Uluslararası Para Fonu IMF tarafından yayımlanan raporda, son yıllarda kripto paraların daha yaygın hale geldiğine vurgu yapılarak düzenleme çabalarının arttığına dikkat çekildi. Raporda, spekülatif yatırımlara dönüştüğü ileri sürülen kripto varlıklar için daha detaylı düzenlemeler getirilmesinin önemi vurgulandı.

IMF’nin Finance and Development dergisinin eylül ayı sayısında yayımlanan raporda, kripto varlıkların on yıldan uzun bir süredir piyasada yer aldığı fakat bu varlıkların düzenlenmesine yönelik çabaların ancak şimdi politika gündeminin üst sıralarında yer bulduğuna dikkat çekiliyor. Bunun nedeni olarak, kripto varlıkların sadece birkaç yıl içinde bir amaç arayışındaki niş ürünler olmaktan çıkıp kısmen spekülatif yatırımlara, zayıf para birimlerine karşı koruma ve potansiyel ödeme araçları olarak daha ana akım bir varlığa dönüşmesi gösteriliyor.

‘Kriptolardaki Olağanüstü Büyüme Düzenleme İhtiyacını Artırdı’

IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı’nda direktör yardımcısı olarak görev yapan Aditya Narain ile direktör asistanı olarak görev yapan Marina Moretti tarafından hazırlanan raporda, kripto varlıkların piyasa değerindeki olağanüstü büyümenin bunları düzenlemeye yönelik çabaların artmasına yol açtığına vurgu yapılıyor. Bunun yanı sıra, kripto para girişimlerinin, borsaların ve hedge fonlarının 2022 yılındaki başarısızlıklarının yanında kripto değerlemelerindeki son düşüşlerin de düzenleme çabalarına olan ihtiyacı artırdığı üzerinde duruluyor.

Mevcut düzenleyici çerçeveleri kripto varlıklara uygulamanın veya yenilerini geliştirmenin çeşitli nedenlerden dolayı zorluğuna da dikkat çekiliyor. Nedenler arasında, kripto dünyasının hızla gelişmesi, düzenleyicilerin, kısıtlı kaynaklar ve diğer birçok öncelik göz önüne alındığında, yetenek kazanmak ve ayak uyduracak becerileri öğrenmek için mücadele etmesi gösteriliyor.

Raporda, blok zincir teknolojisine de değiniliyor. Ülkelerin, kripto varlıkların kullandığı teknolojiyi etkin şekilde kullanmanın yollarını daha detaylı araştırması gerektiği ifade ediliyor.

Kripto Piyasasında Kullanılan Terimlerin Karmaşıklığı

Kripto dünyasında özellikle tartışılan ve bazıları tarafından bir kanayan yara olan terminoloji konusu da IMF’nin gözünden kaçmıyor. IMF kripto para raporunda birçok farklı faaliyet, ürün ve paydaşı tanımlamak adına kullanılan terminolojinin karmaşıklığına dikkat çekildi.

‘Kripto varlık’ teriminin geniş bir dijital ürün yelpazesini ifade ettiği belirtilen raporda, kriptoların birçok yerel düzenleyicinin dikkatini aynı anda çekebileceği bildiriliyor. Bu bağlamda bazı düzenleyicilerin yatırımcıyı korumaya bazılarının ise güvenlik ve sağlamlığa ya da finansal bütünlüğe öncelik verebileceği belirtiliyor.

Güncel raporda, kripto ekosistemindeki hem aktörler hem de faaliyetleri düzenleyebilecek bir çerçeve geliştirilmesinin yanı sıra, ulusal makamların kamu politikası hedeflerine karşı nasıl durduğu konusunda da bir pozisyon almasının gerekebileceği ifade ediliyor.

IMF’nin yayımladığı raporda ayrıca, özellikle kripto varlıkların elektronik yaşam döngüsünün, düzenleyicilerin hala ana akım düzenlemelere dahil etmeye çalıştığı teknolojiyle ilgili risklerin tamamını güçlendirdiğine vurgu yapılıyor. Bunlar arasında, bilgisayar korsanlığı ya da ağırlıklı olarak siber ve operasyonel risklerin yer aldığı belirtiliyor.

Öte yandan, IMF yetkilileri yazdığı raporda, küresel kapsamda bir kripto düzenlemesi oluşturmanın faydalarından bahsederek bu şekilde piyasalara düzen geleceğine inanıyor. Yazarlar, daha yüksek kullanıcı güveniyle daha verimli bir piyasa ortamı olacağını savunuyor.

Ülkelerin Kripto Düzenlemelerindeki Son Durumu

Ulusal makamlar veya uluslararası düzenleyici kurumlar da aslında bu duruma hareketsiz kalmıyor. Japonya, İsviçre gibi bazı ülkeler kripto varlıkları ve hizmet sağlayıcılarını kapsayan yeni mevzuatı değiştirmiş veya uygulamaya koymuşken, Avrupa Birliği, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri dahil ülkelerde bu, şu anda taslak aşamasında görünüyor. Bu yıl hızlanan düzenleme girişimleri arasında Avrupa’nın Kripto Varlık Piyasalarının Regülasyonu (MiCA) yasa taslağının, yıl sonuna kadar tamamlaması bekleniyor.

Ancak ulusal makamlar genel olarak, kripto varlıkları için düzenleyici politika konusunda çok farklı yaklaşımlar benimsiyor.

Bazı ülkeler, kripto varlıkların ihraç edilmesini, vatandaşlar tarafından elde tutulmasını, bunlarla işlem yapılmasını veya ödemeler gibi belirli amaçlar için kullanılmasını yasaklarken, diğer ülkeler kriptoya daha dostane davranmaya çalışıyor. Hatta bazı şirketlerin bu varlıklarda piyasalar geliştirmek için teşvik etme yönünde girişimleri bulunuyor.

Küresel Olarak Tek Bir Düzenleyici Çağrısı

Rapor yazarlarına göre uluslararası düzenleyici topluluk da boş durmuyor. İlk yıllarda en büyük endişenin, kara para aklama gibi yasadışı işlemleri kolaylaştırmak adına kripto varlıkların kullanımının en aza indirilerek finansal bütünlüğü korumak olduğu belirtilirken Mali Eylem Görev Gücü (FATF) ’nün, tüm sanal varlık hizmet sağlayıcıları için hızla harekete geçtiği de hatırlatılıyor.

Son olarak yetkililer, kripto paralar için; piyasalara düzen getirecek, tüketici güvenini aşılamaya yardımcı olacak, izin verilenin sınırlarını belirleyecek ve faydalı yeniliklerin devam etmesi için güvenli bir alan sağlayacak küresel anlamda tek bir düzenleyici çerçeve çağrısında bulunuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.