Borsa İstanbul AŞ’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP), yaptığı açıklamada; Borsa İstanbul, Pay Piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 5 iş günü kapatıldığını ve dünkü işlemlerin iptaline karar verildiğini duyurdu. Ayrıca SPK bugün, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) işlemleri ile Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) işlemlerinin de durdurulduğunu açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük felakete neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Borsa’da işlemlerin durdurulmaması herkes tarafından fazlasıyla eleştirilmişti.

Ülkenin güneyini vuran yıkıcı deprem sonrası üç gün içinde yüzde 15 değer kaybeden borsa zaten kırılgan olan ekonominin üzerine daha da fazla yük bindirdi.

Borsa İstanbul’da İşlemler Durduruldu

Çarşamba günü ise Borsa İstanbul’da işlemler durduruldu. İşlemlerin durdurulması, borsanın panik satışlarını engellemek için işlemleri geçici olarak durduran iki devre kesicinin ardından geldi.

Yapılan çağrı ve eleştirilerin artmasının ardından Borsa İstanbul’dan karar geldi.

Borsa İstanbul AŞ’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;

“Deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağan dışı fiyat hareketleri nedenleriyle borsamız piyasalarının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işleyişini teminen Borsa İstanbul AŞ Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesinin 1. fıkrası uyarınca Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11.00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 Şubat 2023’te gerçekleştirilen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliği’nin ‘Emirlerin ve İşlemlerin Borsa Tarafından İptali’ başlıklı 33. maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verilmiştir.”

Yatırım ve Emeklilik Fonları İşlemleri De Durduruldu

Depremler nedeniyle Borsa İstanbul’da işlemlerin durdurulmasının ardından bugün SPK, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) işlemleri ile Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) işlemlerinin de durdurulduğunu açıkladı.

Konuya ilişkin yapılan duyuruda şunlar kaydedildi:

“Borçlanma araçları şemsiye fonu, para piyasası şemsiye fonu, garantili/koruma amaçlı şemsiye fonu, kıymetli madenler şemsiye fonuna bağlı olarak ihraç edilen fonlar, unvanında döviz, para piyasası ve kısa vadeli ibareleri yer alan serbest fonlar ile unvanında yabancı ibaresi yer alan fonlar, katılım şemsiye fonuna bağlı fonlardan unvanında belirli bir varlık grubu (kira sertifikası, altın, kıymetli madenler, para piyasası) geçen fonlar dışındaki fonların birim pay değeri hesaplamamaları ve katılma payı alım satımını durdurmaları uygun bulunmuştur. Bu kapsamda, söz konusu fonların TEFAS işlemleri de durdurulmuştur.”

Duyuruda aynı şekilde, BEFAS işlemlerinin durdurulduğu da aktarıldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.