Likidite krizi ile büyük sorun yaşayan ve gerekli kaynağı bulamazsa iflas açıklamak zorunda kalacak olan FTX kripto para borsası, kripto para dünyasını kaosa sürükledi. Binance’in satın alma anlaşmasından vazgeçmesi üzerine büyüyen FTX krizi, FTX borsasında yatırımı ve hesabı olan kullanıcılar arasında da panik yarattı.

Kurumsal yatırımcılar süreci profesyonel ekiplerin danışmanlığında kontrol altına almaya çalışırken bireysel yatırımcılar kendilerini bekleyen akıbeti merak ediyor. Sektörün önde gelen isimlerinden FTX’in iflas etmesi durumunda yaşanması muhtemel durumları ve FTX FTT token yatırımcıları ile FTX hesabı olanlar için yapılması gerekenler konusundaki önerileri derledik.

CoinMetrics: FTX İflas Ederse Bireysel Yatırımcıları da Beraberinde Götürür

FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’in fon arayışında olması ile ilgili yorum yapan CoinMetrics Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Nic Carter, Fortune dergisine verdiği demeçte ABD Merkez Bankası FED haricinde hiç kimsenin FTX’i iflas etmekten kurtaramayacağını belirtti.

Carter, “Sam’in bazı anlaşmalar yapma yanılgısından kurtulması gerekiyor. FED bunu yapmaya meyilli olmadığı sürece dünyada FTX’i kurtaracak kimse yok.” dedi.

FTX’in iflas etmesinin bireysel yatırımcılar, risk sermayesi topluluğu, destekçiler ve hatta kripto işletmeleri için bile sonun başlangıcı olabileceğini söyleyen Carter, gelişmekte olan piyasalardaki pek girişimin de fonlarını FTX’te sakladığını ve çok sayıda masum kurban verileceğini belirtti.

Bitcoin Vakfı: FTX Müşterileri Korunmuyor Olabilir

Kripto endüstrisindeki regülasyon eksikleri sebebiyle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu tarafından soruşturulduğu bilinen FTX krizinde, ne gibi düzenleyici yaptırımların söz konusu olabileceğinin henüz netleşmediği belirtildi.

ABD merkezli kar amacı gütmeyen Bitcoin Vakfı Başkanı ve kripto milyarderi Brock Pierce, iş dünyası dergisi Fortune’a verdiği bir demeçte, “Şu anda, şirketin iflas etmesi durumunda FTX’in müşterileri için ne gibi bir koruması olduğu net değil.” dedi.

LevelField Financial: “Müşteriler Ciddi Kayıp Yaşayabilir”

FTX krizinin patlak vermesine yol açan Alameda Research bilançosunun sızdırılması ve gün ışığına çıkan bilgilere, finansal dolandırıcılık şüphesiyle de bakılıyor.

Veriler, FTX’in kardeş şirketi Alameda Research’ü desteklemek için müşteri varlıklarından 10 milyar dolar borç verdiğini gösteriyor. FTX’in toplamda 16 milyar dolar varlığı olduğu bilinirken borç verildiği iddia edilen miktar, FTX’in varlıklarının yarısından fazlasına tekabül ediyor.

Finansal hizmetler şirketi LevelField Financial kurucusu ve CEO’su Gene A. Grant II, “Eğer bu iddialar gerçekse, o zaman bu, muhtemelen aracı kurumlar alanında tüm varlık sınıflarında şimdiye kadarki en büyük finansal dolandırıcılık gibi görünüyor.” dedi.

Grant, dolandırıcılık söz konusu olması halinde çok sayıda soruşturma ve yatırımcı davalarının gündeme geleceğini belirtirken durumun şirketin müşterileri için pek parlak görünmediğini söyledi. Grant, “FTX’in Alameda’ya borç verdiği fonların artık Alameda’da olmadığı doğruysa, müşteriler ciddi kayıplar yaşamaya hazırlıklı olmalı.” dedi.

