Yapay Zeka yarışı bir süredir devam ediyor ve şirketler bu alanda hakimiyet sağlamak için çaba gösteriyor. Bu alanda liderlik yarışını birkaç gün önce üç aylık beyannamelerini bildiren teknoloji devleri Microsoft ve Alphabet önde götürüyor.

Alphabet ve Microsoft’un 2023 İkinci Çeyrek Raporlarına Yakından Bakış

Teknoloji devleri, 2023 mali yılının 30 Haziran’da sona eren ikinci çeyreğine ilişkin raporlarını yayınladı. Yapay zeka son birkaç çeyrek raporlarının ana konusu ve herkes gün geçtikçe kızışan yapay zeka yarışında kimin kazandığını görmek için can atıyor.

Her iki şirket de yapay zeka alanında farklı projeler üzerinde çalışırken mali durum, şirketlerin genel olarak yarışta nasıl ilerlediğinin açık bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Kazanç raporları ilk olarak şirketlerin donanıma yaptıkları büyük yatırımları gösteriyor. Yapay zeka, Google’ın PaLM’ı ve OpenAI’nin GPT-4’ü gibi modelleri eğitmek ve çalıştırmak için güçlü işlemciler gerektiren, donanım açısından yoğun bir teknoloji.

Aynı konu, şirketin “Google TPU’lar ve gelişmiş Nvidia GPU’lar ile yapay zeka süper bilgisayar seçenekleri ve yakın zamanda Nvidia’nın H100 tarafından desteklenen yeni A3 yapay zeka süper bilgisayarlarını piyasaya sürdüğünü” açıkladığı Google kazanç toplantısında tartışıldı.

Google, Finans Direktörü Ruth Porat aracılığıyla, “ikinci çeyrekte [sermaye harcamasındaki] en büyük bileşenin, yapay zeka bilgi işlemine yaptığımız yatırımlarda anlamlı bir artışı içeren sunucular için olduğunu” belirtti.

Porat ayrıca “Teknik altyapımıza 2023’ün ikinci yarısına kadar artan ve 2024’te büyümeye devam eden yüksek yatırım seviyeleri bekliyoruz. Birincil itici güç, GPU’lar ve özel TPU’lar da dahil olmak üzere yapay zeka genelinde Alphabet’te gördüğümüz fırsatları desteklemek.” dedi.

Şirket, diğer projelerin yanı sıra ofis kurulumundaki gecikmeler nedeniyle bu çeyrekte harcamaları düşük olan veri merkezlerinde de harcamalarda artış bekliyor.

Microsoft ayrıca, yapay zeka altyapısına yatırım da dahil olmak üzere şirketin bulut desteğini sürdürmek için on bir milyar dolar değerinde sermaye harcaması ile benzer bir rapor düzenledi. Şirket, talep sinyallerini karşılamak için ölçeklendikçe, sermaye harcamalarının yıl boyunca her çeyrekte sırayla eşit şekilde artacağını tahmin etti.

Bu harcamaya, şirketin hem yapay zekaya bağlı Azure iş yükleri hem de yapay zekayla ilgisi olmayan talepler için kapasiteyi artırmak amacıyla yaptığı yatırım dahildi. Bu nedenle, meblağın tamamı yapay zeka projelerine tahsis edilmemiştir.

Harcamaların yanı sıra, şirketin ürün ve hizmetlere olan talebi, yapay zeka çabalarında ne kadar başarılı olduğunun daha büyük bir göstergesidir. Google, yedi yüz elli binden fazla Workspace kullanıcısının şu anda ön izlemede olan yeni yapay zeka özelliklerine erişimi olduğunu bildirdi.

Şirket ayrıca seksenden fazla yapay zeka modeli için önemli bir taleple karşılaştığını belirtti. Bunlar, üçüncü taraf modellerin yanı sıra Google’ın Vertex, arama ve konuşmalı yapay zeka platformlarındaki popüler açık kaynak kodlarını içeriyor. Müşteri sayısı Nisan’dan Haziran’a kadar on beş kattan fazla arttı.

