ABD’li düzenleyiciler, dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Tesla CEO’su Elon Musk’ın, eylemlerini incelemek için son çaba olarak milyarder ismin şirketinin sürücüsüz araç iddialarını şekillendirmedeki rolünü araştırıyor.

Bloomberg, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ‘nun Tesla CEO’su Elon Musk’ı şirketin otonom sürüş iddiaları nedeniyle soruşturduğunu bildirdi. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kişiye göre soruşturma, şirketin Autopilot sürücü destek sistemiyle ilgili açıklamalarına yönelik devam eden SEC soruşturmasının bir parçası. Bu durumda, Tesla’yı özelleştirme tweet’i nedeniyle hakkında toplu dava açılan milyarderin başına bir başka belanın daha açılabileceği söyleniyor.

Musk’a Birden Fazla Soruşturma

Dünya milyarderler endeksinde ikinci sıraya gerileyen Elon Musk, SEC ile birden fazla konuda mücadele ediyor. Musk, 2018 yılında SEC ile yaşadığı “Tesla’yı özelleştirme” sorununu 20 milyon dolar ceza ödeyerek çözmüştü.

Bunun yanı sıra, ABD’li düzenleyiciyi sık sık eleştirmiş ve onu “Açığa Satış Yapan Zenginleştirme Kurumu” olarak yeniden adlandırmıştı. SEC’nin Musk’ın 2022 yılı 4. çeyrek raporundan kısa bir süre önce yaptığı hisse senedi satışlarını soruşturabileceğine dair haberler de medyaya yansımıştı.

Bu arada, tamamen otonom olduğu iddia edilen FSD (full-self driving) terimi gibi bazı tanımlar her zaman tartışmalı olmuştu. Tesla bile sürücülere, araç Autopilot’ta olsa dahi ellerini her zaman direksiyonda tutmalarını tavsiye ediyor.

SEC, Musk’ı Tesla Otonom Sürüş İddiaları Nedeniyle Soruşturuyor

SEC’in Musk’ın Tesla’nın kendi kendine sürüşüyle ilgili iddialarını araştırdığına dair haberler, bir Tesla mühendisinin şirketin 2016 yılında otonom sürüşü tanıtan bir video hazırladığına dair ifade vermesinden birkaç gün sonra geldi.

Bu arada şirketin web sitesinde hâlâ yer alan videoda bir Model X’in otonom sürüşü gösteriliyor. Videoda, “Sürücü koltuğundaki kişi sadece yasal nedenlerle orada bulunuyor. O hiçbir şey yapmıyor. Araba kendi kendini sürüyor.” sloganı yer alıyor.

ABD NHTSA (Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi) da yazılımın karıştığı çok sayıda kazanın ardından Tesla Autopilot’u ayrıca soruşturuyor. California DMV (Motorlu Taşıtlar Dairesi) de Elon Musk yönetimindeki şirketi FSD’yi pazarlamak için aldatıcı uygulamalar kullanmakla suçluyor.

Geçtiğimiz yıl eski ABD başkan adayı Ralph Nader, NHTSA’dan Tesla’nın FSD’sini geri çağırmasını istemişti. Bir tüketici savunucusu olan Nader, “sözde” FSD olarak adlandırdığı bu durumu “bir otomobil şirketinin on yıllardır gerçekleştirdiği en tehlikeli ve sorumsuz eylemlerden biri” olarak nitelendirmişti. Nader, 100 binden fazla Tesla otomobilinde yüklü olan yazılımın her sekiz dakikada bir arızalandığını da vurgulamıştı.

Tesla Hisseleri 2023’te Toparlandı

Geçen hafta yüzde 33 artan Tesla hisseleri 2013’ten bu yana en iyi haftasını geçirdi. Tesla hisselerinde dipten satın alım yapan Cathie Wood, hisselerin mevcut fiyat seviyelerinin çok üzerine çıkacağını düşünüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.