Twitter’ın sahibi, Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, yapay zeka şirketi x.AI’yi kurarak yeni bir girişimde daha bulundu. Musk, diğer yapay zeka şirketlerinden farklı olarak, “evrenin gerçek doğasını anlama” yeteneğine sahip şeffaf bir yapay zeka inşa etmek istediğini bildirdi.

Elon Musk, yapay zekânın küresel olarak kazandığı yaygın hayranlığın aksine, yapay zekânın ilerlemeleri ve potansiyeli konusundaki memnuniyetsizliğini bildirmişti. Musk, sık sık yapay zekanın insan ırkı üzerindeki potansiyel tehlikelerine ilişkin endişelerini dile getirmiş ve uyarıcı açıklamalarda bulunmuştu. Bu amaç doğrultusunda, GPT-4’ün yeteneklerini aşan yapay zeka modellerinin ilerlemesinin geçici olarak durdurulmasını savunan açık bir mektuba aktif olarak imza atmıştı.

Milyarder isim mektuptan birkaç hafta sonra, ChatGPT’yi politik olarak çok önyargılı bulduğu için bir TruthGPT üzerinde çalışacağını belirtti. Ayrıca OpenAI’yi tartışmalı konulardan uzak durmak için ChatGPT’yi aşırı basitleştirdiği ve sınırlandırdığı için eleştirdi.

Elon Musk konu hakkında şunları demişti;

“Yapay zekayı siyaseten doğru olacak şekilde eğitmenin önemli bir tehlike olduğunu düşünüyorum. Alternatif olarak, yapay zekayı eğitme süreci, ona gerçek inançlarını ifade etmekten kaçınmayı öğretmeyi içerir. TruthGPT olarak adlandırılan ve evrenin temel özelliklerini anlamaya yönelik titiz doğruluk arayışı çabalarına girişmek üzere tasarlanmış bir yapay zeka sistemi olan bir proje başlatmayı planlıyorum.”

Ancak açık mektup, hiç kimseyi şaşırtmayacak şekilde yapay zeka endüstrisi üzerinde amaçlanan etkiyi yaratamadı.

Musk, yeni yapay zeka şirketini tartıştığı Twitter Space’te, girişimin daha şeffaf ve inançlarını paylaşacak kadar dürüst yapay zeka modelleri üretmeye odaklanacağını yineledi. Ayrıca, popüler görüşe karşı olmaktan korkmayan ve tartışmalı inançlarını paylaşacak yapay zekaya olan ihtiyacı da vurguladı.

Ayrıca, yeni yapay zekasının Tesla ile de iş birliği yapacağını söyledi. Etkileyici kariyerlere sahip yapay zeka araştırmacılarından çok iyi bir takım kuran Elon Musk, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulmasına yardım ettiği ve daha sonra ayrıldığı OpenAI’a da açıkça rakip olduklarını açıkladı.

Dünya x.AI için Hazır mı?

Objektif bir yapay zeka modeli oluşturma konusundaki endişeler, kalitesinin önüne geçiyor. Modeli eğitmek için kullanılan verilerdeki içsel önyargıların yanı sıra yaratıcının görüşleri de model önyargılarına katkıda bulunuyor. ChatGPT internetten toplanan veriler kullanılarak eğitildiği için kaçınılmaz olarak belirli önyargılara sahip.

Bu da x.AI’nın modeli eğitmek için tarafsız veriyi nereden bulacağı sorusunu gündeme getiriyor. Özellikle, bu verilerin çok yüksek kalitede olması, her tür insan ve durumu temsil etmesi gerekiyor ki bunu bulmak zor. Daha sonra yapay zeka, herhangi bir soru için geniş bir havuzdan hangi cevabın doğru olduğuna karar vermek zorunda kalacak.

Musk bir TruthGPT yaratacağını açıkladığında, takipçilerinin çoğu “gerçeği” kimin belirleyeceğini sormuştu. Bu büyük bir endişe kaynağı, çünkü insanların hepsinin kendi gerçek versiyonları var, bir kişinin gerçeği bir başkasının propagandası olabiliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler