Kripto para piyasalarını derinden sarsan FTX krizi gittikçe büyüyor. FTX alacaklısı şirketler ve FTX FTT token yatırımcıları büyük panik yaşarken tüm kripto para endüstrisi de FTX olayından nasibini alıyor. Fon bulamazsa iflas açıklamak zorunda kalacak olan FTX kripto para borsasına bir darbe de Bahamalar’dan geldi. Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu, FTX Digital Markets’e ait finansal varlıkları dondurduğunu duyurdu.

10 Kasım’da yaptığı açıklamada Komisyon, müşterilerin varlıklarının yanlış kullanıldığını, yanlış yönetildiğini ve/veya Alameda Research’e devredildiğini öne süren açıklamaların farkında olduğunu ve bahsi geçen hareketlerin potansiyel olarak yasa dışı olduğunu söyledi.

Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu, FTX Trading’e bağlı FTX Digital için kayyum atandığını ve şirketin yöneticilerinin tüm yetkilerinin askıya alındığını belirtti.

Komisyon, “FTX’in hiçbir varlığı, müşteri varlıkları veya FTX tarafından tutulan güven varlıkları, geçici tasfiye memurunun yazılı onayı olmadan devredilemez veya başka bir şekilde ele alınamaz.” dedi.

Konuyla ilgili FTX, resmi Twitter hesabından bir açıklama metni paylaştı. FTX, “Bahama Genel Merkezi’nin düzenlemeleri ve düzenleyicileri uyarınca, Bahama fonlarının çekilmesini kolaylaştırmaya başladık. Bu sebeple, düzenleyicilerle işbirliği kapsamında FTX tarafından işlenen bazı para çekme işlemleri söz konusu olabilir.” dedi.

FTX, çekilen tutarın şirketin elinde bulunan varlıkların bir bölümünü oluşturduğunu ve geri kalan paraların çekilebilmesi için aktif olarak çalıştıklarını belirtti. Şirket dünya çapındaki para çekme işlemlerinde aksiyon almak için de yollar aradığını açıkladı.

FTX ve Tron Arasında Para Çekme Anlaşması Sağlandı

Büyük bir likidite krizi yaşayan ve şirket CEO’su SBF’nin 9,4 milyar dolarlık fon arayışında olduğu bilinen FTX, para çekme işlemlerini kolaylaştırma hususunda daha önce görüştüğü bilinen Tron Blokchain ağı ile anlaşma sağladı.

FTX, Tron ile yapılan anlaşma kapsamında, borsa üzerinde TRX, BTT, JST, SUN ve HT sahiplerinin 1:1 şeklinde para çekme işlemleri için harici cüzdanların etkinleştirileceğini açıkladı.

Açıklamada anlaşmanın 10 Kasım 21:30’da hayata geçtiği ve para yatırma işlemlerinin para çekme talebi ve Tron’un fonlama kapasitesi gibi faktörlere bağlı olacağı belirtildi.

Gelecekteki sermaye enjeksiyonları için ise kesim rakamlar haftalık olarak belirlenecek ve söz konusu enjeksiyonlar her hafta Türkiye saati ile 17:00’de gerçekleştirilecek.

FTX ayrıca, enjeksiyon süresince tüm kullanıcılar için Tron para yatırma işlemlerini devre dışı bırakacağını ve tokenlerin gelecekteki para yatırma işlemlerini Tron ekibiyle sınırlayacağını açıkladı.

FTX, “Başlangıçta bu tür takasları kolaylaştırmak için 13 milyon dolarlık varlık dağıtılacak.” dedi.

FTX, söz konusu altcoinlerde yüksek volatilite yaşanabileceği konusunda yatırımcıları uyardı ve şirketin amacının piyasaya daha fazla netlik kazandırmak olduğunu belirtti.

SBF, FTX Çalışanlarına Yüzde 50 İndirimle FTX Hissesi Sattı İddiası

FTX krizi derinleştikçe şirket içi ilişkiler ve alınan yönetim kararları da gün yüzüne çıkıyor. FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’in 2022 ilkbaharında şirket çalışanlarına yüzde 50 indirimle FTX hissesi sattığı iddia edildi. Çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre ayrıca, Haziran ayında performans gerekçesiyle 20 kişinin işten çıkarıldığı kaydedildi.

Ardı ardına gelen açıklamalarda FTX çalışanlarının panik içerisinde olduğu ve şirket varlıklarını SBF’nin katılımı olmadan satmaya çalıştığı bilgisi paylaşıldı. Hisse takas platformu Embed ve Miami’deki bir arenaya isim hakları da dahil olmak üzere bazı varlıkların satışının yapıldığı aktarıldı.

FTX krizinde bir başka haber de FTX Kurumsal Satış departmanından geldi. Kurumsal Satış Departmanı’nın başındaki Zane Tackett’in 10 Kasım tarihli bir mesajda, son yaşananlar konusunda ekibinin hiçbir bilgisi ve suçu olmadığını söylediği kaydedildi.

VIP müşterilere istifa ettiği bilgisini veren mesajda Tackett’in, “VIP ekibinin tamamen karanlıkta bırakıldığını ve FTX’in iflas ettiğinin veya müşteri varlıklarının herhangi bir noktada 1:1 desteklenmediğinin hiçbir şekilde farkında olmadığını belirtmek isterim.” dediği öğrenildi.

11 Kasım’da ise Tackett, FTX iletişim hesaplarına erişiminin kapatıldığını duyurdu.

Konuyla ilgili şirketten henüz bir açıklama yapılmadı.

FTX, SEC ve CFTC Soruşturmasıyla Karşı Karşıya

Alameda Research bilançosunun sızdırılmasının fitilini ateşlediği ve Binance’in kendisinden yardım isteyen FTX’i önce satın alacağını duyurup sonra bu kararından vazgeçtiği FTX krizinde, Sam Bankman-Fried yönetimindeki şirket çeşitli alanlarda savaş vermeye devam ediyor.

Son olarak kripto para borsası FTX’in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından yürütülen bir soruşturma ile karşı karşıya olduğu bildirildi. Soruşturmada, müşteri fonlarının yanlış yönetimi ile FTX.US ve Alameda Research arasındaki ilişkilerin inceleneceği kaydedildi.

SEC, aylar önce başlattığı bir soruşturmada FTX.US’in kripto kredisi faaliyetlerini ve operasyonlarını araştırmaya başlamıştı. Son yaşanan gelişmeler ışığında CTFC’nin de soruşturmaya dahil olduğu ve hem FTX’in hem de FTX.US’in sahiplik yapısı, yönetim kurulu ve finansal bağlarının araştırılacağı aktarıldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.