Büyük şirketlerin Mayıs ayından bu yana 5.5 milyar dolar değerinde Bitcoin satışı gerçekleştirdiği bildirildi. Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmaların sebebinin söz konusu satışlar olabileceği belirtildi.

Dijital varlıklarla ilgili analiz ve araştırma hizmeti veren Arcane Research şirketinden bir analiste göre büyük şirketlerin yaptığı yüksek miktarlardaki Bitcoin satışı, lider kripto paranın Mayıs ayından bu yana yaşadığı dalgalanmanın sebebi olabilir.

Bitcoin Satışı “Do Kwon İle Başladı”

Arcane Research analisti Vetle Lunde, bir tweet dizisinde pek çok kurumsal Bitcoin yatırımcısının nasıl ve ne zaman satış yaptığını açıkladı. Lunde, tüm bu satış sürecinin “Do Kwon ile başladığını” söyledi.

Terra ekosistemini yöneten The Luna Foundation Guard (LFG) Mayıs başına kadar sık sık Bitcoin alımı yapmış ve en büyük Bitcoin yatırımcılarından biri haline gelmişti. Ancak işler beklediği gibi gitmeyince LFG, native stablecoin’i TerraUSD Classic’i (USTC) korumak için rezervindeki Bitcoin’leri satmış ve 80.081 Bitcoin’i elden çıkarmıştı. Fakat tüm bu hamleler Terra (LUNA) ve TerraUSD (UST) çöküşünü engelleyemedi.

Terra (LUNA) ve TerraUSD (UST) çöküşünün ardından Güney Kore merkezli LUNA yatırımcıları Terraform Labs ve kurucu ortak Do Kwon hakkında dolandırıcılık ve yerel menkul kıymetler yasalarının ihlali iddiasıyla şikayette bulunmuştu.

Olayları takip eden Haziran ayında popüler hack grubu Anonymus da Terra Kurucu Ortağı Do Kwon’un “adaletin karşısına mümkün olan en hızlı şekilde çıkarılması” sözünü vermişti.

Güney Kore merkezli haber sitesi News1’in haberine göre ise Seul Güney Bölge Savcılığı Ortak Mali ve Menkul Kıymet Suçları Soruşturma Ekibi, Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit ve Copax’ın da dahil olduğu Terra’nın çöküşüyle bağlantılı birçok işletmeye baskın düzenledi.

Mayıs’tan Bu Yana 236 bin 237 adet Bitcoin Satışı Gerçekleşti

Arcane Research analisti Vetle Lunde’ye göre Terra’nın çöküşü Bitcoin madencileri üzerindeki baskıyı artırdı. Mayıs ve Haziran ayları arasında 19 bin 056 adet Bitcoin satışı gerçekleşti.

Bitcoin satışları gittikçe artarken ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın sahibi Elon Musk da kırmızı düğmeye basmış ve 2022 ikinci çeyrek bilançosunun açıklanmasıyla Tesla’nın dev Bitcoin satışı ortaya çıkmıştı. Tesla Bitcoin varlığının yüzde 75’ini sattığını duyurmuştu.

Aynı dönemde yüksek kaldıraç kullanarak işlem yapan kripto yatırım şirketi Three Arrows Capital’in (3AC) de 18.193 adet Bitcoin ve 22.054 adet Bitcoin’e eşdeğer coin borcu bulunuyordu. Borçların ödenememesi üzerine İngiliz Virgin Adaları’ndan gelen mahkeme kararı, Singapur merkezli Three Arrows Capital’ın tasfiye edilmesini hükmetti.

10 Mayıs 2022 tarihinden bu yana, çoğunluğu zorunlu satış olarak nitelendirilen toplam 236 bin 237 adet Bitcoin satışı gerçekleşti. Bu yazı yazılırken yapılan hesaplamaya göre yapılan satışın değeri yaklaşık 5 bin 481 milyar dolar civarında.

Bitcoin Fiyatı Ne Durumda?

Büyük satışlar nedeniyle kripto piyasalarının büyük baskı altında olmasına rağmen Bitcoin piyasası direncini koruyor.

2017 boğa piyasasının zirvesine kıyasla yatırım hacimleri, 2022 market gerilemesi boyuncayüksek kalmayı başardı.

CoinGecko verilerine göre 2017 boğa piyasasının zirvesi kabul edilen 17 Aralık 2017 tarihinde Bitcoin’in günlük işlem hacmi 12 milyar dolar iken Temmuz 2022’de günlük hacim 20 milyar doların üzerinde seyrediyor.

Bitcoin Fiyatı Yükselmeye Devam Edecek mi?

Popüler kripto para birimi Bitcoin fiyatı 73 gün süren “aşırı korku” döneminden çıkmış ve 20 Temmuz 2022 tarihinde yatırımcıları rahatlatmıştı.

Kazandığı ivmeyle Bitcoin Haziran ortalarından bu yana ilk kez 24 bin dolar üzerini görmüştü.

ABD merkezli ünlü elektrikli otomobil markası Tesla’nın 2022 ikinci çeyrek bilançosunun açıklanması üzerine Bitcoin varlıklarının yüzde 75’ini sattığının ortaya çıkması ise piyasalarda şok etkisi yaratmıştı. Bu gelişmenin etkisiyle Bitcoin 22 bin dolar seviyesine gerilemiş ancak sonrasında toparlanarak yeniden 23 bin bandı üzerine çıkmayı başarmıştı.

Arcane Research analisti Vetle Lunde yaptığı analizde önümüzde iniş çıkışlı bir dönem yaşanacağını öngördüğünü de paylaştı.

Singapur merkezli Presto Labs CEO’su Yongjin Kim, Bitcoin yorumları konusunda Arcane Research analisti Vetle Lunde ile aynı fikirde olduğunu belirtti.

Kim, “bu satışların Bitcoin fiyatını piyasa denge fiyatı altına ittiğini” ve Bitcoin fiyatlarının “önümüzdeki birkaç ay içerisinde 20 bin dolar bandına döneceğine inandığını” söyledi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.