Gündemden düşmeyen konular arasında yer alan “Instagram algoritması nasıl çalışıyor?” sorusu, sosyal medya devinin yayımladığı bir blog yazısı ile yanıtlandı. Yazıda, kullanıcılara daha fazla kontrol sağlayan yeni bir şeffaflık aracının test edildiği bilgisine de yer verildi.
31 Mayıs tarihinde Instagram Blog sayfasında paylaşılan bir yazı ile platformun başındaki isim olan Adam Mosseri, Instagram algoritması ve içeriklerin sıralanma süreçleri ile ilgili bilgi verdi.
Kullanıcıların sosyal ağda gördüğü içerikler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayan yeni bir özelliğin ve içerik üreticiler için yeni bir şeffaflık aracının test edildiğinin duyurulduğu yazıda, kullanıcıların önerilen gönderilere olan ilgilerini belirtebilecekleri ve bu sayede algoritmayı eğitebilecekleri ifade edildi.
Kişiselleştirme kontrolleri sayesinde kullanıcıların içeriklere dair “İlgileniyorum” veya “İlgilenmiyorum” seçeneklerini tercih edebileceği belirtildi.
Şirket ayrıca içerik üreticilerin Reels gibi paylaşımlarının erişiminin, bir filigran nedeniyle mi sınırlandığını anlamalarına yardımcı olmak için yeni şeffaflık özelliği test ettiğini söyledi.
Yazıda hangi tür filigranlardan bahsedildiği açıkça ifade edilmese de şirketin Instagram’da paylaşılan Tiktok filigranlı Reels içeriklerine atıfta bulunduğu öne sürüldü.
Instagram Algoritması: Reklam Vermek Şart Mı?
Instagram algoritmasının nasıl çalıştığı yönünde detaylı bilgi içeren yazıda Mosseri, içerik üreticilerinin Instagram’da büyümesinin şirkete ancak fayda sağlayacağını ve reklam vermeden daha iyi erişim elde edilemediği yönündeki düşüncelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Mosseri, “İnsanları reklam satın almaya teşvik etmek için içeriği gizlemiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kullanıcıların “shadow ban” olarak bildiği “gölge yasağı” konusuna da değinen Mosseri, bu yöndeki endişeleri gidermek için Instagram’ın daha fazla çalışması gerektiğini belirtti.
Bilindiği üzere şirket geçtiğimiz aralık ayında Hesap Durumu merkezini güncelleyerek içerik oluşturucuların paylaşımlarının takipçileri haricindeki kitlelere önerilmeye uygun olup olmadığını ve Instagram kurallarını ihlal edip etmediğini anlamalarını sağlayan bir durum bilgisi eklemişti.
Mosseri, Instagram’ın Hesap Durumu bölümüne daha fazla şeffaflık aracı eklemeyi planladıklarını dile getirdi.
Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?
Instagram’da keşfete düşen içeriklerin ve içerik sıralamasının mantığının anlaşılması amacıyla paylaşılan yazıda, uygulamanın farklı bölümlerinin ne şekilde sıralandığı detaylı bir şekilde açıklandı.
Feed – Akış bölümünde kullanıcıların beğendiği, paylaştığı, kaydettiği veya yorum yaptığı içeriklere benzer gönderilere yer verildiği ifade edildi. Sıralamada bir gönderinin ne kadar popüler olduğunun da etkili olduğu belirtildi.
Stories – Hikayeler bölümündeki içeriklerin, bir hesabın hikayelerini ne sıklıkta görüntülediğinize ve o hesabın hikayeleriyle ne sıklıkta etkileşime geçtiğinize göre sıralandığı kaydedildi. Bu noktadaki etkileşimden kastedilenin Beğenme veya DM gönderme olduğu görüldü.
Instagram Explore – Keşfet sayfasının, bir gönderinin ne kadar popüler olduğuna, kullanıcının etkileşimde bulunduğu önceki içerik türlerine ve içeriği paylaşan kişiyle olan etkileşimine göre şekillendiği aktarıldı.
Reels paylaşımlarının ise kullanıcının beğendiği ve kaydettiği gibi etkileşime girdiği önceki Reels’ler ile o Reels’in popülaritesine ve kullanıcının ilgili hesap sahibi ile daha önce iletişime geçip geçmediğine göre sıralandığı belirtildi.
İlgili Haberler ve İçerikler
- Binance, 4 Avrupa Ülkesinde 12 Gizlilik Tokenini Delist Etti
- Spongebob Token Nereden ve Nasıl Satın Alınır?
- Wall Street Memes Token Nereden ve Nasıl Satın Alınır?
Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin
- 1 Milyon Takipçili Topluluk
- Deneyimli NFT Proje Sahipleri
- Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
- Çıktığı Gün $300,000 Toplandı