Video paylaşım uygulaması TikTok’un sahibi ByteDance firmasına, Abu Dabi’li yapay zeka girişimi G42 tarafından yapılan özel piyasa yatırımında yaklaşık 220 milyar dolar değer biçildi. Bu değer TikTok’un sahibinin yakın zamanda gerçekleştirdiği hisse geri alım planı sırasında belirlediği 300 milyar dolara kıyasla önemli bir indirim anlamına geliyor.

Bloomberg’ün konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilerden aktardığına göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayed el Nahyan’ın firması olan G42, geçtiğimiz aylarda 42XFund aracılığıyla ByteDance yatırımcılarından 100 milyon doların üzerinde hisse satın aldı. Yorumlarının özel şirket verileriyle ilgili olması nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre, kısa bir süre sonra başka bir fon ByteDance’a 225 milyar dolar yatırım yaptı.

Tiktok Yönetimi Ana Şirketi ByteDance’ten Ayrılmayı Düşünüyor

Çinli internet devinin dalgalanan hisse senedi fiyatı, Washington’un, milletvekillerinin ulusal güvenlik tehdidi olmakla suçladığı TikTok’u yasaklamaya açık olabileceğinin sinyalini vermesinden bu yana oluşan belirsizliği yansıtıyor.

TikTok yönetimi son bir seçenek olarak, ulusal güvenlik riskleriyle ilgili endişelerin giderilmesine yardımcı olmak için Çinli ana şirketi ByteDance’ten ayrılma olasılığını tartışıyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, bir satış ya da ilk halka arzla sonuçlanabilecek bir elden çıkarma, yalnızca şirketin ulusal güvenlik yetkilileriyle yaptığı mevcut teklifin onaylanmaması durumunda başvurulacak son çare olarak görülüyor.

Silicon Valley Bank’ın çöküşü Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin’e girişimcileri şoke etti ve daha büyük sistemik tehlikelerle ilgili endişelere yol açtı. Ancak bunların hiçbiri G42’nin ByteDance’ı satın alımındaki değerlemede yansıtılmadı. Söz konusu fiyat, Tiger Global Management’ın hisse satın aldığı 2021 yılındaki yaklaşık 460 milyar dolarlık zirvenin oldukça uzağında kalıyor.

El Nahyan Birçok Alana Yatırım Yapıyor

BAE’nin istihbaratında önemli bir isim olarak tanınan Şeyh Tahnun, G42 aracılığıyla bulut bilişimden aşılara ve sürücüsüz arabalara kadar her alanda bir portföy oluşturdu. Yapay zeka şirketi, diğer yatırımcıların da yardımıyla, gelişmekte olan ülkelerdeki girişimleri finanse etmek için geçen yıl 10 milyar dolarlık 42XFund’u kurdu. Şirket, Asya pazarındaki varlığını güçlendirmek için kısa süre önce, Çin’in JD.com şirketinde yatırım müdürü olan Jason Hu’yu işe aldı.

Orta Doğulu firmanın ByteDance’in uzun vadeli potansiyeline güveniyor olabileceği söyleniyor. Zira toparlanan Çin ekonomisi, üç yıl süren Covid kısıtlamaları ve bitmek bilmeyen düzenleyici baskılardan çıkan teknoloji devlerini destekliyor.

ChatGPT’nin sansasyonel halka arzından bu yana yapay zekaya yönelik artan iştahın, on yıl önce kullanıcıları video ve haberlere bağlamak için algoritmalara öncülük eden ByteDance’a fayda sağlayabileceği söyleniyor.

Bazı yatırımcılar uzun vadede, Pekin’in özel sektöre yönelik niyetlerine karşı şüphelere rağmen, Çin’in zor durumdaki teknoloji sektörünün bazı bölümlerinin büyüme yoluna girebileceğine inanıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler