Geçtiğimiz iki yıl boyunca, farklı ağlar arasındaki geçişi sağlamak ve hızlandırmak amacıyla popüler hale gelen ‘köprü’ platformlarına hacker saldırıları oldukça artmıştı. Bu dönemdeki en büyük köprü saldırılarından biri Harmony şirketinden 100 milyon dolardan fazla para çalınmasıyla yaşanmıştı.

Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Harmony, haziran ayında bilgisayar korsanlarının kripto para birimlerini farklı blok zinciri ağları arasında taşımak için kullanılan ve blok zinciri köprüsü olarak adlandırılan Horizon köprüsünden 100 milyon dolar değerinde dijital para çaldığını duyurmuştu.

Olayı araştırmak üzere FBI ile temasa geçildi. FBI, bu fonları ABD’li şirketten çalanların Kuzey Kore ile bağlantılı iki bilgisayar korsanı grubu Lazarus Group ve APT38’in olduğunu açıkladı.

Daha önce soygunda kullanılan “TraderTraitor” adlı kötü amaçlı yazılım saldırıları hakkında bir tavsiye yayınlayan FBI, bazı sanal varlık hizmet sağlayıcılarının iş birliği ile fonların bir kısmını dondurduğunu söyledi.

FBI bu sonuçlara zincir üstü dedektif olarak tanınan Zachxbt adlı Twitter hesabının cüzdanları takip etmesi ve 12 gün önce Twitter’da faaliyetlerinin bir özetini yayınlamasının ardından ulaşmış görünüyor.

Çalınan Fonların Kuzey Kore Silah Programları İçin Kullanıldığı İddia Ediliyor

Edinilen bilgiye göre fonlar, Harmony’nin köprüsünden çalındıktan sonra, bilgisayar korsanları Tornado Cash’in popüler bir alternatifi olan RailGun’ı kullanarak fonları anonimleştirmeye çalışmadan önce bir süre hareketsiz kaldı.

FBI, 13 Ocak’ta söz konusu grupların çalınan 60 milyon dolar değerindeki Ethereum’u aklamaya çalıştığını bildirdi

Çalınan Ethereum’un bir kısmının birkaç farklı hesaba gönderildiğini ve Bitcoin’e dönüştürüldüğünü söyleyen FBI, Kuzey fonların Kuzey Koreliler tarafından kıtalararası balistik füze programlarını ve kitle imha silahlarını finanse etmek için kullanıldığına dair endişeler var.

Ancak FBI henüz bu iddiaları doğrulayacak herhangi bir kanıt sunmadı.

Batı dünyasındaki yetkililerin bu tür faaliyetleri ne ölçüde engellemeye çalışacakları da henüz belli değil. Ancak Tornado Cash’e yapılan kısıtlamalara istinaden, daha büyük veri setleriyle fonların anonim hale getirilmesini kolaylaştıranları cezalandırmak amacıyla daha fazla kısıtlama getirmeye çalışılacağı muhtemel görünüyor.

Harmony Ekosistemi Sıkıntıları Sürüyor

Harmony ekosistemi bu saldırıların ardından da zarar görmeye devam etmiş ve native tokenleri ONE’ın değeri önemli ölçüde düşmüştü.

Bunun, hack dışında, hibe programlarının bir parçası olarak meritokrasi yerine kayırmacılığı çevreleyen çeşitli farklı tartışmalar gibi birçok nedeni bulunuyor.

Öte yandan, Harmony Foundation’ın verdiği hibelerin çoğunluğu kendi native tokenleri cinsindendi. Tokenin düşen fiyatı, ekibin kemerlerini sıkmak ve ileriye dönük olarak daha az hibe vermek zorunda kaldığı anlamına geliyordu.

Saldırılarda Milyarlarca Dolar Çalındı

Güney Kore’nin casusluk ajansı aralık ayında yaptığı açıklamada, Kuzey Koreli hacker’ların son beş yılda, sadece 2022 yılında 650,5 milyon dolar dahil olmak üzere, tahmini 1,2 milyar dolar sanal varlık çaldığını söylemişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.