Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından dünyanın dört yanından gelen deprem yardımları, dolandırıcıların hedefi oldu. Dolandırıcılar, PayPal ve Twitter gibi meşru platformlar üzerinden sahte bağış kampanyaları düzenledi.

6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası TSİ 10.40 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bin 674, yaralananların sayısı ise 72 bin 879’e çıktı.

9 saat arayla kaydedilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Türkiye’de ve Suriye’de büyük yıkıma sebep olurken kötü niyetli kişilerin, hükümetler, işletmeler ve yardım kuruluşları tarafından toplanan bağışlara göz diktiği bildirildi.

Dolandırıcıların, ödeme sistemi PayPal ve sosyal medya platformu Twitter aracılığıyla sahte bağış kampanyaları düzenleyerek bölgenin yaralarını sarmaya çalışanları suistimal ettiği kaydedildi.

PayPal’daki Sahte Deprem Yardımı Kampanyalarına Dikkat

Dolandırıcıların düzenlenen sahte bağış kampanyalarına inandırıcılık katmak için internet siteleri oluşturduğu, Twitter’da aktif olduğu ve PayPal aracılığıyla bağış topluyormuş gibi hareket ettiği bildirildi.

Sahte deprem bağışı kampanyalarından birinde Twitter’da “Türkiye Deprem Yardımı” adı altında bir bağış toplama etkinliği yapıldığı görülüyor. Hesabın, kendisine güvenilirlik kazandırmak için yerel haber kaynaklarından ve hükümet yetkililerinden gelen güncellemeleri sayfasında paylaştığı göze çarpıyor.

Ancak hesabın profilinde yer alan PayPal bağlantısına dikkat edildiğinde, para toplamak için bir PayPal sayfasına yönlendirme yapıldığı görülebiliyor.

Twitter hesabının askıya alındığı bildirilirken PayPal bağış etkinliğinin yayından kaldırılmadan önceki ekran görüntüsü gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.

900 dolar bağışın toplandığı sözde yardım kampanyasında sayfanın yaratıcısının, dolandırıcılığa gerçeklik katmak amacıyla 500 dolar bağışladığı görülüyor.

PayPal üzerindeki tek bağış etkinliğinin bu olmadığı da göze çarpıyor. Uzmanlar, PayPal’ın 2016 yılından beri Türkiye’de faaliyet göstermediğini belirterek Türkiye’de düzenlendiği iddia edilen PayPal deprem bağışı kampanyalarına karşı dikkatli olunması ve resmi otoriteler dışında bağışta bulunulmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Twitter Üzerinden Sahte Kripto Adresleri Paylaşılıyor

AHBAP kurucusu Haluk Levent’in MASAK ile görüşmesi sonrasında Kahramanmaraş depremi için kripto bağış kampanyasının yürütülebileceği bilgisi, kripto dolandırıcılarını da harekete geçirdi.

Çok sayıda sahte hesabın, sahte kripto bağış adresleri paylaştığı ve yardımsever kripto topluluğunun iyi niyetini suistimal etmeye çalıştığı kaydedildi.

Dolandırıcıların Elon Musk ve Dogecoin hesaplarından yapılan paylaşımlara yanıt vererek sahte kripto cüzdan bilgileri paylaştığı ve güvenilir hesapları takip eden kripto topluluğunu hedef aldığı görüldü.

Sahte E-Postalara ve İnternet Sitelerine Dikkat

Binlerce insanın hayatını kaybettiği ve arama kurtarma çalışmalarının halen devam ettiği depremde dolandırıcıların yöntemleri arasında sahte e-postaların ve internet sitelerinin de yer aldığı bildirildi.

Romanyalı siber güvenlik şirketi Bitdefender, hayır kurumlarından geldiğini iddia eden kimlik avı niyetli e-postalara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar ve yetkililer, resmi kurum ve kuruluşlar tarafından paylaşılan adresler haricinde hiçbir yere bağışta bulunulmaması gerektiği konusunda uyarı yayınladı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.