İran ilk kez kripto para ile ithalat yaptığını açıkladı. İthalat siparişine konu olan rakamın 10 milyon dolar değerinde olduğu belirtildi.
10 milyon dolar değerindeki sipariş, doların hakim olduğu küresel finansal sistemin etrafından dolaşarak Tahran yönetiminin ticaret yapmasına imkan veren ilk adım niteliği taşıyor.
Bu hamle, ABD yaptırımlarından ağır zarar gören İran ekonomisi için bir kaçış yolu olarak görülüyor.
“Kripto Para Birimleri ve Akıllı Sözleşmeler Yaygınlaşacak”
İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ticareti Geliştirme Teşkilatı Başkanı Alireza Peymanpak Twitter hesabından yaptığı duyuruda, ülkesinin dış ticarette kripto para kullanımını yaygınlaştırmak istediği bilgisine de yer verdi.
Peymanpak Tweet gönderisinde, “Bu hafta, kripto para birimi kullanılarak 10 milyon dolar değerinde ilk resmi ithalat siparişi başarıyla tamamlandı.
این هفته، اولین ثبت سفارش رسمی واردات با #رمز_ارز به ارزشی معادل ۱۰ میلیون دلار با موفقیت صورت پذیرفت. تا پایان شهریور ماه، استفاده از رمز ارزها و قراردادهای هوشمند به صورت گسترده در تجارت خارجی با کشورهای هدف عمومیت خواهد یافت. #فصل_جدید_تجارت_خارجی
— علیرضا پیمان پاک🇮🇷 (@peymanpak_ir) August 9, 2022
Eylül ayı sonuna kadar kripto para birimleri ve akıllı sözleşmeler, hedeflenen ülkelerle yapılacak dış ticarette yaygın şekilde kullanılacak.” ifadelerine yer verdi.
İthalat siparişinde hangi kripto para biriminin kullanıldığı belirtilmedi.
İran Merkez Bankası Onayı Ocak Ayında Duyurulmuştu
ABD yaptırımları ile ekonomisi ağır zarar gören İran, bir yıldan uzun süredir ithalat ödemeleri için kripto para birimlerinin kullanılmasına izin vermeyi düşünüyordu.
10 milyar dolarlık ithalat siparişi haberi Peymanpak’ın Ocak ayındaki duyurusundan 7 ay sonra geldi.
Ticareti Geliştirme Teşkilatı Başkanı Alireza Peymanpak, 10 Ocak’ta yaptığı bir açıklamada, kripto para biriminin uluslararası ticarette kullanılması konusunda İran Merkez Bankası (CBI) ile anlaşmaya vardıklarını söylemişti.
Kripto Madenciliği ABD Ambargolarına Karşı
Amerika Birleşik Devletleri, bankacılık, taşımacılık ve petrol sektöründeki ithalat yasağı da dahil olmak üzere İran’a neredeyse tam bir ekonomik ambargo uyguluyor.
Kripto madenciliği, İran’ın ithalatta kullanabileceği ve ABD yaptırımlarının etkisini hafifletebileceği bir kaçış yolu olarak görülüyor.
İran, ayrıca dünyada en çok kripto para madenciliği yapılan ülkeler arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma, dünyadaki kripto madenciliğinin yüzde 4.5’inin, düşük elektrik maliyeti nedeniyle İran’da yapıldığını ortaya çıkarmıştı.
İran kripto madenciliği sayesinde ABD yaptırımlarının etkisini hafifletebilir.
İlgili Haberler ve İçerikler
- 2022’de Takip Edilmesi Gereken En İyi 11 Kripto Para Birimi
- Yatırım Yapılabilecek En İyi Kripto Security Token STO’lar
Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın
- '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
- Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
- Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
- Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
- ICO Yolda (Tier One Borsalarında)