Kripto para gündeminin en popüler konusu olan Ethereum Merge güncellemesi bugün-15 Eylül tarihinde gerçekleşti.

Kripto topluluğu bir taraftan büyük bir heyecanla güncellemeye odaklanmışken Ethereum Merge güncellemesi merkezileşme yaratabilir endişeleri üzerinde duruluyor.

Ethereum Merge güncellemesi ile Ethereum blok zincirini eski İş Kanıtı (PoW) mekanizmasından ayırmak için Ethereum Hisse Kanıtı (PoS) İşaret Zinciri ile Ethereum Ağa Ağı’nın birleştirilmesi hedefleniyor.

Ethereum Merge güncellemesinin Ethereumdaki enerji maliyetlerini yüzde 99.95 oranında azaltacak olması ise enerji krizinin yaşandığı günümüzde oldukça önemli görülüyor.

Kripto topluluğunun bazı üyeleri ise Ethereum Merge güncellemesinin merkeziyetsizlik için büyük risk oluşturacağını düşünüyor.

Ethereum Merge Güncellemesi Nedir?

Ethereum Merge Güncellemesi Merkezileşme Yaratır Endişesi

Kripto topluluğu Ethereumun İş Kanıtı (PoW) sisteminden Hisse Kanıtı (PoS) sistemine geçmesini yıllardır bekliyor.Proje, daha az enerji tüketen bir ağ geliştirmeyi, Ethereum ekosistemini daha ölçeklenebilir hale getirmeyi ve çevre dostu bir sistem haline gelmeyi hedefliyor.

Bazı yatırımcılar ise tüm bunların yanı sıra Ethereum Merge güncellemesinin merkeziyetsizlik üzerindeki etkileri konusunda endişeli görünüyor.

Hisse Kanıtı (PoS) mekanizmasına geçildiğinde onaylayıcıların işlemleri doğrulayabilmesi için yatırımcıların kripto paralarını kilitlemeleri gerekecek.

Kripto topluluğunun endişelerinden biri, an itibarıyla dolaşımdaki Ethereum arzının yalnızca yüzde 11.3’ünün stake edilmiş olması ve bu Ethereumun yüzde 65i likit iken yüzde 35i likit değil.

Blok zinciri analiz platformu Nansenin raporuna göre, stake edilen Ethereumun önemli bir bölümü çok küçük bir grup tarafından kontrol ediliyor.

Stake edilen Ethereumun yüzde 64’ünün yalnızca 5 oluşumun kontrolünde olması kripto topluluğu üyeleri arasında endişe yaratıyor.

Bu 5 oluşum içinde yüzde 31 ile Lido, en büyük Merge staking sağlayıcısı olarak birinci sırada yer alıyor. 3 büyük kripto para borsası olan Coinbase, Binance ve Kraken, stake edilen Ethereum miktarının toplamda yüzde 30unu kontrol ediyor.

İsmi açıklanmayan beşinci bir oluşumun ise yüzde 23 paya sahip olduğu biliniyor.

Lido, Ethereum likit stake çözümü piyasasının yüzde 47sini ve likit stake piyasasının yüzde 90’ını kontrol ediyor ve merkeziyetsiz bir kuruluş olmasına rağmen bazı yatırımcılar, sansür ve merkezileşme risklerinin söz konusu olduğunu düşünüyor.

Stake etmeyi tercih eden yatırımcıların çoğu, büyük ödüller kazanmak veya likit stake seçeneğine yönelmek için kripto para borsaları gibi üçüncü tarafları tercih ediyor.

Ethereumun yüzde 11.3lük stake havuzu bu noktada yüzde 41i stake edilmiş olan Polygon ve yüzde 77si stake edilmiş olan Solanaya göre oldukça sönük kalıyor.

Stake etmeyi daha az çekici hale getiren bir diğer faktör ise cezalar olarak görülüyor. Birkaç gün boyunca aktif olmayan onaylayıcılar küçük bir ceza alırken geçersiz bir engellemesi onaylayanların fonları kesiliyor.

Bugüne kadar gerçekleşen en büyük blok zinciri güncellemesi olan Ethereum Merge’ün getireceği diğer riskler arasında DoS saldırısı, dolandırıcılık ve Ethereum fiyatında düşüş yer alıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.