Fed Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak? ABD’de yaşanan ve pek çok kişinin doğrudan kendi politikalarının bir sonucu olduğuna inandığı banka iflaslarının ardından gözler ABD Merkez Bankası’na (Fed) çevrildi. Fed Başkanı Powell’a da faiz oranlarını yükseltme programını tersine çevirmesi için baskılar artıyor. Peki Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Yatırımcılar ve ekonomistler, Credit Suisse’in devralınmasından kaynaklanan bulaşı piyasaları gergin tutarken Fed’in çarşamba günü gösterge politika faizini artırıp artırmayacağı konusunda bölünmüş durumda.

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD ve Avrupa’da bankacılık sektöründeki sıkıntılarla dalgalı bir seyir izlerken, bu hafta açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması yatırımcıların odak noktası oldu. Bu yüzden herkes Fed’in hangi gün faiz kararını açıklayacağını merak ediyor.

Fed Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı toplantısı 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Faiz kararı 22 Mart TSİ 21.00’de duyurulacak.

Elon Musk gibi birçok tanınmış isim Fedi’i faiz oranlarını derhal düşürmeye çağırıyor.

Özellikle bu yazının yazıldığı sırada küresel likiditeyi güçlendirmek için kurulan uluslararası ortaklıklar göz önüne alındığında, durumu kontrol altında tutmak için daha fazla niceliksel gevşeme turunun muhtemel olduğunu düşünenler var.

Kripto Fiyatları Enflasyonist Bir Ortamda İyi Performans Gösterebilir

Başkan Powell’ın faiz oranlarını bu kadar yükseltmesinin ana nedeni, Fed’in ekonomiyi çökerteceği endişesiydi. Finansal sistemde büyük ölçüde kaldıraç var ve bunun, SVB gibi birkaç büyük oyuncunun iflas etmeye başlamasının ardından bir domino etkisi yaratabileceğinden endişe ediliyor.

Önceden bilinen bir sabit arzı olmasından dolayı enflasyonist bir ortamda Bitcoin gibi varlıkların son derece iyi performans gösterebileceği söyleniyor.

Fed en son 2020 yılında böyle bir niceliksel gevşeme politikasına giriştiğinde, büyük kripto varlıklarının fiyatları yükselmiş ve BTC’nin değeri 3 bin doların biraz üzerinden 69 bin dolara kadar çıkmıştı.

Ayrıca, özellikle de hiperenflasyona ilişkin endişelerin arttığı şu günlerde, tedarik zincirlerinin çökme riski bulunduğunu, bunun da sektör ve küresel ekonomi için son derece sorunlu olacağını belirtmek gerekiyor.

Fed Faiz Artıracak Mı?

Son günlerde, küresel bir bankacılık çöküşü tehdidinin azalması ve yatırımcıların Fed’in daha güvercin bir politika izleyeceğine, hatta bugün başlayacak toplantısında bir yıldır devam eden faiz artırım serisini askıya alacağına dair umutlarının artmasıyla Bitcoin’in fiyatı yükseldi. Ancak geçen haftaki hafif iyileşme gösteren enflasyon raporunun ardından analistler 25 baz puanlık bir artış için büyük olasılık olduğunu söylüyor.

Bu, merkez bankasının mevcut faiz artırım döngüsüne başlamasının üzerinden geçen bir yıla işaret edecek. Son 12 ayda enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve ancak son zamanlarda gevşemeye başladı. Fakat tüm bu sıkılaştırma şu anda bankacılık sektörünü bozan sorunlara bağlıydı.

İlgili Haberler ve İçerikler