FTX İflas Ederse Ne Olur? Yatırımcılar Paralarını Geri Alabilir Mi?

FTX krizi sık sık Celcius ve Voyager kripto şirketlerinin çöküşüyle kıyaslansa da arada ciddi bir fark bulunuyor: Her iki şirketin de ABD merkezli ve ABD yasalarına tabi olmasına karşılık FTX, merkezi Bahamalar’da bulunan ve Antigua ve Barbuda’da kurulmuş olan uluslararası bir şirket olarak konumlanıyor.

Offshore bir şirket olan FTX’in iflası durumunda dosyanın ABD yargı organlarının yetki alanına girip girmeyeceği belirsizliğini koruyor. Davidoff Hutcher & Citron’da iflas avukatı olan Jonathan Pasternak konuyla ilgili olarak, “İflas durumunda FTX yatırımcıları teminatsız alacaklılar haline gelir ve bu tür alacaklılara bir ödeme yapılmasını umut edebilirler.” dedi. Pasternak, hükümetin başlattığı bir yardım programı olmadan müşteriler için başka bir tazminat ödenmesinin mümkün olmayabileceğini de dile getirdi.

FTX’in iflas ihtimalini 2014 yılında yaşanan Japon Bitcoin borsası Mt. Gox olayına benzeten 1GCX kripto borsası teknoloji departmanı yöneticisi RA Wilson, içeride parası olan herhangi bir yatırımcının çözüme kavuşmasının yıllar alabileceğini belirtti.

FTX Yatırımcıları Ne Yapabilir?

1 milyondan fazla kullanıcısı olan FTX.com internet sitesinde an itibarıyla para çekme işlemleri gerçekleştirilemiyor. Yatırımlarını geri alamayan kullanıcılar, ne tür bir aksiyon alabileceği konusunda fikir sahibi olmaya çalışıyor.

Herhangi bir yargılama durumunda ABD Milli Gelirler İdaresi IRS’nin kullanıcıların kripto işlemler ile ilgili bildirimde bulunmasını şart koştuğu biliniyor.

Vergiler konusunda hizmet veren bir kripto hesaplayıcı şirketi olan Koinly’de vergilerden sorumlu Izzat-Begum Rajan, “FTX.com kullanıcılarının kripto para kazançlarını ve sermaye kazançlarını doğru bir şekilde ve gelir vergisi kurallarına uygun olarak bildirmek için vergi dairelerine alım satım geçmişlerini içeren bir beyan vermeleri gerekecek. Tüm FTX.com kullanıcılarının, vergi beyannamelerini Kanada, Avustralya, Birleşik Krallık veya FTX.com’un mevcut olduğu herhangi bir yerde sunmuş olmalarına bakılmaksızın, vergi zamanında FTX yatırım geçmişlerinin eksiksiz kayıtlarına sahip olmaları gerekecek.” dedi.

Bu kapsamda FTX kullanıcılarına şu işlemleri yapması öneriliyor:

1- FTX hesabınıza giriş yapın.

2- Profilinizde API anahtarlarıyla ilgili bölümü bulun ve “salt okunur API anahtarı oluştur” seçeneğini tıklayın. Anahtarı güvenli bir yerde saklayın.

3- Kripto işlemlerinizi, satın alma tarihinizi, maruz kaldığınız veya yaptığınız sermaye kazançları veya kayıplarının miktarını gösteren tüm bilgileri bilgisayarınıza indirin.

Söz konusu işlemlerle birlikte FTX internet sitesindeki her türlü ekranın ekran görüntüsünün de alınmasının, dava dosyasına girmesi ve kayıpların bildirimi konusunda önem arz ettiği söyleniyor.

FTX’in yasal işlemle karşı karşıya kalması durumunda kullanıcıların fonların tazmini için söz konusu belgeleri temin etmesinin önemli olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, FTX krizindeki kayıplarını en iyi şekilde belgeleyen kullanıcıların tazminat alma hakkının daha yüksek olacağı ihtimaline dikkat çekiyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.