Birçok kripto yorumcusu piyasalardaki sert düşüşleri kripto para kışı olarak yorumluyor. Bitcoin, Ethereum ve DASH gibi en çok bilinen coinler geçtiğimiz aylarda çok sert düşüşler gösterdi ve en çok düşen coinler arasında yerini aldı. Bu da piyasalardaki diğer kripto paraları da etkiledi ve panik havasını artırdı.

Amerika’da enflasyon beklentinin çok üzerinde geldi. Sadece Amerika’da değil çoğu ülkede durum bu şekilde. Bu sebeple de riskli yatırımlara yönelme eğilimi gittikçe düşüyor. Sadece kripto para piyasaları değil dünya borsaları da ciddi düşüş eğiliminde. Ancak kripto piyasalarındaki volatilite diğer piyasalara göre daha yüksek. Bu sebeple de yatırımcılar yatırımları konusunda daha dikkatli olmak zorunda.

Küresel gelişmeler ve ekonomilerdeki resesyon hızlı düşüşteki nedenlerin başında geliyor. Merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için faiz artırma yönelimi de kriptolar üzerindeki baskıyı artırıyor ve dolara karşı değer kaybetmesine sebep oluyor.

Bu yazımızda sizler için son zamanlarda en çok düşen coinler ve nedenlerini hazırladık. İşte en çok düşen coinler…

En Çok Düşen Coinler

1. DASH

En çok düşen coinler listemizin ilk sırasında DASH yer alıyor. “Digital Cash” anlamına gelen Dash, Bitcoin’den ilham alınarak geliştirildi. Gizlilik tabanlı coin (privacy coin) olarak bilinen Dash, kişisel bilgilerini ve işlem geçmişini gizli tutmak isteyen kişiler arasında oldukça popüler bir hale geldi. Son birkaç yılda Dash, ticaretle uğraşanlar ve çevrimiçi mağazalar tarafından giderek daha fazla benimsendi ve şu anda 155.000’den fazla yerde kabul ediliyor.

Dash, Bitcoin’e benzer şekilde çalışıyor. Onu Bitcoin’den ayıran en önemli özelliği ise işlemlerin iki saniyeden kısa sürede onaylanabileceği anlamına gelen “InstantSend” özelliğine sahip olması. Bu, bir işlemi onaylamanın yaklaşık 10 dakika sürebildiği Bitcoin’e göre oldukça hızlı bir süre. Ayrıca Dash, işlemlerin birbirleriyle karıştırılmasını engellemek için belirli bir işlemi belirli bir kripto para cüzdanına atayan özel bir mekanizma kullanıyor.

DASH Neden Düştü?

Dash coin en başından beri son derece dalgalı bir grafik sergiledi. Ayrıca her ne kadar Bitcoin’i iyileştirmek amacıyla yola başlasa da, zaman geçtikçe kendisinden çok daha başarılı projelere sahip olan kripto para birimleri karşısında iyileştirilmesi gereken bir projeye dönüştü. Yani Dash, ilk yıllarında vaat etmiş olduğu hızlı işlem süreleri, düşük işlem maliyetleri ve gizli işlem özelliklerini sonraları kullanıcılarına sunamadı. Bu da Dash’in düşüşünün en büyük nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

2. Terra LUNA

En çok düşen coinler listemizdeki Native tokeni LUNA olan Terra projesi, Cosmos protokolü üzerine kurulu ve Terraform Labs tarafından geliştirildi. Kullanıcılarının anında Terra stabil coinleri oluşturmasına, biriktirmesine, alıp satmasına veya takas etmesine olanak tanıyor.Bir diğer deyişle, Terra, ABD Doları ile sabitlenmiş token fiyatının fiyatını değişken ihraç yoluyla koruyan yeni nesil bir stabil coin protokolü olarak kabul ediliyor.TerraUSD (UST) sabit coinini endekslemek için, LUNA’nın USD değeri UST tokenlerle 1’e 1 oranda.

enflasyonist bir coin olan Terra Mayıs 2022’de önemli ölçüde değer kaybetti.

Terra LUNA Neden Düştü?

Do Kwon’un kurucu ortağı olduğu Terra geçtiğimiz mayıs ayında ABD doları karşısında sabit değerini kaybettikten sonra kripto para piyasasından milyarlarca dolar değerinde paranın bir anda yok olmasına neden oldu. Normalde Bitcoin’in düşüşte olduğu dönemlerde stabil coin talebi artış gösteriyor ve artan taleple birlikte 1 dolar olması gereken stabil coin’lerin fiyatı 1 doları biraz geçiyor. Ancak Luna UST’de durum böyle olmadı. Bitcoin’in 30 bin dolarların altını test etmesiyle UST’ye talep bir anda arttı ve yeterli arz sağlanamadı. Böylelikle Terra bir anda çöküş yaşadı.Do Kwon, Luna Foundation Guard stabil coinin değerini yeniden 1 dolara yükseltebilmek için 750 milyon dolar değerinde Bitcoin satışı gerçekleştirdi, fakat beklenen yükseliş gerçekleşmedi.