Teknoloji devi, bireysel kullanıcılara ek olarak, Cohere, Jasper ve Typeface dahil olmak üzere nesil yapay zeka girişimlerinin yüzde yetmişinden fazlasının Google Cloud müşterisi olduğunu da belirtti. Bu, şirketin yapay zeka modellerini kolaylaştırmak için bulut hizmetlerini kullanan bu şirketlerden önemli getiriler gördüğü anlamına geliyor.

Microsoft ise Azure müşterilerinde yüzde yüz elli artış kaydederek yılı on sekiz bin kullanıcı ile kapattı. Şirket “GitHub Copilot kayıtlarının yaklaşık yüzde doksanı self servis, bu da güçlü bir organik ilgi olduğunu gösteriyor. Her çeyreğe göre iki kat artışla yirmi yedi binden fazla kuruluş, geliştiricilerinin üretkenliğini artırmak için GitHub Copilot for Business’ı seçti” açıklamasını yaptı.

Microsoft ayrıca, Bing kullanıcılarının bugüne kadar bir milyardan fazla sohbet gerçekleştirdiğini söyledi. Tarayıcının sohbet robotu da Bing Image Creator ile bu güne kadar yedi yüz elli milyondan fazla görüntü oluşturuldu.

Google Cloud’un çeyrek geliri 8,03 milyar dolara ulaştı. Bu büyüme, şirketin Bulut bölümünün yalnızca bu yılın ilk çeyreğinde kârlı hale geldiği düşünüldüğünde dikkat çekiyor.

Genel olarak, Alphabet gelirde beklenenden daha iyi bir büyüme bildirdi. Şirket, son çeyrek için yetmiş beş milyar dolar gelir bildirdi. Buna özellikle, Google’ın en yüksek geliri elde ettiği reklamlar da dahil olmak üzere diğer kalemler katkıda bulundu.

Rakibi Microsoft, Azure hizmetlerinden elde ettiği gelirde yaklaşık yüzde yirmi yedilik bir büyüme kaydetti. Ancak bulut bölümünün bir önceki çeyrekte yüzde otuz bir büyüdüğü düşünülürse bu oran gerileme anlamına geliyor.

Şirket tüm satışlarından ve ürünlerinden toplamda elli altı milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam analistlerin şirketin üretmesini beklediği elli beş milyar dolardan daha fazla.

Yapay Zeka Hakimiyeti Savaşı Devam Ediyor

Yapay zeka yarışı kızışmaya başladığında Microsoft, o dönemde bile yapay zekanın merkezinde yer alan OpenAI ile startup’a on milyar dolar yatırım yaparak hızla ortaklık kurdu. Şirket bu adımla ChatGPT sohbet botuna güç veren girişimin GPT modellerinden yararlanma avantajını elde etti.

Microsoft, büyük dil modellerini yıllardır kötü performans gösteren Bing’e hızla entegre etti. Bu hamle Google’ın yıllardır hakim olduğu bir sektör olan arama endüstrisindeki konumunu sarstı.

Microsoft’un ürün paketinin geri kalanı da kısa süre sonra GPT’nin Microsoft Teams toplantıları sırasında otomatik olarak not alma gibi yeni özellikler sunan yeteneklerinden güç aldı.

Öte yandan Google’ın Ana Şirketi Alphabet yapay zekanın yükselişini bir süre yalnızca izledi. Bu nedenle şirketin yapay zeka alanında yönünü bulması biraz zaman aldı ve diğer şirketlere yetişmek için epey zaman harcadı. Şirket, Mayıs ayındaki Google I/O sırasında ilk önemli yapay zeka uygulamalarını kamuoyu ile paylaştı.

Gelir raporlarına bakılırsa, şirketler görünüşe göre hala genç teknolojide yerlerini sağlamlaştırmaya çalışıyor. Bu nedenle, yapay zeka endüstrisine kimin hakim olacağı henüz belirsizliğini koruyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.