ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell çarşamba günü daha yüksek ve potansiyel olarak daha hızlı faiz artışları mesajını yineledi. Powell ayrıca, tartışmanın hala devam ettiğini ve kararın ABD merkez bankasının iki hafta sonraki politika toplantısından önce yayınlanacak verilere bağlı olduğunu vurguladı.

Powell, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı sunumda salı günü Senato komitesine verdiği aynı mesaja bir uyarı cümlesi ekleyerek, “Bu konuda henüz bir karar verilmediğini vurguluyorum. Verilerin bütünü daha hızlı bir sıkılaştırmanın gerekli olduğunu gösterirse, faiz artırımlarının hızını artırmaya hazır oluruz.” dedi.

Fed Başkanı, komitenin Cumhuriyetçi başkanı Temsilci Patrick McHenry’nin 21-22 Mart toplantısından beklenen sonuçla ilgili sorusuna verdiği yanıtta bu noktanın altını bir kez daha çizdi.

Faiz Artırımı İçin Karar Gelecek Hafta Şekillenecek

Powell, “Herhangi bir karar vermedik” dedi ancak faiz artırımlarının daha yüksek bir vitese geçmesi gerekip gerekmediğine karar verirken cuma günü açıklanacak istihdam verilerine ve gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerine yakından bakacaklarını söyledi.

Salı günkü oturumda olduğu gibi milletvekilleri Powell’a Fed politikasının ekonomi üzerindeki etkisi ve fiyat artışlarını frenleme çabalarının resesyon tehlikesi yaratıp yaratmadığı konusunda sorular yöneltti.

Powell, Fed’in enflasyonun kendiliğinden azalacak “geçici” nedenlerden kaynaklandığına dair başlangıçtaki inancının yanlış olduğunu bir kez daha kabul etti ve COVID-19 salgınının ardından toparlanan işgücü piyasasının davranışı karşısında da şaşırdığını belirtti.

Birçok ilkin yaşandığını kaydeden Powell, “Bu fırsat bir daha elimize geçerse, ne yapacağımızı biliyoruz.” dedi.

FED Faiz Artırımlarına Ara Verecek Mi?

Resesyondan kaçınmak için faiz artırımlarına ara verip vermeyeceği sorusuna Powell şu yanıtı verdi; “‘Faiz artırımlarına ara verecek miyim’ sorusuna ‘evet ya da hayır’ demiyorum. Bu ciddi bir soru. Bunu size söyleyemem çünkü gerçekleri tam bilmiyorum.”

Fed’in geçtiğimiz yıl boyunca enflasyona karşı verdiği yoğun mücadele finansal piyasaları yeniden şekillendirdi, ev ipoteklerini ve diğer kredileri daha maliyetli hale getirirken genel olarak ekonomiyi soğutmayı amaçladı.

Powell Enflasyonu Yüzde 2’ye Düşürmekte Kararlı

O zamandan bu yana enflasyon verileri beklenenden daha kötü geldi. Önceki aylara ilişkin revizyonlar, Fed’in enflasyonu bunun iki katından fazla olan mevcut seviyelerden yüzde 2’lik hedefine döndürme konusunda düşünülenden daha az ilerleme kaydettiğini gösterdi. Powell, fiyatlarda istikrar sağlanmadan bunun yapılamayacağını belirtirken “Fiyat istikrarı olmadan, iş gücü piyasası da dayanıklı ve sürdürülebilir hale gelemez.” ifadelerini kullandı.

Powell, mart ayı toplantısına ilişkin yaklaşımlarının sorulması üzerine, dün açıklanan JOLTS Açık İş Sayısı, cuma günü açıklanacak istihdam raporu ve gelecek hafta açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin önemli olduğu ve analiz edilecekleri yanıtını verdi.

İlgili Haberler ve İçerikler