Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisinin de yer alacağı bir NFT koleksiyonu için yaptığı büyük duyuru karşılığını aldı. “Donald Trump Digital Trading Card” adı verilen koleksiyondaki 45 bin parçanın tamamı 12 saat içinde satıldı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump hafta başında, geçen yıl Twitter’dan yasaklanmasının ardından kullandığı Truth Social platformunda “büyük bir duyuru” yapacağını açıkladı. Bazıları Trump’ın 2024 başkanlık seçimleri için aday adaylığını ya da kampanyasıyla ilgili başka bir önemli ayrıntıyı açıklayacağını tahmin ediyordu. Ancak Trump kimsenin beklemediği bir duyuru yaptı o da Trump temalı bir NFT koleksiyonu.

99 Dolarlık NFT’ler 12 Saatte Tükendi

Eski ABD Başkanı perşembe günü yaptığı paylaşımda “Resmi Donald Trump Dijital Trading Kart koleksiyonum burada!” dedi. Trump’ın gönderisinde “NFT” kısaltmasını hiç kullanmadığı gözlerden kaçmadı. Polygon blok zincirindeki 45 bin NFT’den oluşan koleksiyonunda her bir kartın fiyatı ise 99 dolar olarak belirlendi. Satışlar, “Harika bir Noel hediyesi. Beklemeyin. İnanıyorum ki çok çabuk tükenecekler!” diye yazan Trump’ın dediği de oldu.

OpenSea verilerine göre, NFT’ler hem Trump destekçileri hem de karşıtları tarafından geniş çaplı bir şaka konusu olsa da 45 bin NFT’nin tamamı yaklaşık 12 saat içinde satıldı. Bu da her biri 99 dolardan 4,45 milyon dolar toplandığı anlamına geliyor. Koleksiyonun yaratıcıları ayrıca OpenSea gibi ikincil piyasalarda yapılan her satıştan yüzde 10 pay alıyor. Şimdiye kadar trader’lar OpenSea’de NFT’leri alıp satmak için 406 bin dolar (320 Ethereum) harcadı. Bu paranın kime gittiği ve nasıl kullanıldığı ise gizemini koruyor.

Trump, NFT’lerden Topladığı Parayı Ne Yapacak?

Koleksiyonun arkasındaki şirket olan NFT INT, web sitesinde toplanan paranın Trump’ın 2024 başkanlık kampanyasına aktarılmayacağını söylüyor. Sitede yer alan bir açıklamada NFT INT LLC’nin Trump’a ya da herhangi bir kuruluşuna ait olmadığı ve koleksiyonun arkasında Trump’ın kendisinin bulunmadığı belirtiliyor. Bunun yerine Trump projeye adını, imajını ve tasvirini kullanma izni verdi.

NFT INT tarafından toplanan paranın Trump’ın 2024 kampanyasını finanse etmese bile, Trump’ın adının ve tasvirinin lisanslanmasından elde ettiği paranın kullanılabileceği bildirildi.

NFT’ler ya da diğer ismiyle değiştirilemez tokenler, blok zinciri üzerinde dijital bir varlığın sahipliğini kanıtlayan tokenler olarak biliniyor. Bir ev için tapu neyse, dijital ürünler için de NFT’ler o anlama geliyor. İlk NFT koleksiyonları 2017 yılına dayanıyor, ancak güçlü bir spekülasyon dalgasının fiyatları çarpıcı seviyelere çıkarmasıyla piyasada geçen yıl patlama yaşanmıştı. En ünlü koleksiyon olan The Bored Ape Yacht Club, yaklaşık 250 dolardan piyasaya sürülmüş ve bu yılın başlarında fiyatı 400 bin dolara ulaşmıştı.

Ancak ekonomik belirsizlik ve yükselen faiz oranları heyecanı büyük ölçüde azalttı. Bu tür ürünler için en büyük pazar olan OpenSea’deki işlem hacmi, mayıs ayındaki 2,5 milyar dolara kıyasla geçen ay 250 milyon dolara ulaştı. Trump’ın NFT’lere girişi eşi Melania’yı takiben gerçekleşti ancak eski Başkan bu konuda çok daha kötü bir zaman seçmiş oldu.

NFT Satın Alanlara Trump ile Bire Bir Görüşme Ödülü

Trump bu sanatı “beyzbol kartına çok benziyor ama umarım çok daha heyecan verici olur” şeklinde tanımladı. Trump NFT’si satın alanlar, Florida’daki Mar-a-Lago konutunda Trump’la bire bir görüşme de dahil olmak üzere bir dizi ödül kazanmak için çekilişe katılıyor. Kartlardan 45’in üzerinde satın alanlar otomatik olarak eski başkanla Florida’da bir gala yemeğinde buluşma hakkı kazanıyor. Başta merkeziyetsiz finans ve NFT’ler hakkında olmak üzere platformlarla ilgili önemli verilere sağlayan Dune Analiytics, verilerine göre şu ana kadar 202 kişinin dijital cüzdanında 45’ten fazla NFT bulunuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.