Lider kripto para birimi Bitcoin için önemli bir olay olan Bitcoin Halving nedir? Kripto ekosisteminin gündemindeki Bitcoin Halving ne zaman gerçekleşecek?

Bitcoin Halving mekanizmasına ve gerçekleşeceği zamana geçmeden önce kısaca Bitcoin’in işleyişinden bahsedelim.

Bitcoin sisteminde madenciler, blok zincirine yeni işlemlerin eklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Karmaşık matematik problemlerini çözmek için oldukça güçlü bilgisayarlar kullanan madenciler, bir problem çözüldüğünde yeni bir işlem bloğu oluşturur.

Madenciler, başarılı bir şekilde blok zincirine ekledikleri her blok için çabalarının karşılığı olarak belirli sayıda Bitcoin alır ve bu ödüller blok ödülü olarak bilinir.

Bitcoin Halving yani Yarılanma olay ise Bitcoin ağı için dört gözle beklenen olaylardan biridir. Ortalama dört yılda bir gerçekleşen Bitcoin Halving ile Bitcoin ağındaki madencilik ödülü yarı yarıya azaltılır.

Bitcoin Halving Ne Zaman Gerçekleşecek?

Bitcoin yarılanması olarak da bilinen Bitcoin Halving, ilk olarak 2012 yılında gerçekleşmiş ve madencilerin blok ödülü 50 Bitcoin’den 25 Bitcoin’e düşürülmüştü.

İkinci Bitcoin Halving, ilkinden 4 yıl sonra olacak şekilde 2016’de gerçekleşti ve ödül, blok başına 12,5 BTC’ye düşürüldü.

2020’de gerçekleşen üçüncü Bitcoin Halving’de ise blok ödülü 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye indirildi.

Şu ana kadar 800 bin Bitcoin bloğunun çıkarıldığı ifade edilirken Bitcoin’in dördüncü yarılanmasının 9 ay içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yarılanma zamanlarında BTC fiyatında bir hareketlilik gözlemlendiği bilindiğinden kripto topluluğu tarafından heyecanla beklenen bir sonraki Bitcoin Halving’in 2024 yılının Mart ve Haziran ayları arasında bir tarihte gerçekleşmesi bekleniyor.

Ancak Bitcoin Halving için henüz kesin bir tarih vermek mümkün olmuyor.

Bitcoin Halving Neden Önemli?

Bitcoin, toplamda maksimum 21 milyon adet token arzına sahip bir kripto para birimi. Başka bir deyişle ulaşılabilecek maksimum BTC sayısı 21 milyon.

Bitcoin Halving ile yeni Bitcoin çıkarılma oranı düşürülerek enflasyonun azaltılması ve BTC’nin daha nadir bulunan bir kaynak haline getirilmesi amaçlanıyor.

Bitcoin’i deflasyonist bir varlık haline getiren Bitcoin Halving’in dördüncüsü gerçekleştiğinde madencilik blok ödülü, 6,25 BTC’den 3,125 BTC’ye düşürülmüş olacak.

Bitcoin Halving mekanizmasının çıkarılacak BTC kalmayana kadar yani 21 milyonluk arza ulaşılana dek uygulanması ve sonrasında durdurulması planlanıyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için 100 yıldan daha uzun süre geçmesi gerekiyor.

Bitcoin Halving Bitcoin Fiyatını Nasıl Etkiler?

Bitcoin Halving ile operasyonel verimlilik artırılırken ağ ücretleri de önemli ölçüde azaldığından Bitcoin’e olan talep artıyor.

Daha önce gerçekleştirilen Bitcoin Halving’lerde yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda BTC değerinde kayda değer artışlar olacağı öngörülüyor.

Diğer taraftan Bitcoin Halving’in yanı sıra yatırımcı duyarlılığı, medya etkisi ve düzenleyici uygulamalarının da Bitcoin fiyatında büyük etkisi olduğunu belirtmek gerekiyor.

Ayrıca küresel ekonominin gidişatı ile enflasyon koşullarına karşı kripto para birimlerine artan ilginin de Bitcoin’in fiyat performansını etkilemesi bekleniyor.

Bitcoin Halving ile Bitcoin ağında ve BTC fiyatında neler yaşanacağı ile ilgili heyecanlı bekleyiş 9 aya kadar devam edecek gibi görünüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.