Credit Suisse İflas Mı Edecek? ABD merkezli Silicon Valley Bank ve Signature Bank iflaslarının etkisi, Avrupa bankalarına sıçradı. İsviçreli Credit Suisse hisselerinde yaşanan rekor düşüş “Credit Suisse iflas mı edecek?” sorularına yol açtı.

Uzun süredir çeşitli sorunlarla mücadele eden İsviçreli banka Credit Suisse hisseleri en büyük yatırımcısının daha fazla mali yardım sağlamayacağını söylemesi üzerine rekor seviyeye gerileyerek Credit Suisse iflas mı edecek sorularına neden oldu.

İsviçre’nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse yatırımcılarını ve müşterilerinin güvenini sarsan bir dizi olayın ardından bankanın CDS’leri rekor seviyeye yükseldi.

Credit Suisse paniğinin ardından banka, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) borçlanma teklifini kabul ettiğini açıkladı.

Avrupa’da Credit Suisse İflas Edecek Paniği

1856 kuruluşlu Credit Suisse, son yıllarda kara para aklama suçlamaları da dahil olmak üzere bir dizi sorunla uğraşıyordu.

İsviçreli banka bu ayın başlarında ABD’li düzenleyici kurumların önceki mali tablolarla ilgili yaptığı ani bir incelemenin ardından yıllık raporunun yayımlanmasını ertelediğini duyurmuştu.

Banka yaptığı açıklamada, 2021 ve 2022 mali raporlama süreçlerinde mali sonuçların “yanlış beyanına” yol açabilecek “maddi zayıflıklar” bulduğunu söylemişti.

Geçen hafta ABD’li Silicon Valley Bank iflası sonrası yaşanan paniğin Avrupa’ya yayılması ile analistler, Credit Suisse iflası üzerine konuşmaya başlamıştı.

Credit Suisse’in en büyük yatırımcısı olan Suudi Arabistan Ulusal Bankası’nın yeni bir likidite çağrısı olması durumunda bankaya daha fazla fon sağlamayacağını açıklaması ise krizi derinleştirdi ve hisse senedindeki düşüş yüzde 20’yi aştı.

Satış baskısının piyasa geneline yayılması ile başlayan panik satışlar, Avrupa’da risk algısının had safhaya çıkmasına yol açtı. Mart başında 350 seviyesinde olan bankanın 5 yıllık CDS’leri 574 puanla yeni bir rekor kırdı.

2 İsviçre frangının altına düşen Credit Suisse hisseleri tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken hisse için devre kesici uygulandı.

Credit Suisse İsviçre Merkez Bankası’ndan Borç Alacak

İsviçreli düzenleyiciler, Credit Suisse’in uygulanabilirliğine ilişkin yeni korkuların ABD’deki iki tarihi banka iflasından sadece birkaç gün sonra daha geniş çaplı bir tehdit oluşturmasının ardından küresel finans piyasalarını rahatlatmak için devreye girdi.

İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve SNB yaptığı ortak açıklamada Credit Suisse’e gerekirse likidite sağlanacağı bildirdi.

Yardım teklifini kabul eden Credit Suisse’in, teminatlı bir kredi tesisi ve kısa vadeli likidite imkanı kapsamında SNB’den 50 milyar İsviçre frangına (yaklaşık 54 milyar dolar) yakın borçlanacağı aktarıldı.

Kiyosaki: “Credit Suisse İflas Edecek”

ABD’nin en büyük bankalarından Lehman Brothersın 2008’deki çöküşünü öngören analist ve yatırımcı Robert Kiyosaki, birkaç gün önce Credit Suisse’in iflas edeceğini düşündüğünü söylemişti.

Fox Business televizyonuna konuşan Kiyosaki, “Sorun tahvil piyasasında… Yıllar önce Lehman Brothers’ın iflasını öngörmüştüm ve sanırım bir sonraki banka Credit Suisse olacak… tahvil piyasası çöküyor” demişti.

İlgili Haberler ve İçerikler