Piyasalarda bu hafta ABD Merkez Bankası FED’in yapacağı faiz kararı açıklaması beklenirken Bitcoin’de kayıplar yaşandı. Kripto para piyasasının öncü birimi Bitcoin 21 bin doların altını gördü.

Haftaya aşağı yönlü hareketle başlayan kripto piyasasında gözler ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararına çevrilmiş durumda. FED’in faiz kararının Bitcoin’i nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.

Geçtiğimiz ay değer kazanan en popüler kripto para birimi olan Bitcoin, FED’in faiz kararı öncesinde yüzde 4 düşerek 22 bin dolar bandına geriledi. Bitcoin fiyatı 26 Temmuz salı günü 20 bin 800 dolar seviyesinden işlem gördü.

FED Faizi Kararı Ne Zaman Açıklanacak?

ABD Merkez Bankası FED faiz kararını 27 Temmuz Çarşamba günü Türkiye saati ile 21:00’de açıklayacak.

Haziran ayında yapılan 75 baz puanlık artış ile 1994 yılından bu yana gerçekleşen en büyük faiz artışı kararını alan FED politika faizini 1,50-1,75 seviyesine çıkarmıştı.

FED Başkanı Jerome Powell Haziran 2022 tarihli FED faizi kararı sonrasında “Gelecek toplantımızda 50 veya 75 baz puanlık artış olası görünüyor.” demişti.

FED’in bu hafta yapacağı toplantıdan da yine faiz artışı kararı çıkması bekleniyor.

Euronews haberine göre FED’in Temmuz ayı kararı ile 75 veya 100 baz puanlık artış yapması öngörülüyor.

Yatırımcılar FED’in faiz kararının kripto dünyası dahil küresel piyasalarda resesyonu tetikleyip tetiklemeyeceğini anlamaya çalışıyor.

Yüksek Enflasyon FED’in Üzerindeki Baskıyı Artırdı

COVID-19 pandemisi sonrasında hızlı ekonomik toparlanma ile gelen yüksek enflasyon baskısıyla FED, 2021’nin son çeyreğinde para politikasını değiştirmeye başlamıştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Çin’deki Omicron varyantının tetiklediği salgının kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler tedarik zincirinde sıkıntılar doğurmuş ve artan enflasyon FED üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Kasım 2021 toplantısında varlık alımlarının hızını düşürmeye başlayan FED, Mart 2022’de faiz artışlarına başlamıştı. Mart ayında 25 baz puan artışla 2018’den beri ilk kez faiz artırımına giden FED, mayıs toplantısında 50 baz puan faiz artışı kararı almıştı.

ABD’de enflasyon geçtiğimiz haziran ayında yıllık yüzde 9,1 ile Aralık 1981’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

FED Haziran toplantısında 28 yılın en yüksek faiz artışı gerçekleştirmiş ve 1994 yılından bu yana ilk kez 75 baz puan faiz artışı kararı alınmıştı.

Kripto Para Birimleri Geleneksel Finans Sisteminden Etkileniyor

Kripto para birimleri her ne kadar geleneksel finansal sistemine bir alternatif olarak görülse de kurumsal sermaye tarafından desteklenen dijital varlıklar, geleneksel finans sisteminden büyük ölçüde etkileniyor.

Ekonomi uzmanları küresel enflasyon ve diğer ekonomik sıkıntıların artmasını göz önünde bulundurarak 27 Temmuz’da toplanacak FED’in faiz artırımına gitmesine kesin gözle bakıyor.

Uzmanlara göre FED faiz artışına gittiğinde veya piyasalar etkilendiğinde, piyasalardaki kararsızlık ve belirsizlik durumu kripto para piyasasını da doğrudan etkiliyor.

75 ila 100 baz puan arasında olması beklenen FED faiz artışı kararı sonrasında hem küresel piyasaların hem de kripto varlıkların değerlerinin önemli ölçüde etkilenmesi bekleniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.