Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) spot Bitcoin ETF başvurusunda bulundu.

Perşembe günü iShares birimi aracılığıyla SEC’e kayıt beyanı sunan BlackRock’un başvurusunun onaylanması halinde bunun ABD’deki ilk kripto spot ETF’si olacağı bildirildi.

Dosyaya göre iShares Bitcoin Trust olarak adlandırılacak olan fonun varlıklarının, “öncelikle Trust adına bir emanetçi tarafından tutulan Bitcoin’den oluşacağı” ifade edildi.

BlackRock’un ETF’deki Bitcoin varlıkları için saklama hizmetini Coinbase’den alacağı, nakit varlıkların ise Bank of New York Mellon’da tutulacağı belirtildi.

BlackRock’un başvurusu kripto para piyasasında da büyük heyecan yarattı. Bitcoin, resmi başvurunun yapıldığının öğrenilmesi üzerine dakikalar içerisinde 500 dolarlık artış yaşadı.

SEC, BlackRock’un Başvurusunu Kabul Eder Mi?

Bugüne kadar SEC’e çok sayıda spot Bitcoin ETF başvurusu yapıldı ancak bunların tamamı reddedildi.

Son başvuru yapanlar arasında mart ayında VanEck, ocak ayında ise Ark Invest ve 21Shares şirketleri yer almış ancak tüm kurumlar SEC tarafından geri çevrilmişti.

Ret yanıtına gerekçe olarak SEC, kripto para piyasasında manipülasyona karşı yatırımcıları koruyacak önlemlerin yetersiz olmasını göstermişti.

Tüm bu bilgiler ışığında BlackRock gibi dev bir varlık yönetim şirketinin spot Bitcoin ETF başvurusunda bulunmasının ise başarı şansını artırdığı düşünülüyor.

SEC’in başvuruya nihai yanıtını 240 gün içerisinde vermesi gerekiyor

BlackRock Bitcoin ETF’si Bitcoin’i Ve Coinbase’i Nasıl Etkiler?

Kripto para sektöründen bazı uzmanlar BlackRock’un yaptığı başvurunun, yatırımcıların Bitcoin’e olan güvenini artırmasını beklerken bunun “Bitcoin’in başına gelebilecek en iyi şey” olabileceğini ifade etti.

Kripto analisti James Edwards ise başvuru zamanlamasının yalnızca Bitcoin için değil SEC’le davalık olan Coinbase için de güven tesis edeceğini belirtti.

Edwards, “SEC’in kriptoya karşı bir savaş yolunda olduğu bir zamanda BlackRock’ın bir Bitcoin ETF’si ile devam etme isteği çok anlamlı. Bitcoin’in bir menkul kıymetten ziyade bir emtia statüsüne olan güvenini gösteriyor.” diyerek bu başvurunun, Coinbase’in elini güçlendiren bir hamle olduğunu söyledi.

Diğer taraftan bazı analistler yatırım devinin son hamlelerinin merkeziyetsiz kripto para birimlerinin değerini baltaladığını iddia etti.

Yatırımcı Scott Melker verdiği demeçte, “Bu hamle, alanın kurumsal olarak benimsenmesi için her ne kadar iyi olsa da ahlak anlayışını ihlal ediyor, ABD’de endüstriyi kuran insanlardan pek de dürüst olmayan bir şekilde uzaklaşmak demek.” dedi.

Swan Bitcoin’den Steven Lubka da benzer bir görüşü paylaşarak BTC’nin 1 milyon dolara ulaşacağını ancak BTC’nin büyük bir kısmının BlackRock, Goldman Sachs ve diğer ETF ihraççılarına ait olacağı için çok az perakende yatırımcıya fayda sağlayacağını iddia etti.

İlgili Haberler ve İçerikler