İngiltere’de Adalet Bakanlığı tarafından finanse edilen bir komisyon, kripto para birimini farklı bir mülkiyet biçimi olarak tanıyan mevzuatın yürürlüğe girmesi için bastırdı.

Söz konusu Hukuk Komisyonu çarşamba günü yayımladığı bir raporda, Birleşik Krallık’ın kripto parayı teminat olarak kullanmak için özel bir çerçeve oluşturması gerektiğini söyledi.

Komisyon ayrıca, Birleşik Krallık’ın kripto varlıklarını farklı bir mülkiyet biçimi olarak sınıflandırması yönündeki önceki tavsiyesini yineledi. Öte yandan, sektöre özgü teknik uzmanlar, hukuk uygulayıcıları, akademisyenler ve yargıçlardan oluşan bir hükümet organının kurulmasını savundular. Bu organın, dijital varlıklarla ilgili karmaşık yasal konularda mahkemelere rehberlik sağlayacağı söylendi.

İngiltere ve Galler Hukuk Komisyonu, mevcut yasal çerçevelerin kripto ve değiştirilemez tokenler (NFT’ler) ile nasıl işleyebileceğini incelemek için Birleşik Krallık’ta türünün hükümet tarafından görevlendirilen ilk çalışması olduğunu söylediği bir rapor yayınladı.

Kripto Ve NFT’lerin Sisteme Uyumluluğu

İngiltere ve Galler Hukuk Komisyonu, raporun Birleşik Krallık’ta kripto ve NFT’lerin mevcut yasal sistemlere nasıl uyabileceğini inceleyen ilk hükümet destekli çalışma olduğunu söyledi. Çalışmayı yapanlar, avukatlar, yargı mensupları ve akademik akademisyenlerden oluşuyor.

Ayrıca hükümetin benimsemeyi seçebileceği mevzuatın değiştirilmesi için öneriler sunuyor. Komisyon tarafından ortaya konan öneriler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da yargı yetkisine sahip değil çünkü bu bölgeler bağımsız hukuk sistemlerine sahip.

Komisyon basın açıklamasında, İngiltere ve Galler’in hukuk sistemlerinin, Birleşik Krallık hükümetinin kriptoyu mevcut yasal çerçevelerin kapsamına alma girişimlerini desteklemek için iyi bir konumda olmasına rağmen, bazı alanların dijital varlıkları barındırmak için özel muameleye ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Ticari ve genel hukuktan sorumlu komisyon üyesi Profesör Sarah Green açıklamasında, “Genel hukukun esnekliği, İngiltere ve Galler’deki hukuk sisteminin bu hızlı büyümeye uyum sağlamak için iyi bir konumda olduğu anlamına geliyor.” dedi. Green, önerdikleri tavsiyelerin, dijital varlıklar için sağlam bir yasal çerçeve oluşturmayı, böylece reform ve gelişimlerini teşvik etmeyi amaçladığını sözlerine ekledi.

“Kripto’yu Teminat Olarak Kullanmak İçin Ismarlama Yasal Çerçeveye İhtiyaç Var”

İngiltere ve Galler’deki mevcut yasalar kriptonun teminat olarak kullanılması için seçenekler sunsa da komisyon bu seçeneklerin “yetersiz” olduğunu söyledi.

Kurum, böyle bir çerçevenin, varlıkların nasıl tutulduğu, aktarıldığı ve kontrol edildiğinden, kriptonun çalışma şekline göre uyarlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Komisyon daha önce kripto konusundaki tavsiyelerinin muhafazakar yönetimin İngiltere’yi Başbakan Rishi Sunak’ın liderliğinde dijital varlıklar için bir merkez haline getirme planlarıyla uyumlu olduğunu söylemişti.

Rapora katkıda bulunan Norton Rose Fulbright’ın bilgi direktörü Adam Sanitt, “Bu, sektördeki pek çok kişi için güven verici olacaktır.” dedi.

Komisyon ayrıca, kripto varlıklarını içeren teminat düzenlemeleri konusunda yeterli yasal kesinlik olmadığını söyledi ve hükümetin bu tür durumları kolaylaştırmak için ısmarlama bir yasal çerçeve oluşturmasını tavsiye etti.

İlgili Haberler ve İçerikler