Madencilerin bir Bitcoin bloğunu ne kadar kolay keşfedebileceğinin bir ölçüsü olan Bitcoin madenciliği zorluğu, çarşamba günü 50 trilyon işaretini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı.

Bitcoin madencilik zorluğu, son on yıl boyunca sürekli olarak arttı. Bu durum, daha fazla bilgisayar donanımının Bitcoin ağına katılması ve bu donanımların daha fazla işlem yapma kapasitesine sahip olmasıyla ilgili olabiliyor.

Özellikle geçen yıl yaşanan sert ayı sezonuna rağmen, zorluk çoğu zaman yükselmiş ve hatta rekor üstüne rekor kırmıştı.

Son verilere göre, Mayıs 2023 itibarıyla yapılan son ayarlamalarda Bitcoin madencilik zorluğu 49,55 trilyon seviyesinde bulunuyordu. Bu oran da yeni bir rekordu. Ancak, 31 Mayıs 2023’te yapılan güncelleme ile madencilik zorluğu yüzde 3,4’lük yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı .

Bu artış, Bitcoin ağının toplam işlem gücünün (hash rate) de yükseliş trendinde olduğunu gösteriyor. Mayıs 2023 itibarıyla ağın hash rate değeri, 364 exahash/sn (EH/s) seviyesindeydi ve 26 Mayıs 2023’te 367.29 EH/s seviyesine ulaştı. Ayrıca, Bitcoin ağındaki blok süreleri de hızlanıyor. Bu durum, madencilik zorluğunun önümüzdeki hafta daha da artabileceğini gösteriyor .

Bitcoin Madenciliği İle Bağlantılı Hisseler Yükseldi

Bu arada, ABD’de Bitcoin madenciliğiyle ilgili Marathon Digital, Riot Platforms gibi şirketlerin hisse senetlerinin çoğu bu hafta değer kazandı. Pazar günü Cumhuriyetçi kongre üyesi Warren Davidson, ülkedeki kripto para madencilerinin elektrik kullanımı için önerilen bir verginin kaldırılacağını belirtti. Karar, Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri arasında devam eden ABD borç tavanı müzakerelerinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

Bitcoin Madencilik Zorluğu Neden Yükseliyor?

Bitcoin madencilik zorluğu, Bitcoin ağındaki toplam işlem gücüne, yani ağdaki toplam “hash rate”e bağlı olarak biliniyor. Bu zorluk, her 2016 blokta bir (yaklaşık her iki haftada bir) otomatik olarak ayarlanıyor.

Ağdaki toplam işlem gücü arttığında (daha fazla madenci veya daha güçlü madencilik ekipmanları ağa katılırsa) bu durumda, blokların oluşturulma hızı artabiliyor. Bu durumda, madencilik zorluğu otomatik olarak artıyor, böylece blokların oluşturulma hızı tekrar ortalama 10 dakikaya düşüyor. Bu nedenle, bir madencinin karlılığı zorluk seviyesine bağlı olarak biliniyor.

Bitcoin madencilik zorluğu, madencilerin sayısında bir artış olduğu zaman yükseliyor. Son dönemde BTC fiyatlarındaki düşüşe rağmen madenciliğe olan de artmaya başlamıştı. Elektrik tasarrufunun önemli olduğu madencilik faaliyetlerinde özellikle elektrik tasarrufu yapabilen ve son teknoloji makineler üreten şirketler, madencilerin ciddi talebiyle karşılaşmışlardı.

Özetle, Bitcoin madencilik zorluğu, ağdaki toplam işlem gücünün artışına veya azalışına yanıt olarak yükseliyor veya düşüyor. Bu, Bitcoin ağının, blokların oluşturulma hızını sabit tutmak için gereken bir mekanizma. Bu mekanizma, Bitcoin’in güvenliğini ve istikrarını korumaya yardımcı oluyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.