Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen FTX kripto para borsasının iflası, kripto dünyasında domino etkisi yarattı ve bir dizi yüksek profilli şirketin çöküşünü tetikledi. Kripto para piyasalarında iflas bayrağı çekmek üzere olan son şirketin Barry Silbert’in Digital Currency Group’u (DCG) olacağı konuşulmaya başlandı.

Barry Silbert tarafından yönetilen Digital Currency Group, kripto endüstrisinin en büyük ve önemli şirketlerinden biri olarak konumlanıyor.

Grup iştirakleri arasında yer alan Genesis Global Capital’in FTX’te yaşanan krizin ardından likidite krizi yaşayarak para çekme işlemlerini durdurması Digital Currency Group’un tehlikede olduğu söylentilerine yol açtı. DCG’ye bağlı Grayscale’in ise piyasanın en büyük Bitcoin fonunu işleten şirket konumunda bulunması endişeleri artırdı.

Söylentilerin ardından Grayscale tarafından resmi bir duyuru metni paylaşıldı. Açıklamada, dijital varlıkların emniyeti ve şeffaflık adına bir dizi bilgiye ver verilirken Grayscale’in ürünlerinin temelindeki dijital varlıkların ödünç verilmesinin, ödünç alınmasının veya başka bir şekilde ipotek altına alınmasının kanunlar çerçevesinde yasak olduğu vurgulandı ve bu varlıkların Coinbase Custody Trust Company LLC’nin gözetimi altında saklandığı bildirildi.

Grayscale İndirimi Bitcoin’e Olan Güvenin Göstergesi Mi?

Son derece karlı bir iş modeline sahip olduğu bilinen Grayscale’in Bitcoin Trust (GBTC) hisselerinin FTX’in iflasından olumsuz etkilendiği ve artan korku sebebiyle dayanak varlığın değerine göre yüzde 43 oranında rekor bir indirimle satıldığı bildirildi. Yüksek orandaki indirimin, bireysel ve kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e olan güveni hakkında ipucu verdiği şeklinde yorumlara neden oldu.

Boğa piyasası boyunca NAV’a göre primle işlem göre GBTC için durum ayı piyasasının başlangıcından bu yana tersine dönmüş ve Do Kwon’un LUNA’yı istikrara kavuşturma çabasıyla önemli miktarda GBTC satışı yapmasından sonra varlık, ciddi şekilde darbe almıştı.

Digital Currency Group İflas Ederse Ne Olur?

Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından FTX’in iflasının perde arkası gün yüzüne çıkmaya başladıkça piyasalardaki panik ve kaos ortamının arttığı ve daha geniş bir alana yayıldığı görülüyor.

Likidite krizi yaşayan ve 1 milyar dolar arayışında olan Digital Currency Group’un zayıf olduğu bilinmekle birlikte durumun ne kadar kötü olduğu ve şirketin iflas edip etmeyeceği hakkında henüz net bilgiler bulunmuyor.

Kripto topluluğu arasında Digital Currency Group’un iflas bayrağı çekmesi durumunda tüm kripto para piyasasının bu durumdan darbe alacağı ve Bitcoin’in değerinin 10 bin dolar seviyesine düşmesinin mümkün olduğu konuşuluyor.

Diğer bir taraftan Cathie Wood gibi yatırımcıların Grayscale FUD’una (korku, belirsizlik ve şüphe) rağmen yatırım yapmaya devam etmesi, bunun piyasaların en dip noktası olarak görüldüğü yorumlarına neden oluyor.

İlgili Haberler ve İçerikler