Çöküşü ile arkasında on binlerce mağdur bırakan kripto para borsası FTX’in dolandırıcılıkla suçlanan kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried’in 250 milyon dolarlık kefalet karşılığında serbest bırakıldığı bildirildi.

FTX kripto para borsasının çöküşünün ardından her gün yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bahamalar yetkilileri tarafından ABD’ye iade edilen ve 115 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olan 30 yaşındaki Bankman-Fried’in kefaletle serbest kaldığı belirtildi.

Dün New York’taki federal mahkemenin karşısına çıkan Bankman-Fried, kefalet tutarının bir kısmını karşılamak amacıyla kullanılan ailesinin ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki evinde sıkı gözetim altında kalması şartıyla 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı.

Sam Bankman-Fried’in Serbest Bırakılmasına Sıkı Gözetim Şartı

Perşembe günü mahkemeye çıkarılan Sam Bankman-Fried’den savunma yapması istenmezken savcıların FTX’in kurucusu SBF’yi, Alameda Research’teki zararları kapatmak için müşteri fonlarından milyonlarca dolar çalmakla suçladığı belirtildi.

New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Gabriel Gorenstein, savunma avukatları ve federal savcılar arasında yapılan anlaşmanın ardından dolandırıcılık ve kara para aklama dahil 8 suçtan yargılanmayı bekleyen Bankman-Fried’in, duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması kararını verdi.

Gorenstein, bir sonraki mahkeme tarihini 3 Ocak 2023 olarak belirledi ve Bankman-Fried’in ABD Bölge Yargıcı Ronny Abrams’ın huzuruna çıkacağını açıkladı.

Eski FTX CEO’su SBF’nin kefalet şartları arasında, elektronik kelepçe takması, pasaportunu teslim etmesi, mahkemeye çıkacağına dair yazılı bir belge imzalaması, 1000 dolar üzerindeki harcamalar için onay alması, akıl sağlığı raporu alması ve madde bağımlılığına ilişkin tedavi göreceğine dair yazılı bir rapor imzalaması gerektiğine yer verildi.

Savcı Damian Williams yaptığı açıklamada, “Geçen hafta FTX’in çöküşüne katkıda bulunan kapsamlı bir dolandırıcılık planı ve Washington’daki kamu politikasını etkilemeye çalışan bir kampanya finansmanı için Samuel Bankman-Fried aleyhine yapılan suçlamaları duyurduk. Soruşturma büyük ölçüde ve çok hızlı devam ediyor.” dedi. Williams, ne geçen haftaki ne de bu açıklamanın son duyuru olmayacağını vurguladı.

SBF’nin savunma avukatı Mark Cohen’in yorum yapmaktan kaçındığı aktarıldı.

SBF’nin İş Ortaklarına Yöneltilen Suçlamalarının Detayları Ortaya Çıktı

FTX’in çöküşündeki bir numaralı isim olarak gösterilen ancak tutuklanana kadar her fırsatta kasıtlı dolandırıcılık yapmadığını dile getiren Sam Bankman-Fried’in iş ortaklarına yöneltilen suçlamaların detayları da gün yüzüne çıktı.

ABD’li savcılar, suçlamaları kabul ederek iş birliği yapma yoluna giden eski Alameda Research CEO’su Caroline Ellison ve FTX’in kurucu ortağı ve eski CTO’su Gary Wang aleyhindeki suçlamalara dair daha fazla ayrıntı açıkladı.

28 yaşındaki eski Alameda Research CEO’su Ellison’un elektronik dolandırıcılık komplosu, elektronik dolandırıcılık, emtia dolandırıcılığı komplosu, menkul kıymetler dolandırıcılığı komplosu ve kara para aklama komplosu suçlarını kabul ettiği belirtildi. Anlaşma yoluna gitmeseydi Ellison’ın 110 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalma ihtimalinin bulunduğu kaydedildi.

FTX’in kurucu ortağı ve eski CTO’su 29 yaşındaki Gary Wang’in kabul ettiği suçlamalar arasında ise elektronik dolandırıcılık komplosu, elektronik dolandırıcılık, emtia dolandırıcılığı komplosu ve menkul kıymetler dolandırıcılığı komplosu bulunduğu aktarıldı. Mahkemeye çıkması durumunda Wang’in 50 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

Suçlamaları kabul eden iki üst düzey yöneticinin de yetkililerle iş birliği yapmayı kabul etmesi sebebiyle azami süreye yakın hapis cezası almasının ihtimal dahilinde olmadığı aktarıldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.