Do Kwon, dolandırıcılık ve rug pull gibi işlemlerle suçlanıyor. Güney Kore mahkemesi Terra’nın kurucusu Kwon için tutuklama emri çıkardı ve İnterpol hakkında kırmızı bülten yayınladı.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

3. Ethereum

Ethereum, Bitcoin’den sonra ortaya çıkan ve blok zincir üzerinde akıllı sözleşme oluşturmaya olanak sağlayan bir blok zinciri projesi. Ethereum projesi, 2014 yılında duyuruldu ve kripto dünyasında birçok başka projenin geliştirilmesine yardımcı oldu.

Ethereum ilk olarak Proof of Work algoritması ile çalışmaya başlamıştı. Fakat daha sonradan Eylül 2022 yılında Proof of Stake algoritmasına geçti.Bu yönteme göre işlemlerden elde edilen gelirlerin paylaşımı işlem gücüne göre değil, kullanıcıların cüzdanlarındaki coin miktarına göre belirleniyor. Ayrıca bu yöntem Proof of Work’e göre daha çevre dostu.

Ethereum projesi daha ölçeklenebilir, hızlı, ucuz ve merkeziyetsiz bir şekilde çalışmayı hedefliyor. Ancak Ethereum geçtiğimiz aylarda ciddi düşüşler yaşadı.

Ethereum Neden Düştü?

FED’in faiz artırımlarının kriptolar üzerinden baskı oluşturduğu biliniyor. Bu durumun Ethereum düşüşünde önemli bir rol oynayabileceğini düşünülüyor. Ayrıca CoinDesk verilerine göre Ethereum madencileri 12-19 Eylül arasında toplam 16 bin ETH’yi elden çıkardı. Bu, madencilerin elindeki toplam bakiyeyi 245 bin ETH yani yaklaşık 319 milyon dolara indirdi. Madencilerin ellerinden ETH çıkarmaları da bu düşüşte ciddi bir gerekçe olarak gösteriliyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

4. Solana

Solana’nın temel amacı, ölçeklenebilir uygulamalara hizmet etmek. Saniyede 50.000’e kadar işlem hızına sahip. Ethereum saniyede yalnızca 54 işlem gerçekleştirebiliyor. Solana’nın yüksek hızı ve ölçeklenebilirliği, baka kaynaklardan aldığı geniş çaplı destekten kaynaklanıyor. Proof of Stake veya Proof of Work yerine, Proof of History (PoH) olarak bilinen yeni bir teknoloji kullanıyor.

Kripto yorumcularına göre Solana’nın çok fazla potansiyeli var, ancak kusursuz değil. Hızının yanı sıra ücretleri ile birlikte, birkaç dezavantajı var. Ayrıca kullanıcılar, Ethereum gibi iyi bilinen isimlerden çok daha yeni olduğu için Solana ağının yeterince güvenli olup olmadığını sorguluyor.

Solana Neden Düştü?

Solana ağı teknik sıkıntılar nedeniyle birden kapanabiliyor ve bu da coinin ani düşüş yaşamasına sebep oluyor. Kapanma esnasında yeni bloklar işlemden geçirilemiyor ve Solana ağı üzerinde kurulan tüm uygulamalar duruyor. Solana ağında çıkan teknik arızalar hızlıca giderilmeye çalışılsa bile, bu durum projeye duyulan güveni azaltıyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

5. Bitcoin (BTC)

Bitcoin, online ödemelerin finansal bir kurumdan geçmeden, direkt olarak bir taraftan diğerine gönderilmesini sağlayan ilk sistem. Ayrıca, gerçek değerinin altında işlem gören bir kripto para birimi. Volatilitesi diğer kripto paralara göre daha düşük. BTC, piyasa değerindeki en büyük kripto varlığı olarak biliniyor.

Merkeziyetsiz ve şeffaf bir yapıya sahip olan Bitcoin 2008 Mortgage krizi sonrası Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler tarafından ortaya atıldı. O yıl Bitcoin’e dair teknik yazı (Whitepaper) yayınladı. Bitcoin blok zinciri Ocak 2009 tarihinde yapılan ilk transfer ile kullanılmaya başlandı ve kısa sürede kazandığı popülarite ile “1. nesil blockchain” olarak adlandırıldı.

Bitcoin’in bir diğer önemli özelliği, parçalanarak satın alınabilmesi (fractionalized). Bu, bir Bitcoin biriminin sadece küçük bir kısmını satın alabileceğiniz anlamına geliyor. Böylelikle bir NFT’ye birkaç kişi birden sahip olunabiliyor.

