ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, ticari uzay yolculuğu için büyük önem arz eden Starship uzay aracını bugün fırlatmaya hazırlanıyor.

Federal Havacılık İdaresi’nin geçtiğimiz hafta cuma günü şirkete fırlatma izni vermesinin ardından SpaceX CEO’su Elon Musk, bu sabah saatlerinde Twitter hesabından paylaştığı bir gönderide Starship uzay aracının bugün fırlatılacağını belirtti.

Ünlü CEO 17 Nisan tarihinde (bugün) TSİ 8:46’da yaptığı paylaşımda Starship’i fırlatma denemesinin yaklaşık 7 saat içerisinde gerçekleşeceğini duyurdu.

Starship uçuş testinin 1,5 saat sürmesi beklenirken uzay aracının Dünya’nın tam yörüngesine ulaşmayacağı ve gezegen dışına uzay aracı indirme girişiminde bulunmayacağı belirtildi.

Starship ve Super Heavy’nin Starbase fırlatma üssünden havalanmak için 150 dakikalık bir zaman penceresi bulunduğu aktarılılırken Starship ve Super Heavy isimli roketin Teksas’taki Boca Chica Plajı’nda bulunan fırlatma üssünden yörüngeye gönderileceği ve uzay aracının 33 ana motora ve yaklaşık 120 metre yüksekliğe sahip olduğu kaydedildi.

Fırlatıldıktan sonra üç dakika hedefini başarıyla geçmesi durumunda Starship’in iticilerinin araçtan ayrılacağı ve Meksika Körfezi’nde suya iniş yapacağı, uzay aracının ise Hawaii yakınlarına inmeden önce doğuda Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarına doğru devam edeceği aktarıldı.

Geçtiğimiz ay bir Morgan Stanley konferansında ünlü CEO Musk fırlatmayla ilgili, “Yörüngeye çıkacağını söylemiyorum ama heyecanı garanti ediyorum. Sıkıcı olmayacak.” demişti.

SpaceX’in bugüne kadar gerçekleştirdiği 229. görev olan Starship fırlatmasının, Türkiye saati ile bugün 15:00 ila 17:30 saatleri arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Mars’a Yolculuk: Starship Uzay Aracı 100 İnsan Taşıyabilir

İleri teknoloji ve devasa yük taşıma kapasitesine sahip olan Starship, Mars’a insan taşıma misyonu için büyük önem arz ediyor. Uzay aracının Mars’a 100 kişiye kadar taşıyabileceği ve 250 ton yükü kaldırabileceği belirtiliyor.

Diğer taraftan Mars’a insan göndermeden önce Musk’ın, internet hizmeti için kendi Starlink’i de dahil olmak üzere bir dizi uyduyu alçak Dünya yörüngesine fırlatmak için uzay aracını kullanmayı planladığı ifade ediliyor.

Starship’in fırlatma rampasının görev tamamlandıktan sonra geri dönen iticiyi yaklayacak olan robotik kollarda donatılmış olduğu da gelen haberler arasında yer alıyor.

SpaceX’in Starship fırlatma görevinin şirketin YouTube hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanacağı ve dünyanın dört bir yanındaki uzay meraklıları tarafından takip edilebileceği ifade edilirken video bilgilerine göre fırlatma yayınının bugün 15:15’te başlaması bekleniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler