Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter’da aşırı “sistem manipülasyonu” yaygınlığına ilişkin endişeleri gerekçe göstererek bir “oran sınırı” uygulamaya koydu.

Revize edilen düzenlemelere göre, Twitter’daki doğrulanmış kullanıcılar günlük olarak 10 bin gönderiye kadar erişim ayrıcalığına sahip olacak. Musk kendi tweet’inde, doğrulanmamış hesapların artık günde bin gönderi okumakla sınırlı olduğunu söyledi.

Yeni ve doğrulanmamış hesaplar için bu sayı ise 500. Teknoloji milyarderi başlangıçta daha katı sınırlar belirledi, ancak bu hamleyi duyurduktan birkaç saat sonra bunları değiştirdi.

Musk, Twitter Sınırı İçin “Sistem Manipülasyonuna” İşaret Etti

Musk, geçici sınırların “aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunu” ele almak için olduğunu söyledi. Bu bağlamda sistem manipülasyonu ile ne kastedildiğini açıklamadı.

Twitter kullanıcıları son birkaç gündür platformda tweet’leri alamama, zaman akışlarının kaybolması ve “sınırlı oran aşıldı” mesajıyla karşılaşma gibi sorunlar yaşadıklarını bildiriyor. Bu da #TwitterDown #TwitterFail hashtag’inin belirli yargı bölgelerinde trend olmasına yol açıyordu.

Gerçek zamanlı kesinti izleme web sitesi Downdetector, son 24 saat içinde Twitter kesintilerini iddia eden binlerce kullanıcı tarafından gönderilen rapor gördü.

Is The Service Down’a göre Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, ABD’nin doğu ve batı kıyıları en çok etkilenen bölgeler olarak görünüyor.

Musk, Twitter’ın veri kazımasının potansiyel kaynağına ilişkin açık ayrıntılar vermekten kaçındı. Buna ek olarak, verilerinin aşırı derecede çıkarılmasının kullanıcılar için hizmet kalitesini önemli ölçüde bozduğunu ifade etti.

Veri Kazıma Nedir?

Bazıları, aşırı “veri kazıma “ya OpenAI’nin GPT-4’ü gibi web tarama özellikli yapay zeka sohbet botlarının neden olduğunu öne sürüyor.

Basit bir ifadeyle veri kazıma, internetten ‘bilgi çekilmesi’ne deniyor. Kapsamlı dil modelleri, yeterlilik kazanmak için önemli miktarda gerçek insan diyaloğuna maruz kalmayı gerektiriyor. Bununla birlikte, bir sohbet robotunun kalitesi başarısı için çok önemli. Reddit ve Twitter’daki milyarlarca girdiden oluşan geniş gönderi koleksiyonu, yapay zeka (AI) şirketleri tarafından yaygın olarak kullanılan eğitim verileri için oldukça değerli bir kaynak olarak kabul ediliyor.

Ancak Twitter ve Reddit gibi platformlar bu veriler için ödeme almak istiyor.

Nisan ayında Reddit’in CEO’su Steve Huffman New York Times’a yaptığı açıklamada, yapay zeka şirketlerinin yaptıklarından memnun olmadığını söyledi. Huffman, “Reddit veri kümesi önemli bir değere sahip. Ancak bu değerin tamamını dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarına ücretsiz olarak vermemize gerek yok.” dedi.

Twitter, genellikle üçüncü parti uygulamalar ve araştırmacılar tarafından kullanılan uygulama programlama arayüzüne (API) erişim için kullanıcılardan ücret almaya başladı bile ki bunlara yapay zeka şirketlerinin de dahil olabileceği söyleniyor.

Twitter’ın kurucu ortağı ve eski CEO’su Jack Dorsey, 2 Temmuz tarihli bir yazısında son hamleleri savunan birkaç kişi arasında yer alarak “Twitter’ı yönetmenin zor olduğunu” ve kararın muhtemelen platformun daha iyi olması için alındığını belirtti.

Twitter’ın Bitcoin ve Nostr gibi “gerçekten sansüre dirençli bir açık protokole” geçtiğini görmek istediğini de sözlerine ekledi:

İlgili Haberler ve İçerikler