Bitcoin Neden Düştü?

Hızlı düşüşteki nedenlerin en başında merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımında bulunması yer alıyor.Doların yükseliş göstermesi, kripto para birimleri üzerindeki baskıyı artıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Bitcoin bozma işlemlerini birkaç saatliğine durdurduğunu açıkladı. Bunun teknik bir sorun nedeniyle yaptığını söylese de bu durum insanlardaki panik havasını arttırdı ve ellerinden Bitcoin çıkarmaya başladılar. Kripto kredi platformu Celcius da aynısını yaptı fakat bunu teknik sorunlarla değil, “sıra dışı piyasa koşulları” sebebiyle yaptığını açıkladı. Bu iki gelişmeden endişe duyan yatırımcılar daha fazla Bitcoin satmaya başladı. Bu da fiyatlarda ani düşüşe sebep oldu.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

6. Dogecoin

Dogecoin, bu yıl içinde satın alınan en popüler kripto paralardan biri haline geldi. Ne de olsa Elon Musk sık sık bu konuda olumlu tweet attı ve bu da meme coinlerinin büyük getiriler elde etmesine yardımcı oldu. Çok sayıda işletme, hem çevrimiçi hem de mağazalarda ödeme olarak DOGE’yi kabul ediyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Tesla da DOGE’yi ödeme olarak kabul edenlerden biri.

2021’in başında Dogecoin sadece 0,002 dolardan işlem görüyordu. Aynı yılın Mayıs’ında hızla ilerleyen Dogecoin, token başına yaklaşık 0,76 ABD doları ile yeni zirvelere ulaştı ve beş ay içinde büyük kazanç elde etti. Ancak o zamandan bu yana, Dogecoin’in fiyatında önemli bir düşüş yaşadı.

Dogecoin Neden Düştü?

Analistler yaşanan düşüşte Çin’in kripto para madenciliğine yönelik kısıtlamalarının etkili olduğunu söylüyor. Ayrıca Elon Musk’ın açıklamaları ya da aldığı kararalar bu kripto para üzerinde oldukça etkili. Örneğin geçtiğimiz Temmuz ayında Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma anlaşmasını feshetmesinden sonra Dogecoin ciddi düşüü yaşadı. Elon Musk eğer Twitter’ı satın alsaydı Dogecoin’i ödeme yöntemi olarak ekleyecekti. Böylelikle Dogecoin’in kullanım alanını genişletecekti.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

7. Litecoin

En çok düşen coinler listemizde yer alan ve 2011 yılında Massachusetts Institute of Technology mezunu eski bir Google çalışanı Charlie Lee tarafından geliştirilen Litecoin, Bitcoin ile aynı çalışma ilkesine sahip olsa da aralarında bazı farklılıklar bulunuyor. Litecoin, daha hızlı blok üretimi sayesinde daha yüksek hacimlerde işlem yapabiliyor. Ayrıca Bitcoin’e göre daha çevre dostu. Charlie Lee, oluşturduğu Litecoin kurallarına Scrypt adını verdi. Scrypt ile madencilik Bitcoin madenciliğine göre 4 kat daha hızlı ve daha az elektrik gerektiriyor.

Litecoin Neden Düştü?

Litecoin de son aylarda sürekli düşüş yaşayan coinlerden biri. Analistlere göre bunun en büyük nedenlerinden biri ağda herhangi bir aktivite olmaması. Örneğin Ethereum geçtiğimiz günlerde Merge adını verdiği ve yapısal değişikliklere gittiği bir güncelleme gerçekleştirdi. Ancak Litecoin uzun zamandır durağan.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

8. Uniswap

Uniswap platformu Ethereum blok zinciri üzerine kuruldu. Kullanıcılarına merkeziyetsiz bir şekilde kripto para alım satımını sağlıyor. Yani yatırımcılar dijital para piyasalarına ulaşmak için merkezi bir borsa sistemini kullanmak zorunda değil.

Uniswap bu işlemleri otomatik piyasa yapıcı (automated market maker- AMM) aracılığıyla yapıyor. Bu yenilikçi sistem, geleneksel sipariş defterlerini ortadan kaldırıyor. Tokenin piyasa değeri ve hacmi gibi diğer önemli ölçütleri göz önünde bulundurarak gerçek zamanlı token fiyatlarını belirliyor. Kullanıcılar stake ederek pasif geliri elde edebiliyor. Getiriler geleneksel tasarruf hesaplarında sunulanlardan daha yüksek olma eğiliminde olsalar da, tokene bağlı olarak değişiyor.

Uniswap Neden Düştü?

