Uzun süredir beklenen Ethereum Shapella Güncellemesi için sona gelindi. Yükseltmenin daha önce kararlaştırıldığı üzere 13 Nisan gece yarısı saatlerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Capella ile Shanghai’nin birleşmesinden meydana gelen Shapella yükseltmesi, kripto topluluğu tarafından uzun zamandır heyecanla bekleniyordu.

Ethereum’un çekirdek geliştiricilerinin The Merge’yi etkin hale getirmesinden ve ağın enerji tüketimini azaltma ve tokenomiklerini değiştirme çabalarından yedi ay sonra gerçekleşecek olan Ethereum Shanghai yükseltmesinin daha önce belirlenmiş olan tarihte gerçekleştirilmesinin onaylandığı belirtildi.

Ethereum Shapella yükseltmesinin, Etherum ağında epoch 194.048’de yayımlanacağı ifade ediliyor.

Ethereum Shapella Upgrade Nedir?

Bu yıl içerisinde gerçekleşecek en önemli gelişmelerden biri olan Shapella, Shanghai ve Capella kelimelerinin birleşik bir kelime olarak kullanımından oluşuyor.

Aynı anda gerçekleşecek olan iki ağ yükseltmesinden Shapella yükseltmesi mutabakat katmanını Capella ise yürütme katmanını temsil ediyor. Diğer taraftan iki katmanı birbirine bağlayan Engine API’sinde de değişiklerin söz konusu olacağı belirtiliyor.

Ethereum Shapella Upgrade olarak bilinen yükseltmenin Ethereum para çekme işlemlerini mümkün kılacak bir ağ yükseltmesi olduğu biliniyor.

Ethereum Shapella Yükseltmesi Amacı Nedir?

Ethereum Shapella Upgrade ile İş Kanıtı (Proof-of-work) algoritmasından Hisse Kanıtı (proof-of-stake) algoritmasına geçiş esnasında durdurulan stake edilen Ethereum’ların yeniden çekilebilmesi işlevinin tekrar aktif hale getirileceği belirtiliyor.

Yapılacak güncelleme ile birlikte 32 milyar dolar değerindeki 18 milyondan fazla Ethere’in kilidinin 2 yılın ardından açılmış olacağı ifade ediliyor. Bu miktar, mevcut Ethereum arzının yaklaşık yüzde 15’ine tekabül ediyor.

Shapella ile iki tür para çekmenin etkinleştirileceği belirtiliyor: kısmi ve tam para çekme. Kısmi para çekme işlemleri doğrulayıcıların, bir doğrulayıcı düğüm oluşturmak için gereken 32 ETH üzerindeki bakiyelerine erişmelerine izin verirken her Ethereum bloğunda 16 doğrulayıcının kısmı para çekme işlemi yapabileceği ve kullanıcıların ödüllerini her hafta sonunda toplayabileceği aktarılıyor.

Ethereum Shapella Yükseltmesi Ne Zaman?

Aylar önce gerçekleşen Ethereum Merge sonrasındaki en önemli gelişme olarak gösterilen Ethereum Shapella yükseltmesinin uzun süren test sürecinin ardından 13 Nisan gece yarısında gerçekleşeceği doğrulandı.

Ethereum Shapella yükseltmesinin, 12 Nisan’ı 13 Nisan’a bağlayan gece TSİ 01:27’de gerçekleşmesi planlanıyor.

Kripto analistler Ethereum Shapella yükseltmesinin Ether için hem yükseliş hem de düşüş etkileri olabileceğini belirtiyor.

Ethereum Yıllık 5,5 Milyar ETH Yakımı Gerçekleştiriyor

Veri izleme odaklı internet sitesi ultrasound.money, Shapella güncellemesi öncesinde akıllı sözleşme protokolünün yıllık 5,5 milyar dolarlık bir oranla Ether yakımı gerçekleştirdiğini aktardı.

Ethereum Merge gerçekleşmeseydi Ether arzının son 208 gün içerisinde 4,5 milyar dolar artmış olacağı ifade edildi.

Merge sonrasında ağı çalıştırılanlara verilen ödüllerin sayısının azaltılması ve EIP-1559’un yanma mekanizması ile birlikte Ether tedariğinde azalma meydana geldiği belirtildi.

İlgili Haberler ve İçerikler