Google, yapay zeka destekli sohbet robotu Bard’a güç verecek olan yeni dil modeli PaLM 2’yi duyurdu.

Teknoloji devi Google, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen I/O geliştiriciler konferansında en yeni büyük dil modeli (LLM) olan PaLM 2’yi duyurdu.

PaLM 2’nin, OpenAI şirketinin yapay zeka (AI) destekli sohbet robotu olan ChatGPT’ye rakip olarak geliştirilen Google Bard sohbet aracını güçlendirmesi ve yeni AI özelliklerinin çoğu için temel model işlevi görmesi hedefleniyor.

Gelişmiş sağduyulu muhakeme, matematik ve mantık yeteneklerine sahip olduğu söylenen PaLM 2’nin, PaLM API’si, Firebase ve Colab üzerinden geliştiricilerin kullanımına sunulduğu belirtildi.

Google PaLM 2’nin Özellikleri Neler?

PaLM 2, son aylarda OpenAI’nin ChatGPT’si ve Microsoft’un Bing’i gibi büyük rakiplerinin gerisinde kalan Google Bard için önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.

PaLM 2 sadece çok daha güçlü bir dil modeli değil aynı zamanda siber güvenlik odaklı Sec-PaLM 2 ve tıp odaklı Med-PaLM 2 modelleri gibi farklı bilgi alanlarına yönelik sürümler içeriyor.

Şirketin büyük ölçüde matematik ve bilim metinleri üzerinde eğittiğini söylediği PaLM 2’nin karmaşık matematik problemlerini daha kolay çözebileceği ve akıl yürütebileceği savunuluyor.

PaLM 2’nin 20 kodlama dilinde eğitim aldığı ve bu sebeple kod yazma ve hata tespit etme konusunda iddialı olduğu ifade ediliyor.

Google, PaLM 2’nin 100 fazla farklı insan dilinde çalışacak şekilde eğitildiğini belirtiyor.

Google PaLM 2 ChatGPT’nin GPT4’ü İle Rekabet Edebilir Mi?

Google I/O konferansındaki en heyecan verici noktalardan biri olan PaLM 2’nin açıklaması sonrası gözler ChatGPT rekabetine çevrildi.

ChatGPT, Kasım 2022’de OpenAI tarafından piyasaya sürülmüş ve hemen viral olmuştu.

Hızla 100 milyon kullanıcıya ulaşan ve problem çözme kabiliyetinden yüksek kaliteli insan benzeri yanıtlara kadar pek çok konuda herkesi etkileyen ChatGPT, teknolojide çığır açıcı bir gelişim olarak tanımlanmıştı.

ChatGPT’nin kazandığı popülerlik, büyük teknoloji şirketlerini üretken yapay zeka araçları geliştirmek için adeta bir yarışın içine sokmuştu.

Microsoft, OpenAI ve diğer teknoloji şirketlerine 10 milyar dolar yatırırken, Google, Tencent ve Amazon ise kendi üretken yapay zeka araçlarını geliştirmek için harekete geçmişti.

Google’ın son hamlesi olan PaLM 2 ise, “PaLM 2, ChatGPT’nin GPT4’ü ile rekabet edebilir mi?” sorularına yol açtı.

Dataconomy.com analistlerinin bu soruya “Evet, PaLM 2’nin GPT4 ile rekabet etme potansiyeli var. Palm 2, GPT4’ten daha yeni bir dil modeli ve metin ve koddan oluşan daha büyük bir veri kümesi tarafından eğitildi.” şeklinde yanıt verdiği kaydedildi.

Üretken yapay zeka yarışında önümüzdeki günlerde ne tür hamleler yaşanacağı ve teknoloji devlerinin arasındaki rekabetin akıbeti heyecanla bekleniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.