Ethereum Merge Güncellemesi kripto para piyasası yatırımcılarının en çok takip ettiği konulardan biri. 15 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşmesi beklenen Ethereum Merge güncellemesi ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

Ethereum Merge Güncellemesi Nedir?

Ethereum.org’da yer alan bilgilere göre Ethereum Merge güncellemesi Ethereum blok zincirini eski İş Kanıtı (PoW) sisteminden ayırmak için Ethereum’un Hisse Kanıtı (PoS) İşaret Zinciri ile Ethereum Ana Ağı’nın birleştirilmesidir. Ethereum Merge güncellemesi ile beraber Ethereum’daki enerji maliyetlerinin yüzde 99,95 oranında azalması ve sistemin daha ölçeklenebilir hale gelmesi bekleniyor. Merge güncellemesi ile Ethereum 2.0’a geçiş sağlanacak.

Mevcut Ethereum sisteminde işlemlerin gerçekleşmesi ve yeni coinlerin oluşturulması için tıpkı Bitcoin’de olduğu gibi bir blok zinciri kullanılıyor. Ethereum Merge güncellemesi ile birlikte yeni coinlerin oluşturulması için madencilik işlemlerine gerek kalmayacak. Merge güncellemesi sırasında Ethereum tabanlı kripto ürünlerinin kullanımı ve transferi geçici bir süre için durdurulacak.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Ethereum Merge Güncellemesi Neden Yapılıyor?

Ethereum Merge Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasına geçişin sebebi olarak şu hususlar gösterilebilir:

  • Düğüm operatörleri için donanım gereksinimlerini azaltarak daha fazla merkeziyetsizlik sağlamak
  • Daha hızlı işlem onayı süreci
  • Düğüm doğrulayıcıları tarafından enerji tüketiminde %99+ azalma hedefi
  • Daha fazla ölçeklendirme çözümü ekleyebilme
  • İstemci çeşitliliği sayesinde daha gelişmiş güvenlik
  • ETH’yi deflasyonist bir varlık haline getirmek

Güncellemenin ardından Ethereum sisteminde blok ödülleri de önemli ölçüde azalacak. Mevcut durumda madencilik faaliyetleri sonucunda günde yaklaşık 13.000 Ethereum oluşturuluyor. Merge işleminin ardından, bu sayı günde yaklaşık 1.600 civarında olacak. Güncelleme, Madencilik faaliyetleri sonucu üretilen Ethereum oranını yüzde 90 azaltacak ve Ethereum’un enflasyonist büyümesini yavaşlatacak.

Ethereum Merge Güncellemesi Saat Kaçta?

Ethereum Merge güncellemesi 15 Eylül 2022 günü Türkiye saati ile sabah 04:30’te (UTC 01:30) gerçekleşti.

Ethereum Merge sonrasında blok ödüllerinden faydalanmak isteyen kullanıcıların en az 32 Ethereum stake etmesi gerekecek. Söz konusu Ethereum miktarı bir sonraki güncellemeye kadar kilitli kalacak ve çekim işlemlerinin güvenliğini sağlayacak.

Ethereum Merge Sayaç

İnternet arama motoru Google geçtiğimiz günlerde Ethereum Merge güncellemesi için arama sonucu sayfasında geri sayım için sayaç başlatmıştı. Sayaç üzerinde mevcut zorluk seviyesi, madencilik donanımının performansını gösteren hashrate ve ağ birleşmesinin gerçekleşeceği 58750000 P zorluk seviyesi bilgileri yer alıyor.

Ethereum Merge Riskleri

Ethereum Merge bugüne kadar gerçekleşecek olan en büyük blok zinciri güncellemesi olduğu için beraberinde birtakım riskleri de getirme olasılığı bulunuyor. Bu riskler arasında aşağıda belirtilen hususlar yer alıyor:

  • DoS Saldırısı
  • Stake Edilen ETH’nin Merkezileştirilmesi
  • Dolandırıcılık
  • Ethereum Fiyatında Düşüş

Ethereum 2.0 Nedir?

ETH2 olarak da bilinen Ethereum 2.0 Ethereum blok zincirindeki güncelleme anlamına geliyor. Güncelleme ile beraber Ethereum’un ağı aynı anda daha fazla işlem gerçekleştirebilecek.

Sanılanın aksine ETH2 yeni bir kripto para değildir. ETH, Ethereum ağının native kripto para birimi olmaya devam edecek. ETH2 isimli bir kripto para olmasa da Coinbase ve Kraken gibi bazı kripto para borsaları Ethereum2 isimli stake edilebilen bir ürünü kullanıcılarına sunacak.

Kripto Para Borsalarından Ethereum Merge Güncellemesi Paylaşımları

Kripto para borsalarının tamamı kullanıcılarını Ethereum Merge konusunda bilgilendiren paylaşımlarda bulundu. Crypto.com söz konusu güncelleme için 10 bin dolar değerinde Ethereum ödül havuzu kampanyasını Twitter hesabından duyurdu.

Konuya ilişkin bir açıklama yayınlayan kripto para borsası Binance, güncelleme sırasında Ethereum ağı kullanılarak yapılan para yatırma ve çekme işlemlerinin askıya alınacağını bildirdi.

ABD merkezli kripto para borsası Coinbase de internet sitesinde Merge işlemini anlatan bir yazıyı kullanıcıları ile paylaştı. Coinbase daha önce de Merge sırasında Ethereum işlemlerini askıya alacağı bilgisini vermişti.

Merge güncellemesinin kamuoyunda özellikle Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) kapsamında büyük bir başarı olduğu kanaati hakim. Son yıllarda Bitcoin ve Ethereum madencilik faaliyetleri sebebiyle oluşan yüksek enerji kullanımı açısından çevreye verdiği zararlar nedeniyle birçok ülkenin ve sivil toplum örgütünün hedefi haline geldi.

Merge güncellemesi ile beraber Ethereum ağında enerji kullanımı yüzde 99,95 oranında azalacak.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.