Avrupa Birliği (AB), Rus hesaplarından, cüzdanlarından ya da diğer saklama hizmetlerinden Avrupalı hesaplara yapılan kripto ödemeleri üzerindeki kısıtlamaları sertleştirdi.

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırımları devam ediyor. Avrupa Birliği, Ukrayna’da uzun süredir devam eden ve son dönemde tırmanan çatışmalar nedeniyle Rusya’ya yönelik bir dizi yaptırım daha getirdi. Yeni yaptırımlar arasında Ruslar ve AB arasında uluslararası kripto ödemelerinin tamamen yasaklanması da yer alıyor.

Cüzdan Miktarına Bakılmaksızın Yasaklanıyor

Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Rusya’ya yönelik sekizinci yaptırım paketinin bir parçası olarak, nisan ayından bu yana yürürlükte olan 10 bin euroluk sınır kaldırılarak ‘cüzdan miktarına bakılmaksızın’ yasak getirildi.

Yapılan açıklamada, “Cüzdan miktarına bakılmaksızın tüm kripto varlık cüzdanları, hesapları veya saklama hizmetleri yasaklanarak kripto varlıklar üzerindeki yasaklar daha katı hale getirildi” denildi.

Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna ile savaşını durdurmak amacıyla toplam 7 milyar euroya varan ithalat yasaklarını da içeren ve petrol fiyatlarına tavan getirilmesine zemin hazırlayan yeni tedbirler alıyor.

Ayrılıkçı Bölgelerdeki Referandum Yaptırımları Sertleştiriyor

Avrupa kurumlarındaki politikacılar, Ukrayna’nın işgal altındaki Donetsk, Kherson, Luhansk ve Zaporizhzhia bölgelerinde yapılan, Avrupa Parlamentosu üyelerinin ‘hükümsüz ve geçersiz’ olarak nitelendirdiği ‘düzmece referandumların’ sonuçlarına tepki olarak Rusya’ya daha ağır yaptırımlar uygulanması için bastırıyor.

Savaşın başlarında ekonomik yaptırım kararları arasında en sert olanı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi Swift’ten çıkarılması olmuştu. Bu yaptırımla bir yandan Rus bankalarının dünya genelinde işlem yapmasını engellemek hedeflenirken diğer yandan Rus ihracat ve ithalatına sekte vurmak amaçlanmıştı.

Bununla birlikte, AB’nin “Kremlin’in askeri ve endüstriyel kompleksini önemli teknolojilerden daha fazla mahrum bırakma” hedefi, bölgeler arasında uluslararası kripto para transferlerine yönelik yeni genel yasağıyla uyumlu gözüküyor.

Rusya’nın Hedefinde Dijital Para Var

Bu gelişme, Rus yetkililerin sınır ötesi ödemelerde kripto kullanımını onaylamasından kısa bir süre sonra geldi. Geçtiğimiz ayın sonlarına doğru Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseyev, Rusya Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın kripto para ile uluslararası transferleri yasallaştıracak bir tasarı üzerinde genel olarak anlaştıklarını söylemişti. Kripto işlemlerinin oylandığı tasarıda milletvekilleri kripto para birimi edinme yollarını ve kullanımlarını tanımlamıştı.

Rusya, Çin ile ilişkilerinde, işlemler için şu anda pilot aşamada olan bir merkez bankası dijital para birimini kullanmayı hedefliyor. Rus Merkez Bankası, dijitali rubleyi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde piyasaya sürmeyi planlıyor.

Yetkililere göre dijital paralar ile uluslararası işlemler ile forex işlemleri gerçekleştirebilmek için diğer merkez bankalarıyla da CBDC geliştirme konusunda iş birliği yapacak.

Rusya daha önce 2020 yılında, dijital varlıklar üzerinden ödemeleri yasaklayan bir yasayı kabul etmişti.

Öte yandan, AB’nin yaptırımlarının en son sıkılaştırılmasıyla ilerleyen Rusya, ABD’den gelen ek engellemelerle karşı karşıya kaldı. ABD Hazine Bakanlığı 15 Eylül’de, neo-Nazi paramiliter faaliyetlerinin nedeniyle 22 Rus vatandaşını ve ülkede yerleşik iki kuruluşu kendi yaptırım listesine almıştı. Yaptırım uygulananlar arasında Ukrayna’da Rusya ordusunun yanında savaşa katılan neo-Nazi paramiliter bir grup olan “Task Force Rusich” ile 2 üst düzey liderinin de yer aldığı bilgisi verilmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.