Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Bitcoin’i resmi para olarak kabul etmesinin ardından en popüler kripto paranın düşüşüyle birlikte ülkenin portföyü yaklaşık 54 milyon dolar zarara uğradı.

Dünyadaki tek ‘trader’ ülke olan El Salvador’un portföyü son zamanlarda yeni bir düşük seviyeye ulaştı. Bitcoin satın alımını yasal ödeme aracı haline getirmenin yabancı yatırımları çekeceğini, istihdam yaratacağını söyleyen El Salvador başkanı Nayib Bukele, son birkaç ayda piyasadaki ilk kripto para biriminin şüpheli performansının ardından şimdi 54 milyon dolarlık bir kayıpla karşı karşıya kaldı.

Aktarılan portföy bilgilerine göre, Başkan Bukele’nin portföyü şu anda pozisyonun Dolar Maliyet Ortalamasının (DCA) yüzde 50 altında bulunuyor. Ülkede son alımın 1 Temmuz’da yapıldığı aktarılırken başkanın alımlarının çoğunun Bitcoin’in zirveye yakın ya da zirvede olduğu zamanlarda yapıldığı belirtiliyor.

Ortalama Bitcoin Girişi 55 Bin Dolar Civarında

Eylül ve Aralık 2021 arasında El Salvador’da sekiz büyük satın alma işlemi yapıldı. Ortalama Bitcoin girişinin 55 bin dolar civarında olduğu gözlemlendi. Bitcoin aniden 30 bin dolar fiyat aralığına düştüğünde ise alımlar serisi sona erdi.

Bukele’nin, son 80 Bitcoin’i yaklaşık 20 bin dolara satın almasıyla, El Salvador’un Bitcoin girişimini bir kez daha karlı hale getirmek adına kripto para biriminin fiyatının 45 bin doların üzerine çıkacağını ümit ettiği gözlemleniyor.

Nayib Bukele Bitcoin Girişiminde Neyi Yanlış Yaptı?

Bukele tarafından seçilen uzun vadeli Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) stratejisi, finansal varlıklara olan ilginin artması için en tutarlı ve kullanımı kolay yöntemlerinden biri olmaya devam ediyor. Fakat ne yazık ki Bukele, mevcut sermayenin büyük bir kısmını Bitcoin’in yükselişinin zirvesindeyken yatırdı. Bununla birlikte orta Amerika ülkesi, Bitcoin dipteyken mevcut sermayenin çoğunu kaybetti.

Bukele ve analistleri 2018’deki piyasa durumuna rağmen, potansiyel bir yüzde 70’lik tersine dönüşü ön göremedi.

Bitcoin’i yasal ödeme aracı haline getirmek, Bitcoin’in işlemlerde kullanılmasına izin vermekten çok daha fazlasını ifade ediyordu.Eğer bir El Salvadorlu bir şey için Bitcoin ile ödeme yapmak ister ve alıcı da bunu kabul ederse bu alışverişi yapabiliyordu.

Ancak Bukele bundan daha fazlasını istiyordu. Bitcoin’lerin yasal ödeme aracı haline getirilmesi, alacaklının bunları kabul etmesini gerektiriyordu. 2021 mevzuatında, “Her iktisadi aktör, bir mal veya hizmet satın alan kişi tarafından kendisine teklif edildiğinde Bitcoin’i ödeme olarak kabul etmelidir” maddesi yer alıyordu.

Vergiden Muaf Bitcoin Şehri Hayali Suya Mı Düştü?

Başkan Bukele ve ekibinin hedefleri, 1 milyar dolar tutarında devlet tahvili ihraç ederek finanse edilen vergiden muaf bir cennet olan bir “Bitcoin şehri” kurmaya kadar uzanıyordu. Plana göre tahvil gelirinin yarısı şehre, diğer yarısı da Bitcoin satın almaya harcanacak ve elde edilen kar tahvil sahiplerine geri ödenecekti. Fakat yapılan yorumlar arasında, şimdi bu cesur finansal deneyin neredeyse tamamen başarısız olduğu söyleniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.