Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabı platformda yeniden kullanıma açıldı. Uzun bir süredir ortalarda gözükmeyen eski başkanın Twitter’a dönüp dönmeyeceği merak konusu oldu.

Twitter’ın 6 Ocak 2021’de Kongre Binası’na yapılan saldırının ardından kalıcı olarak askıya aldığı Trump hesabı, Twitter CEO’su ve yeni sahibi Elon Musk’ın cuma gecesi Twitter’da yayınladığı bir anket sonuncunda geri geldi.

Elon Musk anketinde, platform kullanıcılarına ‘Trump Twitter’a dönsün mü?’ diye sordu.

Söz konusu anket yüzde 51,8 lehte ve yüzde 48,2 aleyhte oylarla sonuçlandı. Ankette 15 milyon oy kullanıldı.

Musk anket sonucunda istinaden “Halk konuştu. Trump’ın hesabı yeniden açılacak” diye tweet attı.

Donald Trump Twitter’a Geri Dönecek mi?

Sosyal medya devinin yeni sahibinin merakla beklenen kararı, eski başkanın daha önce tartışmalı da olsa en etkili kullanıcısı olduğu sosyal medya platformuna dönüşüne zemin hazırlıyor. Yaklaşık 90 milyon takipçisi olan Trump’ın tweetleri çoğu zaman piyasaları hareketlendiriyor, haber gündemini belirliyordu.

Trump daha önce Twitter’a yeniden katılmak yerine kendi kurduğu Truth Social adlı platformunda kalacağını söylemişti. Ancak yaklaşımındaki bir değişiklik önemli siyasi sonuçlar doğurabilecek gibi gözüküyor. Eski başkan bu ay 2024’te Cumhuriyetçilerin başkan adaylığına talip olacağını açıklayarak üst üste iki dönem seçilen ikinci başkomutan olmayı hedefliyor.

Hesabı yeniden kullanıma açılan Trump’ın henüz herhangi bir paylaşım yapmadığı görülüyor. Trump’ın, Biden’ın yemin törenine katılmayacağını bildirdiği son tweeti 8 Ocak 2021 tarihini gösteriyor.

Hal böyle olunca hesabı açılan Trump ile ilgili “Acaba şifresini mi unuttu?” şeklinde sosyal medya şakaları da yapılıyor.

Başkanlığa yeniden talip olacağını açıklaması ve seçim kampanyaları göz önünde bulundurulduğunda Trump’ın Twitter’a dönmesinin kaçınılmaz olduğu gözüküyor.

Trump’tan Elon Musk’a Övgü Dolu Sözler

Trump, cumartesi günü Musk’ın Twitter’ı satın alması ve platformu ile ilgili kendi gelecek planları hakkında düşündüklerini aktardı. Milyarder isim, Musk’a övgüler yağdırarak sitenin mevcut krizlerinden kurtulup kurtulamayacağı hakkında da konuştu.

Trump Las Vegas’ta Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu toplantısında Twitter için, “Çok fazla sorunları var. Neler olup bittiğini görüyorsunuz. Başarabilir de başaramayabilir de” dedi.

Trump yine de Musk’ı sevdiğini ve Twitter’ı satın aldığı için sevindiğini aktarırken Musk hakkında “Kendisi zeki biri ve bir karakter. Ben de karakterleri severim.” dedi.

Donald Trump’ın Hesabı Neden Kapandı?

Twitter, Trump’ın Beyaz Saray’daki görev süresi boyunca başkanlığının merkezinde yer aldı. Twitter, Trump’ın hesabını denetleme konusunda genellikle yumuşak bir yaklaşım benimsediğini ve zaman zaman bir kamu görevlisi olarak dönemin başkanına konuşma konusunda geniş bir serbestlik tanınması gerektiğini savunduğunu düşünüyor.

