaktan çıkarabilir.

Tokenizasyon, Web3’ü Nasıl Yeniden Tanımlıyor?

Egemen para birimlerinden tedarik zinciri sözleşmelerine, kitle fonlaması ödüllerinden sanat eserlerine kadar, her şeyin sonunda token tabanlı bir yapıya dönüşme potansiyeli var.

Bu doğrultuda, Kore veri yönetimi ve pazarlama platformu SK Planet, Avalanche’nin blok zincirindeki müşteri ve yatırımcı ödüllerini genişletmek için Ava Labs ile ortaklık kurdu.

Yönetimindeki varlıkların toplamı 8,5 trilyon doları bulan Blackrock’un CEO’su Larry Fink, “piyasalar için bir sonraki nesil, menkul kıymetler için bir sonraki nesil, menkul kıymetlerin tokenleştirilmesi olacak” öngörüsünde bulunuyor.

Blackrock, gerçek dünya varlıklarının yalnızca yüzde 0,1’ini tokenizasyona tahsis etse bile piyasada 850 milyon dolarlık şaşırtıcı bir artışla sonuçlanır.

Gerçek dünya varlıklarının (RWA) tokenleştirilmesi, engelleri ortadan kaldırarak herkesin bir zamanlar erişilemeyen varlıklara yatırım yapmasına izin verebilir.

İster bir Andy Warhol sanat eserinin bir parçası, ister bir külçe altının bir kısmı olsun, tokenleştirme, yatırım ortamını demokratikleştiren bir araç.

Aracıları ortadan kaldırarak maliyetleri azaltıyor ve hızlı, verimli, 7/24 ürün alım satımını kolaylaştırarak daha fazla likidite ve şeffaflık sağlıyor.

Tokenizasyon Kurumsal Finans Sektöründe Yer Alabilir Mi?

Avalanche’ın bu hamlesi blok zinciri dünyasında bir dönüm noktası anlamına geliyor ve geleneksel finansın yeni merkeziyetsiz finans çağıyla yakınlaştığına işaret ediyor.

Boston Consulting Group’un tokenize varlıklar piyasasının 2030 yılına kadar 16 trilyon dolara yükseleceğini öngörmesiyle, tokenizasyonun geleceği sadece blok zincirini değil, daha geniş finans piyasasını da dönüştürmeye aday görünüyor.

Avalanche Vakfı’nın tokenizasyon likiditesini iyileştirme taahhüdü ve üzerinde çalışılan anlaşmalar gerçekten de tokenizasyonun geniş ölçekte benimsenmesinin önünü açabilir.

Ava Labs Genel Müdürü Wu’nun da belirttiği gibi, “Tokenizasyon benimsenecek ve şimdi bunu yapmak için doğru zaman.”

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.