Zincir üstü veri platformu Glassnode verileri, geçtiğimiz hafta içinde yalnızca 986 bin 237 Bitcoin’in çekilmesiyle borsalardan geri alınan Bitcoin’in 7 Günlük hareketli ortalamasında (MA) bir düşüş olduğunu gösteriyor. Günlük kripto işlem hacimlerinde ise son 2 senede bir ilkin gerçekleştiği gözlemlendi.

Zincir üstü veri platformu Glassnode, borsalardan çıkışların son 7 ayın en düşük seviyesinde olduğunu bildirdi. Çıkışların azalmasının, FTX’in batışının ardından yatırımcıların CEX’lere tekrar güvenmeye başladığına işaret edebileceği söyleniyor. Çünkü FTX’in çöküşü sırasında bu tür borsalardan milyarlarca dolar değerinde çeşitli dijital varlık çekilmişti. Ayrıca Binance borsasında resmen “banka kaçışı” olayları da yaşanmıştı.

Günlük Kripto İşlem Hacmi 9,2 Milyar Dolara Düştü

The Block’un aktardığına göre, kripto borsaları için günlük spot piyasa işlem hacmi 2020 yılının aralık ayından bu yana ilk kez 10 milyar doların altına düştü.

Spot işlem hacmi 25 Aralık’ta 9,2 milyar dolara düştükten sonra 27 Aralık’ta 8,5 milyar dolara geriledi.

The Block’un daha önce bildirdiğine göre, günlük spot işlem hacmi en son 17 Aralık 2020’de 10 milyar doların altına inmiş ve Bitcoin fiyatı bir gün önce ilk kez 20 bin doları aşmıştı. Bitcoin şu anda 16 bin 700 dolar civarında işlem görüyor.

Kripto Çekme İşlemlerinde Düşüş

FTX’in sansasyonel iflası, tüm kripto para piyasasını çökertmenin ve devasa yatırım kayıplarına neden olmanın yanı sıra, genel olarak merkezi borsaların itibarına da zarar verdi. Birçok yatırımcı, benzer bir olaydan kaçınmak umuduyla, batışın ardından bu tür platformlardan milyarlarca dolar değerinde dijital varlık çekti.

Bu arada, geçen ay bir hafta içinde yaklaşık 8 milyar dolar değerinde kriptonun CEX’lerden çıktığı aktarıldı. Aktarılanlara göre, Bitcoin çekme işlemleri yaklaşık 3,7 milyar dolar, Ethereum işlemleri ise 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu ayın başında ABD Adalet Bakanlığı’nın kara para aklamaya yardımcı olduğu içinen büyük kripto para borsası Binance’in peşine düşebileceğini iddia eden haberler ortalığı daha da kızıştırdı. Binance CEO’su Changpeng Zhao söylentileri “FUD” olarak nitelendirse de bu söylentiler bir başka büyük para çekme talebi dalgasına neden oldu.

8 Milyar Dolarlık Çıkış Yaşanmıştı

13 Aralık’ta dünyanın en büyük kripto para borsası 8 milyar dolar değerinde çıkış işlemi gerçekleştirmek zorunda kalmıştı. Zhao, işletmesinin müşteri ihtiyaçlarını karşılayabildiğini, bunun da yatırımcılara finansal olarak istikrarlı ve güvenli bir yer olduğu konusunda güvence verdiğini söylemişti.

Glassnode’dan alınan son veriler, yatırımcıların eskisi kadar korkmadığını gösteriyor. Bitcoin borsası çıkış hacimleri için 7 günlük hareketli ortalama 986 bin 237 Bitcoin’e düştü, bu da yatırımcıların eskisi kadar endişeli olmadıklarını gösteriyor. Rakamlar en son bu yılın mayıs ayında bu kadar düşüktü.

Öte yandan, 25 Aralık günü borsalarda bulunan Bitcoin sayısının 2,25 milyon olduğu bilgisi verildi. 2022’nin en yüksek noktası ise 2.8 milyondu. Hatırlanacağı üzere, mayıs ayındaki borsa çıkışlarının en büyük sebebi de Terra LUNA çöküşü ve onun yarattığı domino etkisiydi.

Sabit Coin’lerde de Düşüş Var

Glaasnode’un verileri ayrıca yatırımcıların, diğer kripto varlıklarını çekme taleplerini büyük ölçüde azalttığını gösterdi. Ethereum borsa çıkış hacimleri bir ayın en düşük seviyesi olan 8.096.373 ETH’ye ulaştı. Bu da yaklaşık 45 bin ETH’nin platformlardan ayrıldığı kasım ayının ortasından itibaren büyük bir değişiklik.

Sabit coin’lerin çekme işlemleri de düşüşe geçti. USDC borsasından para çekme işlemlerinin sayısı 166 bin 238 ile 22 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Öte yandan bu kripto çekme düşüşleri ilk bakışta umut verici görünse de yatırımcıların genellikle daha az aktif olduğu Noel tatilleri sırasında gerçekleştiğini göz önünde bulundurmakta fayda var.

Kripto alım satımlarının yanı sıra NFT işlemleri de düştü. The Block verileri NFT satışlarının nisan ayından bu yana her ay azaldığını gösterdi.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.