Avrupa Birliği maliye bakanları, kripto varlıklar için hazırlanan MiCA düzenlemesinde anlaşma sağladı. Mevzuatın yürürlüğe girmesinin 18 ayı bulabileceği aktarıldı.

Kripto para birimlerinin küresel olarak nasıl düzenlendiğine zemin hazırlamak amacıyla hazırlanan ve dönüm noktası olarak görülen kapsamlı bir kripto para birimi düzenlemesi olan MiCA, Avrupa Konseyi’ndeki maliye bakanları tarafından oy birliğiyle onaylandı.

Hizmet sağlayıcıları, yatırımcıların kripto varlıklarını kaybetmeleri durumunda sorumlu tutan kuralların 2024 yılında 27 AB üyesi ülkede yürürlüğe gireceği belirtildi.

Yapılan basın açıklamasında İsveç Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson, “Bugün kripto varlık sektörünü düzenlemeye başlama sözümüzü yerine getirdiğimiz için çok memnunum.” dedi.

Svantesson, “Son olaylar, kripto endüstrisinin kara para aklama ve terörizmin finansmanı amacıyla kötüye kullanılmasını önleyecek ve bu varlıklara yatırım yapan Avrupalıları daha iyi koruyacak kuralların acilen uygulanması gerektiğini doğrulamıştır.” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun mali hizmetlerden sorumlu üyesi Mairead McGuinness, geçen yılın sonlarında CNBC’ye verdiği demeçte, yasama sürecini teşvik eden son olaylar arasında FTX’in çöküşü olduğunu söylemişti.

Amerika Birleşik Devletleri Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun tahminine göre, FTX dünyanın en büyük kripto para borsalarından biriydi ve çöküşü 8 milyar dolarlık kayba yol açtı.

Kripto Varlıklar Para Transferleri Gibi İzlenebilecek

MiCA’nın odak noktalarından birinin şeffaflığı artırmak ve ihraççılar ile hizmet sağlayıcılar için kara para aklamayı önleme kurallarına uygunluk da dahil olmak üzere kapsamlı bir çerçeve oluşturarak yatırımcıları korumak olduğu bildirildi.

Yeni kurallara göre diğer finansal işlemlerde olduğu gibi kripto transferlerinin de takip edileceği ve şüpheli işlemlerin önleneceği belirtildi.

Kripto varlık işlemlerine getirilecek olan şeffaflığın, yatırımcıları korumanın yanıs sıra kripto endüstrisini teşvik etmede de yardımcı olacağı belirtildi.

Kurallar kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcıların, işlem yapılan varlık transferinin göndericisi ve alıcısı hakkında bir takım bilgileri de toplayacağı ve bu bilgileri resmi kurumların erişimine açacağı ifade edildi.

Bu sayede şüpheli işlemlerin tespit edilmesinin ve önlenmesinin mümkün olacağı kaydedildi.

Ayrıca AB ülkelerinde kripto varlık hizmeti sunmak isteyenlerin ilgili düzenleyici kurumlardan lisans alması gerekeceği ve onaylanan kuralların AB üyesi ülkelerdeki kripto varlıklara yönelik ortak ve tek yasal çerçeve olacağı aktarıldı.

Geçtiğimiz ay Avrupa Parlamentosu’nda onaylanan mevzuatın, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

AB, dönüm noktası niteliğindeki kripto kurallarını uygulamaya hazırlanırken ABD ve İngiltere’nin kripto düzenlemelerle ilgili ne tür adımlar atacağı merak konusu oldu.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.