Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ABD doları Türk lirası karşısında rekor tazeledi. Dolar endeksinin de güç kazanması ile yükselişini hızlandıran dolar/TL çaprazı 23 lira seviyesini aştı. Euro 25 TL’ye dayanırken sterlin 28,6 lira ile rekora koşuyor. Gram altın da bin 460 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Türk vatandaşları dolar ya da euronun daha ne kadar yükseleceği konusunda endişelerini paylaşmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçimlerini kazanmasının ardından cumartesi günü yemin etti ve piyasa dostu siyasetçi Mehmet Şimşek’i maliye bakanı olarak atayarak yeni bir kabine kurdu. Eski Merrill Lynch ekonomisti olan Şimşek, Erdoğan’ın geleneksel olmayan politikalarına karşı çıkmasıyla tanınıyor.

Dolar, Euro, Sterlin ve Gram Altında Yeni Rekor

Medyada Mehmet Şimşek’in güven verdiği ve ekonomide yeni bir sayfa açacağı haberleri yer alırken bugün Türkiye döviz kurlarında yeni bir rekora uyandı. Türk lirası cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Merkez Bankası tarafından destekleniyordu. Dolar kurunda seçim sonrası hızlanan artışla dün günü 21,50 lira seviyesinden kapatan dolar bu sabah yüzde 7’ye yakın değer kazanarak 23 lirayı aştı. Dolar Kapalıçarşı’da 23,47 lirayı, bankalarda ise 24,21 lirayı geçti. Euro ise Kapalıçarşı’da 25 liranın üzerine çıkarken bankalarda 24,85 TL’yi geçti. Seçimlerin ilk turunda 19,60 seviyesinde olan dolar yüzde 18’den fazla artış kaydetti. Sterlin de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 28,9 liradan işlem görüyor.

Bu durum, dolar endeksinin yatay bir seyir izlemesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3 bin 662 ile yatay seyretmesine rağmen gerçekleşti .

Mehmet Şimşek’in yeni kabinede hazine ve maliye bakanı olması piyasalarda olumlu karşılanırken, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi TSİ 11.15’te 5,590 bandında seyrediyor.

Yabancı Kurumların TL Beklentisi Ne Yönde?

Goldman Sachs dolar/TL tahminin güncelledi, ortodoks politikalara dönüş vurgusu yaptı. Banka, seçimler öncesinde sırası ile 19, 21 ve 22 seviyelerinde olan 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık dolar/TL tahminlerini yine sırası ile 23, 25 ve 28 olarak güncelledi. Fransız finans kuruluşu Societe Generale (SocGen) ve ABD’li dev yatırım bankası JPMorgan da benzer yönde görüş açıklayan kuruluşlardan oldu.

Gram Altın Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı

Ons altın ve dolar/TL’de aynı dönemde yaşanan yükselişler, gram altının bin 400 TL seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırmasını sağladı. Hafta başından beri özellikle dolar/TL tarafında önemli bir yükseliş olması nedeniyle gram altın da yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı.

Ons altında bin 959 dolar seviyesi görülürken gram altın Kapalıçarşı’da bin 490 TL, bankalarda ise bin 511 TL olarak tarihi bir seviyeden alıcı buluyor.

Kısacası, Türkiye’deki döviz kurlarındaki hareketlilik hem iç politikadaki belirsizlikler hem de piyasalardaki likidite sıkışıklığı nedeniyle artış gösteriyor. Bu sebeplerle ekonomi yönetiminin gelecek politikaları, kurlar üzerinde belirleyici olacak gibi görünüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.