Boston merkezli yatırım devi Fidelity dün Bitcoin spot borsa yatırım fonu için yeniden başvuruda bulundu.

Perşembe günü ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuran varlık yöneticisi, spot bir Bitcoin ETF’si olan Wise Bitcoin Trust’ın Amerikalı yatırımcıların riskten kaçınmasına yardımcı olacağını söyledi.

Fidelity başvurusunu ilk olarak 2021’de yapmıştı, ancak Ocak 2022’de SEC tarafından diğer spot Bitcoin ETF’leriyle birlikte reddedildi. Fidelity Investments, Wise Origin Bitcoin Trust adlı spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) için başvurusunu 29 Haziran’da yeniden yaptı. Bugüne kadar spot Bitcoin ETF başvurusunda bulunan hiçbir kurum onay almamıştı.

Ancak, BlackRock’ın spot Bitcoin ETF’si kurumsal bir ilgi dalgası yaratmış gibi görünüyor. Fidelity, BlackRock’ın haziran ayının başlarında yaptığı başvurunun yol açtığı bu tür yeniden başvurulara katılan son kurum oldu.

Fidelity sözcüsü, verdiği demeçte, “Müşterilerimizin önemli bir kısmı dijital varlıklarla ilgileniyor ve dijital varlıklara sahip oluyor. Fidelity, müşterilere finansal ihtiyaçlarını ve hedeflerini karşılamak için ürünlerden yararlanırken eğitim ve desteğin yanı sıra seçenekler sunan bir çözüm portföyü sağlama taahhüdünü sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

SEC’ye Sunulan Dokuz Spot Bitcoin ETF Başvurusu Var

29 Haziran itibarıyla SEC’ye sunulmuş dokuz adet spot Bitcoin ETF başvurusu bulunuyor. Diğer başvurular Ark Invest, 21Shares, Bitwise, WisdomTree, Invesco, Valkyrie ve VanEck tarafından yapıldı.

BlackRock hariç tüm şirketlerin başvuruları son iki yıl içinde SEC tarafından reddedildi. BlackRock’ın ETF onayları konusunda uzun bir geçmişe sahip olması, 575 ETF’nin onaylanması ve sadece bir tanesinin reddedilmesi, piyasaları bu başvurunun da onaylanacağı konusunda iyimser hale getirdi.

SEC, Bitcoin’de doğrudan risk ağırlığı olan bir ürünün yatırımcılar için güvenli olmadığını çünkü piyasa manipülasyonunu önlemek için yeterli korkulukların bulunmadığını savunmuştu. Ancak Evolve ETFs’nin baş yatırım yetkilisi Elliot Johnson’a göre BlackRock’ın başvurusundaki en önemli farklılaştırıcı faktör, alım satım faaliyetlerinin NASDAQ tarafından izlenmesine olanak tanıyan bir gözetim anlaşması. Johnson bu gözetim seviyesinin, bu tür manipülasyonları etkili bir şekilde önleyebileceğini iddia etti.

Mahkemeler, Grayscale ile SEC davasında gözlemcinin mantığını sorgulamış ve Bitcoin vadeli işlemlerine dayalı ETF’ye izin verdiği için mantığını kusurlu olarak nitelendirmişti. Buna ek olarak dava henüz sonuçlanmadığından, spot ETF’ye yönelik mevcut duruş üzerinde bir etkisi olup olmayacağı belirsiz.

ETF Başvuruları Sonrası Bitcoin Fiyatı 30 Bini Geçti

Büyük Wall Street firmalarının geleneksel yatırımcılara Bitcoin’e yatırım yapma fırsatı sunmaya çalışması, kripto para birimlerinin değerinde bir artışa neden oldu.

Bu haberin yazıldığı sırada Bitcoin 30 bin 713 dolardan işlem görüyordu. Yılın başında Bitcoin, coin başına 17 bin doların altında işlem görüyordu.

Ancak dünyanın en eski ve en büyük dijital varlığı hâlâ Kasım 2021’deki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin 044 doların oldukça altında.

İlgili Haberler ve İçerikler