BNB Zinciri veya Binance Akıllı Zincir olarak bilinen Binance Smart Chain üzerindeki işlemler, “anormal etkinlik” sayısındaki ani bir artış nedeniyle ağda potansiyel bir güvenlik açığı tespit edildikten sonra durduruldu. Gece boyu kullanıma kapalı kalan ağ bu sabah saatlerinde kullanıma açıldı.

6 Ekim’i 7 Ekim’e bağlayan gece Binance Smart Chain ağının hacklendiği ve 568 milyon dolar değerindeki 2 milyon BNB’nin çalındığı iddiaları yatırımcılar arasında paniğe yol açtı. Çok geçmeden resmi Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan BNB Chain, ağdaki anormal etkinlik sebebiyle BSC’yi geçici olarak durdurduklarını ve güncel bilgi paylaşımını Twitter hesabından devam ettireceklerini duyurarak hack olayını doğruladı.

Yapılan açıklamalarda söz konusu saldırının, zincirler arası köprü BSC Token Hub‘da meydana geldiği belirtilirken çalınan miktarın 100 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Adım Adım Binance Smart Chain Hack Olayı

Binance Smart Chain üzerinde yaşanan saldırının detaylarını ve ağ tarafından yapılan açıklamaları sizler için derledik.

01:19 – İlk Açıklama: Binance Smart Chain İşlemleri Durduruldu

İlk açıklamayı Türkiye saati ile 01:19’da yapan BSC ağı, yaklaşık 15 dakika sonra ikinci bir açıklama yaparak tüm fonların güvende olduğunu bildirdi. İlk duyuruyu takiben paylaşılan Twitter gönderisinde, “Muhtemelen bir kod istismarı tespiti sonrasında BSC’yi durdurduk. Potansiyel güvenlik açığını hızlı bir şekilde araştırıyoruz. Topluluğun herhangi bir transfer işlemini dondurma konusunda yardımcı olacağını biliyoruz. Tüm fonlar güvendedir.” denildi.

BSC ağının hacklenmesi panik havası yaratırken oluşan güvensiz ortam Bitcoin ve altcoinlerde geri çekilmelere neden oldu.

02:20 – BSC: “İlk Tahminlere Göre 70-80 Milyon Dolar Çalındı”

Binance Smart Chain hack olayı ile ilgili ilk ortaya atılan iddialar 568 milyon dolar değerinde 2 milyon BNB’nin çalındığı şeklindeydi.

02:20’de yapılan açıklamada resmi açıklamada BSC, ilk tahminlere göre 70 ila 80 milyon dolar değerinde bir kaybın olduğu belirtti. Bununla birlikte topluluk ve güvenlik ortakları sayesinde 7 milyon doların transfer edilemeden dondurulduğu ifade edildi.

Binance topluluğu ve güvenlik personelinin çabaları için teşekkür edilirken bir dizi düğüm sağlayıcısına ‘hızlı ve kararlı aksiyonları için’ tek tek teşekkür edildi.

02:51 – Binance CEO’su: Saldırı BSC Token Hub’da – Mevcut Etki 100 Milyon Dolar

Dünyanın en büyük kripto para borsası konumundaki Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, güvenlik açığının BNB Beacon Chain(BEP2) ve BNB Chain (BEP20 veya BSC) arası bir köprü olan BSC Token Hub’da meydana geldiğini ve fazladan BNB yaratıldığını dile getirdi. Tüm doğrulayıcılara BSC ağını geçici olarak durdurmalarını talep ettiklerini belirten Zhao, durumun kontrol altına alındığını ekledi.

Zhao “mevcut etkinin 100 milyon dolar değerinde” olduğunu belirtti ve bu miktarın BNB’nin son BNB yakımının dörtte birine denk geldiğini de ekledi.

Ünlü CEO daha detaylı teknik bilginin yer aldığı bir Reddit gönderisinin bağlantısını da paylaştı. Gece boyu paylaşımlarına devam eden CZ, tam şeffaflığın önemli olduğuna da vurgu yaptı.

04:22 – BSC Doğrulayıcılarına Çağrı- İletişime Geçin

Sabaha karşı 04:22’de paylaşılan Tweet ile BNB Chain, BSC doğrulayıcılarından ağ ile iletişime geçmesini ve birkaç saat içerisinde bir düğüm güncellemesi planlanacağını duyurdu. BNB Chain, her fırsatta topluluk üyelerine teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

08:02 – Binance Smart Chain Güncellemesi Devreye Alındı

BNB’den sabah saatlerinde yapılan güncellemede BSC doğrulayıcıların ağı geri getirmek için çalıştığı ve bir güncelleme devreye alındığı belirtildi. Güncellemede bilgisayar korsanlarının hesaplarının dondurulması ve BNB Beacon Chain ve BNB Smart Chain arasındaki iletişimin kesilmesi hedeflendi.

09:53 – BNB Ağı Hizmete Açıldı

Bu sabah saat 09:53’te yapılan son duyuruda BSC ağının 20 dakikadır faaliyette olduğu bilgisi verildi. Tüm doğrulayıcıların durum raporu verdiği ve topluluk altyapının da güncellendiği paylaşıldı.

Binance Smart Chain Hack Nasıl Gerçekleşti?

Gündeme bomba gibi düşen Binance Smart Chain hack olayına dair topluluktan çeşitli yorumlar geldi.

Paradigm’de güvenlik araştırmacısı Sam Sun’a göre bilgisayar korsanı Binance Köprüsü’nü bir şekilde 1 milyon BNB token göndermeye ikna etti. Sun, başarılı olduğunu fark eden bilgisayar korsanının kontrol ettiği bir adrese 1 milyon BNB token daha gönderdiğini belirtti.

BNB Chain’den henüz saldırının detaylarıyla ilgili kapsamlı bir açıklama yapılmadı.

Binance Smart Chain hack olayının bozuk kriptografik doğrulamadan kaynaklanması sebebiyle 600 milyon dolar değerinde varlığın çalındığı Ronin ve 100 milyon dolarlık Harmony saldırılarına benzetildiği gözlemlendi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.