Ethereum Shanghai yükseltmesi olarak bilinen Ethereum Shanghai Upgrade nedir ve Ethereum Shanghai Upgrade kripto yatırımcıları nasıl etkileyecek?

Ethereum Shanghai Upgrade veya Ethereum Shanghai yükseltmesi, Ethereum’da staking özelliğini kullananlar için Ethereum’un Hisse İspatı mutabakat mekanizmasına yönelik uzun süredir beklenen bir değişiklik olarak tanımlanıyor. Bu güncellemenin staking üzerindeki bir dizi etkisinin yanı sıra Ethereum’a yönelik piyasa arz ve talebi ile ilgili de etki yaratması bekleniyor.

Kripto topluluğunun merak ettiği Ethereum Shanghai Upgrade nedir? sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde inceleyelim. Ardından bu yükseltme sonrasında yatırımcıları nelerin beklediğine göz atalım.

Ethereum Shanghai Upgrade Nedir?

Ethereum Shanghai Upgrade, Eylül 2022’deki The Merge yani Birleşme’nin ardından Ethereum blok zincirinde gerçekleşmesi planlanan ilk yükseltme adımı olarak karşımıza çıkıyor.

Bildiğimiz üzere Ethereum, Ethereum Merge güncellemesi ile Hisse İspatı (PoS) mutabakat mekanizmasına geçişini tamamlamıştı. Merge öncesinde Ethereum, işlemleri gerçekleştirmek ve doğrulamak için İş İspatı (PoW) mekanizmasını kullanıyordu.

Ethereum Merge sonrasında ağda doğrulama yapmak isteyen kullanıcılar, özel bir madencilik ekipmanı kullanarak hesaplamaya dayalı bulmacaları çözmek yerine 32 Ether (ETH) stake etme fırsatı bulmuştu.

Ancak Ethereum Merge’den bu yana stake edilen fonların çekilmesi mümkün değildi.

Mart 2023’te gerçekleştirilmesi planlanan Ethereum Shanghai Upgrade (EIP-4895) hard forku ile, stake yapanların ve doğrulayıcıların varlıklarını Beacon Chain’den çekmesine olanak sağlanması hedefleniyor.

Ethereum Shanghai Upgrade Yatırımcıları Nasıl Etkileyecek?

Ethereum resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ethereum Shanghai Upgrade’in önceden stake edilen ETH’nin yürütme katmanı hesaplarına yatırılması ve staking likidite döngüsünün kapatılması bekleniyor. Ayrıca Ethereum’un sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve güvenli bir ekosistem oluşturma yolculuğunda bir adım daha atılacağının altı çiziliyor.

Ethereum Shanghai Upgrade ile ETH’yi doğrudan Ethereum veya başka bir staking ürünü ile stake eden yatırımcıların fonlarını çekebileceği belirtiliyor. Artan likidite sebebiyle Ethereum’da staking yapmak isteyen kullanıcıların sayısının artacağı tahmin ediliyor.

Likit staking protokollerini kullanmak istemeyen yatırımcıların ise ETH’yi doğrudan Ethereum ile stake etme şansına sahip olmasının, Ethereum’a olan talebi artırması bekleniyor.

Nitekim stake edilen ETH, toplam token arzının yedide birini yani 16 milyon civarında tokene tekabül ediyor.

Ethereum internet sitesinde Ethereum Shanghai Upgrade ile kullanıcılar,

  • ETH’lerini stake edebilir.
  • Otomatik olarak dağıtılacak ETH ödülleri kazanabilir.
  • Tüm bakiyelere tam erişim kazanmak için ETH’leri unstake edilebilir.
  • ETH’lerini yeniden stake edebilir.

ifadelerine yer veriliyor.

Piyasa uzmanlarına göre staking’den çekme işleminin etkileştirilmesini sağlayacak olan Ethereum Shanghai Upgrade ile ETH sahiplerinin daha serbest bir ETH piyasasına erişebileceği belirtiliyor. Ayrıca bu yükseltmenin Ethereum fiyatı ve dolaşımı üzerindeki yapay kontrolleri azalttığı gerekçesiyle olumlu etki yaratacağı düşünülüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.