Kripto Varlık Piyasaları Mevzuatı MiCA, iki yıl süren tartışma ve taslak hazırlama sürecinin ardından Avrupa Parlamentosundan onay aldı.

Avrupa Komisyonu toplantısının yapıldığı 10 Ekim tarihinde paylaştığı bir Twitter gönderisiyle Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi (ECON) üyesi Stefan Berger, AB Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında devam eden müzakerelerin sonucunda kripto para yasa tasarısı MiCA’nın onaylandığını doğruladı.

Kripto topluluğu tarafından uzun zamandır beklenen yasa tasarısı ile ilgili yapılan son oylamada 28 lehte ve 1 aleyhte oy çıktığı belirtildi. Mevzuata dair nihai oylama, Avrupa Parlamentosunun tüm üyeleri tarafından Ekim ayının sonuna yapılacak.

Eylül 2020’den beri kripto topluluğunun en önemli gündem maddelerinden biri olan MiCA, AB ülkeleri arasında kripto para birimleri için ortak bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı amaçlıyor.

Yasalar ve dil bazındaki kontroller, Parlamentonun metnin en son halinin onaylaması ve resmi AB dergisinde yayınlanmasının ardından kripto para yasalarının 2024’ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Parlamento, Kara Para Aklama Karşıtı Yasa Tasarısını da Onayladı

Avrupa Parlamentosu gündeminde yalnızca kripto para yasa tasarısı yer almıyor. MiCA oylamasının ardından kripto paralar ile yapılan transferlerin, gönderen ve alıcıya ilişkin verileri içermesini zorunlu tutan ve bir kara para aklama karşıtı yasa tasarısı olan Fon Transferi Düzenlemesi’nin de oylandığı bildirildi.

Kara para aklamayla mücadeleyi hedefleyen tedbir yönetmeliği ile ilgili geçici bir anlaşmanın, ezici çoğunlukla onaylandığı belirtildi.

Her iki metnin de Avrupa Parlamentosu’ndan nihai onayı alarak yasalaşması, tüm dünyada ülkelerindeki kripto toplulukları tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Nitekim nihai onay verilirse AB ülkeleri için geçerli olacak düzenlemelerin, kripto konusunda küresel yasa koyuculara örnek teşkil edeceği düşünülüyor.

Onay sürecinin ardından 2024 yılında tamamlanması planlanan ve stablecoinler ve kripto borsaları ile ilgili yeni yasalara ilişkin kılavuzların hazırlanacağı 12 ila 18 aylık bir kural oluşturma süreci başlayacak.

Kripto Varlık Piyasaları Mevzuatı MiCA Hakkında

Kripto para yasa tasarısı MiCA, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesini kapsayacak şekilde kripto borsaları ve platformlarına denetim getirilmesini amaçlıyor. MiCA ile yasa koyucular, tüketicilerin korunması, şeffaflık, enerji kullanımı, manipülasyon, denetleme ve suçların önlenmesi gibi başlıklar altında çözüm sunmayı hedefliyor.

5 Ekim tarihli son MiCA metninde, “Avrupa Birliği’nin finansal hizmetler mevzuatının, dijital çağa uygun olması ve yenilikçi teknolojilerin kullanılması da dahil olmak üzere, insanlar için çalışan geleceğe hazır bir ekonomiye katkıda bulunmasını sağlamak oldukça önemli. Kripto varlıklar için genel geçer bir çerçevenin olmaması, kullanıcıların bu varlıklara olan güven eksikliğine yol açabilir ve bu durum da söz konusu varlıklarda bir piyasanın gelişmesini önemli ölçüde engelleyebilir.” deniliyor.

MiCA’nın tanıtılmasından beri üye devletler genelinde kripto düzenlemelerini uyumlu hale getirmenin yolları ve etkileri araştırılıyor. Özellikle iş ispatı madenciliği ve stablecoinler konusunda çıkan tartışmalar nedeniyle ilerleme sürecinde aksaklıklar meydana gelmiş, dünyaca ünlü kripto para borsası Binance CEO’su CZ de dahil olmak üzere dijital varlık endüstrisi lobicilerinin stablecoin kısıtlamalarına itiraz etmiş ve metinde değişikliğe gidilmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.