Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası FED toplantısına ve faiz kararı açıklamasına kilitlenmiş durumdayken kripto para işlemlerinde hacim azaldı.

ABD Merkez Bankası FED 2022 Temmuz faiz kararını bugün yani 27 Temmuz Çarşamba günü Türkiye saati ile 21:00de açıklayacak.

FED’in faiz kararı etkisinde fiyatlamaların gerçekleştiği piyasalarda hafta başındaki aşağı yönlü hareket seyri sürüyor.

Kripto piyasasında bütün dikkatler ABD Merkez Bankası FED’in yapacağı faiz kararı üzerinde yoğunlaşırken, kripto para işlemlerinde azalma görülüyor.

FED’in karar açıklaması öncesinde kripto para piyasasının toplam değeri 1 trilyon dolara gerilerken Bitcoin, Ethereum ve daha pek çok kripto para biriminin piyasa değerinde de düşüş eğilimi devam ediyor.

Yatırımcılar faiz kararının piyasalar üzerindeki potansiyel etkisini tahmin etmeye çalışıyor.

Kripto Para Birimlerinin Toplam Piyasa Değeri 1 Trilyon Dolara Geriledi

FED’in faiz kararı öncesi kripto para birimleri toplam piyasa değeri 1 trilyon dolara geriledi.

Coingecko verilerine göre FED’in faiz kararının açıklaması öncesinde kripto para birimleri toplam piyasa değeri 26 Temmuz’da 994 milyar dolar seviyesine gerilerken bugün hafif bir toparlanma ile yeniden 1 trilyon dolar seviyesinde.

FED faiz kararının açıklaması merakla beklenirken kripto para birimlerinin piyasa değerinde de düşüş kaydedildi.

Bitcoin toplam 405 milyar dolarlık işlem hacmiyle liderliğini korurken piyasaların yüzde 39.72’sini domine ediyor.

Haftaya 22 bin dolar üzerinde başlayan ve FED kararı öncesi satış ağırlıklı devam eden Bitcoin fiyatında bugün toparlanma görülüyor. Bitcoin bugün 22 bin dolar seviyesinde seyrediyor. Bitcoin’de son 7 gün içinde yaşanan değer kayıpları yaklaşık yüzde 8.4 oldu.

Piyasa değeri açısından en büyük ikinci kripto varlığı olan Ethereum geçtiğimiz hafta yaptığı “Merge” açıklaması sonrası 6 gün üst üste yükseliş kaydetmiş ve yüzde 50’den fazla değer kazanmıştı.

Son 7 günde yüzde 5.1 değer kaybeden Ethereum fiyatı günü yükseliş trendi ile sürdürüyor. Ethereum bugün 1500 dolar seviyesinden işlem görüyor.

FED’in Faiz Kararı İle İlgili Yorumlar Farklı

FED’in yükselen enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artırmasına kesin gözle bakılırken FED’in faiz artışının kaç baz puan olacağı da tartışılıyor.

FED’in faiz kararının kripto dünyası dahil küresel piyasalarda resesyonu tetikleyip tetiklemeyeceği de merak konusu.

Genel kanı 75 baz puan faiz artışı kararı çıkacağı yönünde olsa da 100 baz puanlık bir artış öngörüsünde bulunan yorumlar da mevcut.

Bazı yorumcular 100 baz puanlık bir artış ihtimali üzerinde dururken Pimco’nun Kuzey Amerikalı ekonomisti Tiffany Wilding, şirketinin 100 baz puan üzerinde bir artış gelebileceğine inandığını söyledi.

FED Başkanı Jerome Powell Haziran 2022 tarihli FED faizi kararı sonrasında Gelecek toplantımızda 50 veya 75 baz puanlık artış olası görünüyor.” demişti.

Faiz Artışı Kararının Vereceği Sinyaller Piyasalar İçin Önemli

FED’in Temmuz 2022 faiz kararı kadar küresel piyasalar üzerindeki etkileri ve bundan sonraki kararlar ile ilgili vereceği sinyaller de önem arz ediyor.

ABD Merkez Bankası FED’in 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonla mücadele etmek için faiz artışını sürdürmesi gerekiyor.

Geçtiğimiz Salı günü The Block’a konuşan UBS FX strateji başkanı James Malcolm, FED tarafından açıklanacak faiz artışının kendisinden ziyade bundan sonra gelecek artışlarla ilgili vereceği sinyallerin önemine değindi.

Malcolm, açıklanacak faiz artışının hisse senetleri ve endeksler gibi riskli varlıkların tepkisini belirleyeceğini de ekledi.

FTX.US Genel Müdürü Brett Harrison da James Malcolm’a benzer nitelikte bir soru içeren bir Twitter gönderisi paylaştı.

Harrison, faiz kararının DeFi yani merkeziyetsiz finans işlemlerini nasıl etkileyeceğini, yüksek faiz ortamında DeFi borç vermenin daha az cazip hale gelip gelmeyeceğini sordu.

FED’in Faiz Artışı Kararında Ana Sebep Enflasyon

Koronavirüs pandemisi ve geçtiğimiz yıllarda oluşan şişkinliğin önüne geçmek için ülkeler kendi dinamiklerine göre aksiyon alıyor.

ABD ve AB faiz artırmayı tercih etmiş ve bu faiz artırımı ile birlikte dolar ve euro güç kazanmıştı.

Henüz tamamen bitmese de etkisi azalan koronavirüs pandemisi ile gelen kısıtlamaların birçoğu kaldırılınca ortaya çıkan talep patlaması, arzın az olduğu ortamda enflasyonun yükselmesine yol açtı.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan enerji krizine bağlı olarak yaşanan lojistik aksamalar da fiyatları yukarı çekmeye devam ediyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Battle Infinity - Yeni Metaverse Oyunu

Puanımız

  • PancakeSwap and LBank'ta Listelendi - battleinfinity.io
  • Fantezi Sporları Metaverse Oyunu
  • Oyna-Kazan Oyunu - IBAT Token
  • Unreal Engine ile Geliştirildi
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.