Bitcoin’in fiyatı salı günü 17 bin dolar civarına düşerek neredeyse son iki yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra bir miktar toparlanırken, kripto para piyasasının değeri tek bir günde yüzde 11’den fazla düşüş kaydetti.

Kripto para yatırımcıları için dün tam bir kara gün olarak nitelendirildi. Bitcoin fiyatı üzerindeki baskı, satıcıların iki yılın makro düşük seviyelerini aşmasına neden oldu. Ancak bir rahatlama yükselişi konusunda iyimserlik artıyor.

Bitcoin fiyatının kısa süreliğine son iki yılın en düşük seviyesine gerilediği 8 Kasım’da, yatırımcılar toplam 200 milyon dolar değerindeki uzun pozisyonlarını tasfiye etti.

28 Kasım 2020’den Beri Bir İlk

Pazar büyüklüğüne istinaden dünyanın en büyük kriptosunun fiyatı, resmi rakamlara göre 28 Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesi olan 17 bin 167 dolara kadar geriledi.

Tekniz analiz platformu TradingView’den alınan veriler, FTX borsasının havayı düşük tutmasıyla kripto fiyat grafiklerinde yaşanan katliamı ortaya koydu.

Bitcoin, zor durumda kalan dev borsa FTX’in rakibi Binance tarafından satın alınabileceğine dair haberler üzerine başlangıçta 20 bin doların üzerinde toparlandıktan sonra düşmeye başladı.

Paritenin bu seviyede en son işlem gördüğü tarih Kasım 2020’nin sonlarıydı, yani Bitcoin bu yılın haziran ayında belirlenen 17 bin 600 dolarlık önceki makro düşük seviyelerini geçmeyi başardı.

Ethereum Sert Düştü

Piyasa değerine göre dünyanın en büyük altcoini olan Ethereum, toparlanmadan önce bin 233 dolara kadar geriledi. Ancak günlük yüzde 18’lik büyük bir düşüş kaydettikten sonra bin 313 dolara kadar toparlanma gösterdi.

Dijital varlık fiyat takip sitesi CoinMarketCap’in verilerine göre, kripto para piyasasının değeri günlük yüzde 11’den fazla kayıpla 895 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşti.

Bazı altcoinlerin fiyatı gün içinde yüzde 30’a kadar düştü.

“Önümüzde Önemli Haftalar Var”

Durumu analiz eden popüler kripto yorumcuları, fiyat dalgalanmasının sona erdiğini ilan etmekte tereddüt etti.

Normalde iyimser bir tavır sergileyen girişimci ve kripto yatırımcısı TechDev, “Bunun nasıl çözüleceğini söylemek için çok erken, ancak makro yapıda bu aşamada başka bir borsa odaklı likidite krizi görüyor olmamız gerçekten oldukça önemli.” şeklinde bir tweet attı.

Analizlerde kripto dışında bir umut ışığı aranırken diğer analistler, kendilerinin de volatilitenin kurbanı olduklarını kabul etti.

Binance’in FTX Duyurusundan Sonra Çöküş Geldi

Ani satışlar, kripto borsası FTX’in likidite sorunları nedeniyle rakibi Binance’den yardım istemesinin ardından geldi ve bu da kripto piyasasının kırılgan doğasını vurgulayarak savunmasızlığına dair korkuları yeniden tetikledi.

Binance kurucu ortağı ve CEO’su Changpeng Zhao dün piyasalarda bomba etkisi yaratacak bir açıklama yaptı. CZ olarak tanınan Zhao, hacim olarak dünyanın en büyük kripto para borsasının, durum tespitinden sonra rakibi FTX’i satın almayı planladığını söyledi.

Binance CEO’sunun açıkladığı bu karar, FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’ın şirketi Alameda Research’ün CoinDesk tarafından yayımlanan bilanço rakamlarından sonra alındı. Almeda’nın 14,6 milyar dolarlık varlığının bulunduğu, bunların büyük bir bölümünün FTT tokeninden oluştuğu ve sadece 134 milyon dolarlık nakit bulundurdukları belirtilmişti. FTX CEO’su Bankman-Fried, FTX’in nakit konusunda sıkıntı çekmediğini ve yatırımcıların fonlarının güvende olduğunu açıklamıştı.

Zhao da Alameda’nın 8 milyar dolarlık yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği iddialarının ardından borsasının rezervlerindeki FTT’leri satacağını duyurmuştu. Alameda şirketi ise Zhao’ya ellerindeki tüm FTT’leri 22 dolardan satın almayı teklif etmişti ve önceki gün en çok FTT bulunan hesaplardan birinden Binance’e 585 milyon dolarlık FTT aktarılmıştı. Sonradan bu işlemin Binance tarafından yapıldığı anlaşıldı.

Binance CEO’su Changpeng Zhao ile FTX CEO’su Sam Bankman-Fried arasında Twitter üzerinden göndermeler yaşanmıştı ve medya bunun bir kavgaya dönüşeceğini düşünüyordu. Hatta konu hakkında internet şakaları da yapılmaya başlanmıştı ta ki Zhao ile Bankman-Fired’in dün akşamki eş zamanlı satın alma açıklamalarına kadar…

Binance CEO’su satın alma açıklamasında, niyet mektubu imzaladıklarını ve anlaşmadan her an cayma haklarının bulundukları detayını da belirtti.

FTT Token Yüzde 80’e yakın Düştü

Tüm bunların sonrasında kripto piyasalarında kargaşa yaşandı. Bitcoin ve diğer altcoinlerin yanı sıra CoinMarketCap verilerine göre, FTX’nin native tokeni FTT token son 24 saat içerisinde yüzde 80’e yakın düşüş kaydederek bu haberin yazıldığı saat itibarıyla 4,25 dolardan işlem görüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.