Trump görev süresinin sonuna yaklaştıkça seçimlerde hile yapıldığı iddiasında ısrar etti. Şirket, 2020 başkanlık seçimleri öncesinde Trump’ın ‘yanıltıcı’ iddialarını düzeltmek amacıyla tweet’lerine uyarı etiketleri koymaya başladı. Son olarak 6 Ocak 2021’deki ABD Kongre Binası isyanının ardından platform Trump’ın hesabını süresiz olarak askıya aldı.

Twitter 8 Ocak 2021’de yaptığı açıklamada, “@realDonaldTrump hesabından son zamanlarda atılan Tweetleri ve bunların etrafındaki bağlamı yakından inceledikten sonra, şiddeti daha fazla teşvik etme riski nedeniyle hesabı kalıcı olarak askıya aldık. Bu hafta yaşanan korkunç olaylar bağlamında, çarşamba günü Twitter kurallarının daha fazla ihlalinin potansiyel olarak bu eylemle sonuçlanacağını açıkça belirttik.” ifadelerini kullanmıştı.

Twitter’a göre karar, Trump’ın şiddetin yüceltilmesine karşı şirketin politikasını ihlal eden iki tweetinin ardından geldi. Twitter, o dönemde tweetlerin “Başkan’ın açıklamalarının, şiddeti teşvik etmek de dahil olmak üzere farklı kitleler tarafından ülkedeki daha geniş çaplı olayları tetikleyebileceğini” söylemişti.

Reklamverenlere “Twitter’a Reklam Vermeyi Durdurun” Çağrısı

Siyah İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP) Başkanı Derrick Johnson, Twitter’ı hâlâ finanse eden reklamverenlere verdikleri tüm reklamları derhal durdurmaları çağrısında bulundu. Elon Musk’ın Twitter’ında, ABD Kongre Binası’nda birden fazla insanın ölümüne yol açan bir ayaklanmanın kışkırtılabileceğini söyleyen Johnson “Platformda nefret söylemi ve şiddet içeren komplolar kusmanıza izin verilebilir. Eğer Elon Musk, Amerikan halkını ve demokrasimizin ihtiyaçlarını temsil etmeyen çöp anketleri kullanarak Twitter’ı bu şekilde yönetmeye devam ederse, Tanrı hepimize yardım etsin.” şeklinde konuştu.

Musk daha önce, reklamverenleri ve kullanıcıları rahatlatmak amacıyla, politikaların belirlenmesine yardımcı olacak bir “içerik denetleme konseyi” kuracağını ve bu konsey kurulmadan önce önemli içerik denetleme kararları alınmayacağını söylemişti. Böyle bir grubun Trump’ı ya da cuma günü platforma dönen diğer kullanıcıları geri getirme hamlesine dahil olduğuna dair bir gösterge ise henüz yok.

Donald Trump’ın Facebook ve Instagram Yasakları da Kalkabilir

Trump’ın Twitter yasağından kısa bir süre sonra Meta’nın Facebook ve Instagram’ına da erişimi kısıtlandı. Ancak hesapların Ocak 2023’ten itibaren geri alınabileceği öğrenildi.

18 Kasım’da Musk, platformdaki birkaç tartışmalı hesabı eski haline getirdiğini, ancak “Trump kararının henüz verilmediğini” bildirmişti.

Musk daha önce Twitter’ın kalıcı yasak politikasına katılmadığını ve tekrarlanan kural ihlalleri nedeniyle platformdan kaldırılan diğer hesapları da iade edebileceğini söylemişti.

Mayıs ayında bir konferansta “Donald Trump’ı yasaklamanın doğru olmadığını düşünüyorum, bence bu bir hataydı.” diyen Musk, şirketin sahibi olması halinde yasağı tersine çevirme sözü vermişti.

Şirket Trump’ı yasakladığında Twitter’ın CEO’su olan Jack Dorsey, Musk’ın yorumlarına yanıt vererek kalıcı yasaklar olmaması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu kaydetmişti. Dorsey eski başkanı yasaklamanın bir “iş kararı” olduğunu ve “olmaması gerektiğini” söylemişti.

İlgili Haberler ve İçerikler