Kripto para borsası Binance, Pazartesi günü Hollanda Merkez Bankası’na kayıt olmadan Hollanda’da faaliyet gösterdiği için 3,3 milyon euro para cezasına çarptırıldı. Binance 25 Aralık 2021 tarihinde Türkiye’den de ceza almıştı.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance ile Hollanda Merkez Bankası arasında bir gelişme yaşandı. Kripto para borsası devi, Hollanda Merkez Bankası’na kayıt olmadan Hollanda’da faaliyet gösterdiği için 3,3 milyon euro (59 milyon 210 bin Türk Lirası) para cezasına çarptırıldı.

Ceza, Hollanda Merkez Bankası’nın (De Nederlandsche Bank), Binance’in ülkede yetkisiz kripto hizmetleri sunduğuna dair Ağustos 2021’de yaptığı bir uyarının ardından geldi.

Binance’in İtirazına Ret

Kripto para borsaları için Hollanda Mayıs 2020’den bu yana lisans zorunluğu bulunduruyor. Buna rağmen Binance’nin herhangi bir lisans almadan çalışmalarını sürdürdüğü iddia edildi. Haziran 2022’de verilen cezaya Binance’den itiraz geldi. Cezanın iptali ret kararı alınca kripto borsası Binance 3,3 milyon euroluk cezaya çarptırıldı.

Hollanda Merkez Bankası, 21 Mayıs 2020’den 21 Aralık 2021’e kadar uzanan süre boyunca ihlalin gerçekleştirildiğini, Merkez Bankası olarak bu uyumsuzluğu çok ciddi olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Hollanda Merkez Bankası (DNB) tarafından yapılan açıklamada, Binance’in süreç boyunca operasyonları hakkında nispeten şeffaf olduğu gerekçesiyle cezanın yüzde 5 düşük tutulduğu ve Binance’in başvurusunun hala gözden geçirildiği aktarıldı.

Binance Başka Ülkelerin de Kıskacında

Kripto para yatırımların artmasıyla dünyanın en büyük kripto borsası haline gelen Binance bir yandan da önüne çıkan engellerle mücadele ediyor.Kara parayı aklama, teröre finansman sağlanması gibi konular yüzünden büyük bir kıskaç altında bulunan Binance, Güney Afrika, Tayland gibi bazı ülkelerde faaliyetlerini durdumak zorunda kaldı. ABD’de menkul kıymet yasalarının ihlal edilip edilmediği ise hala araştırılıyor.

Hal böyle olunca Binance’in ülkede yasaklanıp yasaklanmayacağı da gündeme geliyor. Aynı tartışmalar Türkiye’de de yaşanırken 15 Temmuz 2021 tarihinde İtalya’da yetkililer Binance adlı kripto para borsasının ülkede faaliyette bulunma yetkisinin olmadığını açıklamıştı. Bununla birlikte İtalya, Binance kripto para borsasının yasaklandığı ülkeler arasına girmişti. Ancak Binance’in henüz Hollanda’da yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir bilgi bulunmuyor.

Dünyanın En Büyük Kripto Para Borsası

Binance CEO’su Chanpeng Zhao, büyümelerini sürdürmek adına ülke düzenleyicileriyle uyumlu çalışma sözü vermişti. CoinGecko verilerine göre şirket, günlük 15.5 milyar dolarlık spot işlem hacmiyle dünyanın en büyük kripto borsası durumunda. Avrupa’da genişlemek isteyen borsa Fransa’da faaliyet lisansı aldı. Almanya’dan da yararlanmak amacı güden Binance, bu ülkede de faaliyet lisansı almaya sıcak bakıyor.

Binance Türkiye’den de Ceza Almıştı

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan yükümlülük denetiminde tespit edilen ihlallere ilişkin 25 Aralık 2021 tarihinde Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK), BN Teknoloji şirketine (Binance) 8 milyon lira idari para cezası kesilmişti. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, 1 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmelikle MASAK yükümlüleri arasına eklenmişti. Buna göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının tabi oldukları yükümlülükler, müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak belirlenmişti.

Binance TR Hesabından Açıklama

Binance TR, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Değerli Kullanıcılarımız, Şirketimiz hakkında bugün bazı yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin sizleri bilgilendirmek isteriz. Yasalar gereği, düzenleyici ve denetleyici kurumlarla iletişimimizi kamuya açık olarak tartışmıyoruz. Ancak şunları belirtmek isteriz ki; Binance TR, BN Teknoloji A.Ş. olarak gelişmekte olan bu yeni sektörde tüm devlet kurumları ile işbirliğine dayalı bir yaklaşım ile bu yani alanda değişen politikaları, kuralları ve yasaları aktif olarak takip ediyor ve benimsiyoruz. Dünya Lideri borsa olarak blockchain ve kripto paralar ekosisteminin hızlı büyüyen ve hassas bir sektör olduğunun farkındayız. Bu bağlamda, tüm devlet kurumları ile birlikte; sürdürülebilir, sağlıklı ve güvenli bir ekosistem oluşturmak için çalışıyoruz.

Saygılarımızla, Binance Türkiye İletişim Ekibi

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.