Küresel gelişmeler ve ekonomilerdeki resesyon hızlı düşüşteki nedenlerin en başında. Merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımı da kriptoların üzerindeki baskıyı artırıyor ve dolara karşı değer kaybetmesine sebep oluyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

9. Akita Inu

En çok düşen coinler listemizde yer alan ve Ethereum ağının ERC-20 protokolünü kullanan Akita Inu, Şubat 2021’de kripto piyasasına sürüldü. Elon Musk desteği ile adından söz ettiren köpek figürlü coinlerden biri. Akita Inu’nun arkasındaki ekip, onu Dogecoin’in küçük kardeşi olarak tanımlıyor. Topluluk odaklı bir kripto para birimi AKITA’nın kurucuları bilinmiyor.

AKITA’nın toplam arzının %50’si Uniswap’a kilitlendi. Kalan %50’lik kısım ise Etherum’un kurucusu Vitalik Buterin için yakıldı. Herkesin AKITA’ya sahip olmak için eşit şansa sahip olması gerektiği düşünüldüğü için ekibe ayrılan bir coin yok. AKITA’yı almak isteyen herkes açık piyasadan satın almak zorunda.

AKITA Neden Düştü?

Kripto piyasalarında yaşanan büyük düşüş alt coinlerde daha sert hissediliyor. Ayrıca çoğu kripto yorumcusuna göre AKITA coini henüz piyasada çok yeni ve birçok yatırımcı hala ona ısınmaya çalışıyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

10. Decentraland (MANA)

Decentraland, Metaverse evreni kullanıcılara sanal gerçeklik aracılığıyla dijital ve gerçek dünya arasındaki boşluğu doldurmayı vadediyor. Bu amaçla yola çıkan Decentraland, kullanıcıların dijital arazilere yatırım yapmasına olanak tanıyan son derece popüler bir oyun dünyasına ev sahipliği yapıyor. Bu arsalar daha sonra apartmanlardan villalara, alışveriş merkezlerine ve kumarhanelere kadar her şeyi kapsayan gayrimenkul projeleri inşa etmek için kullanılabiliyor.

MANA, Decentraland evreninde mal ve hizmetler için ödeme yapmak için kullanılan token. Tokenler ERC-20 standardına uygun olarak Ethereum üzerine oluşturulmuş. MANA, fiat para birimi veya diğer dijital para ile de satın alınabiliyor.

MANA Neden Düştü?

Decentraland her ne kadar geleceğe yönelik Metaverse ile ilgili planlarıyla kripto severleri kazanmaya çalışsa da ayı piyasasından kurtulamıyor. Kripto para piyasalarındaki genel düşüş dalgası, Fed’in son 20 yılın en yüksek faiz artışını açıklamasıyla hızlandı.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

11. Polkadot (DOT)

Polkadot, yeni nesil web için ölçeklenebilir ve birlikte çalışabilir bir ağ protokolü. İsviçre merkezli Web3 Vakfı tarafından destekleniyor. Polkadot ağı, blok zincirlerini birbirine bağlayarak zincirler arası veri transferi gerçekleştirmesini sağlıyor. Bu sayede, merkeziyetsiz uygulamalar, birbirinden bağımsız olarak çalışan diğer blok zincirlerinden veri alabiliyor.

Proof of Stake mekanizmasını kullanan Polkadot ağının 4 bileşeni var. Bunlar güvenliği sağlarken diğer ağlarla köprü görevini de görüyor ve çoklu işlem yapılmasına olanak tanıyor.

Polkadot Neden Düştü?

Polkadot geçtiğimiz günlerde yeni yol haritasını açıklasa da bu durum onu ayı eğiliminden kurtarmaya yetmedi gibi görünüyor. Kullanıcıları ellerinden DOT çıkarmaya devam ediyor ve başka coinlere yöneliyor. Düşüş sebepleri arasında Polkadot’un uzun zamandır düşüş eğiliminden çıkamaması ve istenilen performansı gösterememesi var.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

12. Bitcoin Cash (BCH)

En çok düşen coinler listemizin sonra sırasındaki Bitcoin Cash, 2017 yılında Bitcoin’in özelliklerini daha çok geliştirmek ve aynı zamanda ölçeklenebilirliğini iyileştirmek amacıyla kuruldu. Bitcoin blok zinciri üzerinden ayrılarak oluşturuldu. Sistemin native tokeni BCH. Bitcoin’in sahip olduğu blok boyutunu 1 MB seviyesinden 8 MB seviyesine çıkarması Bitcoin Cash’in en önemli özelliklerinden biri olarak biliniyor. Böylelikle Bitcoin’de yaşanan yavaşlık sorununa da bir çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Bitcoin Cash Neden Düştü?

Dünyanın en çok bilinen kripto para birimlerindeki sert düşüş diğer kripto paraları da etkiliyor. Küresel piyasalarda yaşanan panik havası Bitcoin Cash’in de düşmesine neden oldu.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.