Son aylarda oldukça popüler hale gelen yapay zekâ (YZ) sohbet robotu ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’nin, altyapısını çalışır durumda tutmak için günde 700 bin dolar harcadığı bildirildi. Bu da en son yapay zekâ teknolojisini sürdürmenin maliyetine ışık tutuyor.
ChatGPT için gereken yüksek maliyetli sunucular, OpenAI’nin bütçesinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Araştırma şirketi SemiAnalysis’in baş analisti Dylan Patel, bu sunucuların sadece aşırı maliyetli olmakla kalmayıp aynı zamanda muazzam miktarda güç harcayan özel işlemcilere de bağlı olduğunu belirtti.
Patel, OpenAI için yaptığı maliyet tahminlerinin ChatGPT’nin kendisinden önce gelen versiyonu olan GPT-3’e dayandığını, dolayısıyla bu fiyatların çok daha fazla artabileceğini söyledi. OpenAI’nin en yeni modeli olan GPT-4’ün piyasaya sürülmesi, yapay zekâ fiyatının artmaya devam edeceğini gösteriyor.
OpenAI tarafından yayınlanan bir makaleye göre, büyük yapay zekâ modellerinin eğitimiyle ilgili maliyetlerin şu anda 100 milyon dolardan 2030 yılına kadar 500 milyon dolara çıkması bekleniyor.
Yapay Zekanın Neden Olduğu Bölünme: Zenginlik, Erişim ve Maliyet
Model eğitimi ile ilgili artan masrafların, yapay zekâ araştırma alanını önemli ölçüde değiştirmesi bekleniyor. Yapay zekâ endüstrisi şu anda Google, Facebook ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin hakimiyeti altında. YZ maliyetleri artmaya devam ettikçe, yalnızca en zengin şirketler ile bireylerin YZ teknolojilerini geliştirmek ve kullanmak için finansal araçlara sahip olacağı bildirildi.
Bir maliyet engelinin varlığı, YZ gelişiminin sınırlı sayıda büyük şirket arasında yoğunlaşmasına neden olabiliyor ve böylece YZ teknolojilerinden yararlanmak için mali kaynaklara sahip olanlar ile olmayanlar arasında bir uçurum yaratabiliyor.
YZ maliyet eşitsizliği, inovasyonu ve erişilebilirliği engelleyebilecek ve böylece YZ’nin gelecekteki gelişimini etkileyebilecek önemli sonuçlar doğurma potansiyeline de sahip.
Yapay zeka ile ilişkili harcamalardaki artış, Reddit’in daha kapsamlı yetenekler, daha yüksek kullanım limitleri ve daha geniş kullanım hakları gerektiren üçüncü taraflar için premium bir erişim noktası sunma kararı ile daha da karmaşık hale geldi.
GRDecter: Reddit is going to charge OpenAI and other AI companies for accessing their data
If others follow suit, training AI models just got a lot more expensive pic.twitter.com/YNrLhVFsuW
— Logan Snow (@Logan1Snow) April 18, 2023
Birçok YZ firması Reddit’in hacimli tartışma verilerini devasa dil modellerini eğitmek için kullandığından, şirketin muhtemelen verilerinden para kazanma arzusuyla aldığı bu kararın YZ’nin fiyatını artırabileceği söylendi.
Yapay Zekâ Maliyetlerini Düşürmeye Yönelik Bir Adım: Microsoft’un Athena’sı
OpenAI’nin en büyük yatırımcılarından biri olan Microsoft, büyüyen sorunun son derece farkında. Sonuç olarak teknoloji devi, dahili olarak “Athena” olarak bilinen kendi özel yapay zekâ çipini geliştiriyor. 2019’dan beri üzerinde çalışıldığı bildirilen Athena, Nvidia gibi tedarikçilerin çiplerine bir alternatif sunarak yapay zekâ maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor.
Bu arada, OpenAI CEO’su Sam Altman, kısa bir süre önce “dev YZ modelleri döneminin sona eriyor olabileceğini” ifade etmişti. Altman’ın yorumu, ChatGPT gibi önemli boyutlarıyla karakterize edilen modellerin azalan getiri noktasına ulaşıyor olabileceğini gösteriyor.