Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gündeme gelen komplo teorileri arasında yer alan HAARP nedir? HAARP teknolojisi deprem tetikler mi?

Türkiye, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından yaralarını sarmaya devam ederken sosyal medyada yayılan bazı komplo teorileri depreme gerekçe olarak gösteriliyor. Bu komplo teorileri arasında yer alan HAARP teknolojisi deprem tetikler mi sorusu ise dayanaksız olsa da gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Çoğu depremin ardından olduğu gibi Kahramanmaraş depremlerinin ardından ortaya atılan ve depreme sebep olduğu iddia edilen HAARP teknolojisi nedir? HAARP teknolojisi deprem tetikler mi? HAARP teknolojisi ne için kullanılır?

HAARP Teknolojisi Nedir?

HAARP teknolojisi, High-Frequency Active Auroral Research Program yani Yüksek Frekans Aktif Auroral Araştırma Programı olarak bilinen ve ABD’nin Alaska eyaletinde bulunan eski bir bilimsel projenin adıdır. HAARP teknolojisi 2014 yılında faaliyetlerini sonlandırmış ve 2015 yılında Alaska Üniversitesi’ne devredilerek bilim insanlarının kullanımına açılmıştır.

HAARP teknolojisinin amacı atmosferin iyonosfer tabakasının belirli bir bölgesini geçici olarak uyarmak ve değişimleri izlemektir. Yani HAARP teknolojisi deprem tetiklemek amacıyla değil atmosferik olayların araştırılması için kullanılmıştır.

HAARP Teknolojisi Deprem Tetikler Mi?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ve Suriye’de binlerce can kaybına yol açmasının ardından özellikle sosyal medyada ciddi bir bilgi kirliliği yaşanmaya başlamıştır. Komplo teorisyenleri, Kahramanmaraş depremlerinin HAARP teknolojisi tarafından ‘tetiklendiğini’ öne sürmüştür.

İyonosferin özelliklerini ve davranışını incelemek için yüksek güçlü ve frekanslı bir verici kullanan HAARP teknolojisi deprem tetikler mi? Bu konudaki tüm komplo teorilerinin geçersiz olduğunu belirten bilim insanlarının konuyla ilgili yorumlarına göz atalım.

Çok sayıda uzman Reuters’e verdiği demeçte, HAARP teknolojisinin bu tür yeteneklere sahip olmadığını ve ne Türkiye’deki ne de başka bir coğrafyadaki depremden sorumlu olamayacağını belirtti.

Alaska Fairbanks Üniversitesi’ndeki HAARP program yöneticisi Jessica Matthews, “HAARP sahasındaki araştırma ekipmanının doğal afetler yaratamayacağını veya büyütemeyeceğini” söyledi.

Cornell Üniversitesi’nden Thomas R. Briggs profesörü olan David Hysell ise HAARP’ın yalnızca diğer pek çok radyo vericisinden daha büyük bir verisi olduğunu ve deprem yaratmasının teorik olarak mümkün olmadığını dile getirdi.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden Atmosfer ve Uzay Fiziği Lavoratuvarı’ndan araştırma bilimcisi David Malaspina, HAARP’ın radyo dalgalarının güçlü bir AM radyo yayın istasyonuna benzediğini ve depreme neden olabilecek bir mekanizma olmadığını belirtti.

Deprem Işıkları HAARP Teknolojisi Belirtisi Midir?

Komplo teorisyenlerinin depremin HAARP teknoloji tarafından tetiklendiğini iddia ettiği paylaşımlarında göze çarpan detaylardan birinin de deprem ışıkları olarak bilinen olaylar olduğu kaydedildi.

Deprem ışıkları, deprem sırasında veya öncesinde görülebilen şimşekler, ışık topları veya sabit parlamalar şeklinde yaşanan olaylardır.

Utah Üniversitesi’nden Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Profesörü olan Jamesina Simpson, deprem ışıkları olarak bilinen fenomenin oldukça yaygın olduğunu ve HAARP teknolojisi belirtisi olmadığını dile getirdi.

Deprem ışıklarının sebepleri ile ilgili bilim çevrelerinde kesin bir fikir birliği bulunmasa da uzmanların açıklamaları arasında bulutlar ve ışık oyunlarından oksijen iyonizasyonuna, manyetik alanın bozulmasından piezoelektrik etkisine kadar pek çok bilimsel teori bulunuyor.

Deprem ışıklarının HAARP teknolojisinden çok daha eski tarihlerde dahi kaydedilmiş olması ise söz konusu komplo teorilerini geçersiz bırakıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.