Birleşik Krallık hükümeti, artık yabancı yatırımcıların yerel yatırım yöneticileri ya da aracı kurumlar üzerinden yaptıkları kripto para alımlarından vergi almayacak. Vergi muafiyeti 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girdi.

Aralık ayında duyurulan bu vergi muafiyeti, ada ülkesinin kendisini kripto para için bir merkez olarak konumlandırma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Bu vizyon, Başbakan Rishi Sunak tarafından geçen ay Maliye Şansölyesi Edinburgh Reformlarını açıkladığında ortaya konmuştu.

Vergi muafiyeti Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) ‘nün ‘Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi ve Ortak Raporlama Standardında Yapılan Değişiklikler’de tanımlandığı gibi “kripto varlıkları” kapsayacak şekilde genişletilecek. Hariç tutulan kripto varlıklar, halihazırda Yatırım İşlemleri Listesi’ne girmeyenleri içeriyor.

Yabancı Yatırımcılar Ülke İçindeki Aracılar İçin Vergi Ödemeyecek

Ülkenin vergi dairesi olan HM Revenue and Customs (HMRC), konuyla ilgili açıklamasında, “Birleşik Krallık’ın yatırım yönetimi merkezi olarak sahip olduğu itibarı pekiştirmek amacıyla ve kripto varlıklara yatırım yapan fonların Birleşik Krallık’ta yerleşik yöneticileri işe almaktan caydırılmaması için, bu muafiyet kripto varlıkları da kapsayacak şekilde genişletildi.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Bu muafiyet yabancı yatırımcıları çekmede önemli bir faktör. Bu, yabancı yatırımcıların sırf Birleşik Krallık merkezli yatırım yöneticilerini tuttukları için Birleşik Krallık’ta vergi ödemek zorunda kalmayacakları anlamına geliyor.” dendi.

Ülkede halihazırda yerleşik kripto yatırımcıları için bir vergi rehberi bulunuyor. HMRC, temmuz ayında, merkeziyetsiz finansın (DeFi) nasıl vergilendirilmesi gerektiği konusunda yatırımcılardan ve profesyonellerden görüş almak için bir istişare yayınladı.

Kripto Yetkisi Verecek Yasa Tartışması

Parlamento, yasalaşması halinde yerel mali düzenleyicilere kripto üzerinde daha fazla yetki verecek olan geniş kapsamlı Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarısını tartışıyor. Birleşik Krallık Hazinesi de önümüzdeki haftalarda kripto sektörünün nasıl düzenlenebileceğine ilişkin bir istişare sunmayı planlıyor.

HMRC vatandaşlar için, kripto para işlemleri ile yatırım kârlarına mevcut gelir ve sermaye kazancı vergisi yasalarını uyguluyor. Ancak, merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarındaki işlemlerden elde edilen kripto kârlarını vergilendirmenin yollarını bulmak için yatırımcılardan ve profesyonellerden danışmanlık istiyor.

AB’nin Bankacılık Ve Finans Piyasası Yasalarının Değiştirilmesi

Bu vergi muafiyetinin yalnızca Birleşik Krallık dışında yerleşik yatırımcıları kapsadığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ülkede ikamet edenler şu anda kripto yatırımları üzerinden vergi dilimlerine göre alınan bir sermaye kazancı vergisine tabi.

Vergi muafiyeti, Avrupa Birliği’nden çıkışının ardından Birleşik Krallık’ın bankacılık ve finans piyasası yasalarında yapılan daha geniş çaplı revizyonun bir parçası. Ülkenin Hazinesi, Aralık 2022’de Edinburgh Reformları olarak bilinen ve AB yasalarının yerini almaya çalışan bir finansal hizmet reformları paketi açıklamıştı.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.