Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu’nun, FTX Digital Markets LTD’nin kripto cüzdanlarındaki dijital varlığının devlet kontrolündeki cüzdanlara aktarılması talimatı verdiği açıklandı.

İflas eden FTX CEO’su Sam Bankman-Fried tarafından kurulan ve dünyanın önde gelen kripto para borsalarından olan FTX krizi tüm hızıyla devam ediyor. İflas başvurusunda bulunan şirkette yaşananların perde arkası yavaş yavaş ortaya çıkarken düzenleyiciler, bir takım aksiyon planlarını devreye alıyor.

Dün yapılan bir açıklamada Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu (SCB), müşterilerin ve fonların korunması için Bahamalar Yüksek Mahkemesi tarafından verilen yetki doğrultusunda FTX Digital Markets LTD’nin (FDM) tüm dijital varlıklarının Komisyon tarafından yönetilen bir cüzdana aktarılmasının yönetimi sürecini üstlendiğini belirtti.

Açıklamada, “FTX Digital Markets LTD’nin (FDM) müşterilerinin ve alacaklılarının çıkarlarının korunması için acil geçici düzenleyici eylemin gerekli olduğu” bilgisine yer verildi.

Dijital varlıkların transferi ile ilgili yetkinin Cumartesi günü verildiği paylaşılırken komisyonun konu ile ilgili duyuruyu neden talimatın verilmesinden 5 gün sonra açıkladığı ile ilgili bilgi alınamadı.

Komisyonun açıklamasında, FDM’nin elinde tuttuğu dijital varlıkların tümünün transfer sürecinin tamamlanıp tamamlanmadığına veya transferin ne zaman gerçekleşeceğine dair bir bilgi de yer almadı.

Açıklamanın, ABD ve FTX’in genel merkezinin bulunduğu Bahamalar arasındaki bir yetki mücadelesi ile ilgili ipucu verdiği yönünde yorumlar yapıldı.

FTX’in İflası ABD ve Bahamalar Arasında Hukuk Krizi Yarattı

Sam Bankman-Fried tarafından Eylül 2021’de Bahamalar’ın başkenti Nassau’ya taşınan FTX’in iflası, ABD ve şirketin merkezinin bulunduğu Bahamalar arasında hukuki süreçlerle ilgili kriz yarattı.

FTX Digital Markets’in Bahamalar’da yaptığı iflas başvurusunu denetleyen konumundaki geçici kayyum Brian Simms’in, şirketin yan kuruluşu olan FTX Trading ve 134 iştirakinin ABD’nin Delaware eyaletinde bulunduğu 11. Madde iflas başvurusunun geçerliliğini sorguladığı öğrenildi.

Simms’in ABD Güney New York Bölge İflas Mahkemesi’ne 15 Kasım’da, borçlunun yabancı bir temsilcisinin yurt dışında devam eden iflas sürecinin ABD’de tanınmasını sağlayan 15. madde kapsamında iflas başvurusu yaptığı kaydedildi.

Geçici kayyum Simms, FTX Digital’in Delaware mahkemesine yapılan 11. Madde iflas başvurusunun bir parçası olmadığını ve tüm süreçleri yönetme yetkisinin kendisinde olduğunu belirtti.

ABD’den iflas başvurusunu reddetmesini istemediği belirtilen Simms’in, Bahamalar’da yürütülen hukuki süreçlerin ABD Mahkemeleri tarafından tanınmasını talep ettiği öğrenildi.

FTX avukatları ise geçici tasfiye memurlarının, ABD’deki iflas başvurularını baltalama çabasıyla hareket ettiğini ve Bankman-Fried’in Bahamalar hükümetiyle birlikte çalıştığını iddia etti.

FTX, dijital varlıkların transferinin de hukuki süreçleri sekteye uğratmak amacı güttüğünü savundu.

Yeni FTX CEO’sundan Eski Yönetime Kınama: “Deneyimsiz ve Bilgisiz”

Sam Bankman-Fried’in istifası sonrası boşalan CEO koltuğuna oturan ve şirketi bu kaostan çıkarmaya çalışan yeni CEO John J. Ray III’ün, Delaware mahkemesine sunduğu dosyada SBF’nin “benzeri görülmemiş” kötü yönetim uygulamalarına dair sert bir değerlendirmeye yer verdiği öğrenildi.

Daha önce Enron skandalı gibi mali krizleri denetlemiş olan Ray’in değerlendirmede, kayıt tutmadaki eksikliklere, üst düzey yöneticiler arasındaki deneyim eksikliğine ve ayrıca Bahamalar’da gayrimenkul satın almak için şirket fonlarının kullanılmasına değindiği belirtildi.

Ray mahkemeye sunduğu belgede, “Kariyerim boyunca kurumsal kontrollerin burada olduğu kadar başarısız olduğunu ve güvenilir finansal bilgilerin bu kadar eksik olduğunu hiç görmemiştim.” ifadelerini kullandı.

FTX’in durumunu “emsalsiz” olarak tanımlayan Ray’in hatalı düzenleyici denetiminin söz konusu olduğunu belirttiği ve kontrolün, bir grup deneyimsiz, bilgisiz ve potansiyel olarak tehlikeye atılmış bireylerin elinde toplandığını söylediği de aktarıldı.

Belgede, FTX Group kurumsal fonlarının çalışanlar ve danışmanlar için ev veya kişisel eşyalar satın almak üzere kullanıldığına ve geri ödemelere dair hiçbir kayıt olmadığına da yer verildi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.