Bitcoin üretmek için gereken bloğunun madencilik zorluğu seviyesi yüzde 5 düşerek 27 bin 693 trilyona geriledi.

ABD’nin Teksas eyaletinde sıcak hava dalgasıyla mücadele eden kripto para madencilerin enerji şebekelerindeki güç taleplerini azaltmak için makinelerini kapatması sebebiyle bir Bitcoin bloğunu madencilik zorluğu geçtiğimiz perşembe günü yüzde 5 oranında azaldı.

Perşembe günü yaşanan düşüş sebebiyle Bitcoin ağ zorluğu yüzde 5 azalarak Mart 2022’deki seviyesine geldi.

Bitcoin ağ zorluğu, Mayıs 2022’de ilk kez 30 trilyonu aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 31 bin 251 trilyona ulaşmasından bu yana üç aylık düşüş trendini sürdürdü.

Teksas’ta Aşırı Sıcak Bitcoin Ağ Zorluğunda Düşüş Getirdi

Kripto varlık analiz şirketi Arcane Research’ten kıdemli bir analist olan Jason Mellerud konuyla ilgili olarak, “Amerikalı madenciler, sıcak hava dalgası yüzünden artan elektrik fiyatları sebebiyle geçtiğimiz son iki hafta içerisinde makinelerini kapatmaya başladı.” dedi.

Söz konusu düşüş, madencilik zorluk seviyesindeki art arda gerçekleşen üçüncü düşüş oldu.

Benzeri bir azalma, geçtiğimiz yıl Çin hükümetinin Bitcoin madenciliğini yasaklaması sonrası Çinli madencilerin göç etmeye zorlanması sebebiyle yaşanmıştı.

Bitcoin ağ zorluğu düşüşlerini değerlendiren analist Mellerud, “Haziran ortasında yaşanan hash oranındaki ilk düşüş, muhtemelen Bitcoin fiyatından kaynaklanmıştı. Ancak Temmuz başındaki bu düşüşün büyük olasılıkla yüksek elektrik fiyatlarına tepki olarak makinelerini kapatan madencilerden kaynaklandığı söylenebilir.” diyerek sözlerine devam etti.

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşanan sıcak hava dalgası sebebiyle yüzyılın sıcaklık rekorları kırılırken 43 dereceye varan sıcaklıklar kaydedilmişti.

Eyaletin şebeke operatörü elektrik kesintileri yaşanabileceği konusunda uyarmış; bireysel ve endüstriyel tüketicileri güç kullanımını azaltmaya çağırmıştı.

Çağrıya kulak veren Teksaslı Bitcoin madencileri operasyonları durdurarak 1000 megawatt enerjiden tasarruf edileceğini bildirmişti.

En Esnek ve Değişmez Blok Zinciri Ağı Hala Bitcoin

blockchain.com verileri incelendiğinde küçük gerilemelere rağmen Bitcoin’in en esnek ve değişmek blok zinciri ağı olmaya devam ettiği görülüyor.

Ağ zorluğu, madencilerin hash gücü ile doğru orantılı ve toplam hash oranı (TH/s) yüzde 3.2 oranında iyileşme gösteriyor.

Hash oranı belirli bir madencilik cihazının çalışma hızı olarak tanımlanıyor.

Bitcoin hash oranı, pazar lideri kripto paranın fiyatlarının geçen haziran ayında 25 bin dolara düşmesiyle saniyede 231,428 exahash (EH/s) seviyesine ulaşmış ve tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kaydedilmişti. Bu durum, yoğun güç kullanımı ile ilgili çekinceleri de artırmıştı.

ABD Bitcoin Hash Oranına En Fazla Katkı Sağlayan Ülke

Haziran 2021’de Çin’in tüm kripto ticaretini ve madencilik operasyonlarını yasaklamasıyla ABD, küresel Bitcoin hash oranında en fazla paya sahip ülke oldu.

Çinli madenciler Eylül 2021’de faaliyetlerine yeniden başlayınca küresel sıralamada yeniden kendilerine yer bulmayı başardı.

Statista verilerine göre küresel hash oranında ABD yüzde 37.84 pay ile birinci sıradayken onu yüzde 21.11 ile Çin ve yüzde 13.22 ile Kazakistan takip ediyor.

BTC Madenciliği İçin Kullanılan Elektriğin Yüzde 59.5’i Sürdürülebilir Kaynaklardan

Aşırı enerji kullanımına dair endişeler artarken Bitcoin Madencilik Konseyi tarafından yayınlanan bir rapor, elektrik kullanım oranları ve karbon emisyonu ile ilgili bazı verileri ortaya koydu.

2022 ikinci çeyrek raporuna göre Bitcoin madenciliğinde kullanılan elektrik gücünün yüzde 59.5’i sürdürülebilir kaynaklardan geliyor. Bu oran paylaşılırken “Bitcoin madenciliğinin en sürdürülebilir endüstrilerden biri olduğu” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşılan raporda ayrıca, küresel olarak salınan 34.8 milyar metrik ton karbon emisyonunun sadece yüzde 0.09’unun BTC madenciliği faaliyetleri sonucu oluştuğu ve madencilik faaliyetlerinin küresel enerji arzının yalnızca yüzde 0.15’ini tükettiği bilgisine yer verildi.

Bitcoin Ağ Zorluğu Nedir?

Ağ zorluğu, Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan ve ham bilgi işlem günücü kullanarak tüm işlemlerin geçerliliğini sağlamayı amaçlayan bir araç.

Azaltılmış zorluk ise Bitcoin madencilerinin daha az kaynak kullanarak işlemleri onaylamasına izin verirken nispeten küçük madencilerin madencilik blok ödüllerini kazanmalarında güçlük yaratıyor.

Bitcoin madenciliği zorluk seviyesi, yeni bir bloğun kazılması için gereken süreyi 10 dakikada tutmak için her iki haftada bir otomatik olarak ayarlanıyor.

Ağa daha fazla bilgi işlem gücü bağlandıkça ağ zorluğu daha yüksek bir seviyeye ayarlanırken bilgi işlem gücü ağdan çekildikçe ağ zorlu azalıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.